Toppfält: innehåll
Nya Spelare Flaggar För Liten Sport I Avesta

Nya spelare flaggar för liten sport i Avesta

Avesta flaggfotboll
Det är mycket glädje vid träningarna på Avestavallen.

De traditionella sporterna har fått konkurrens i Avesta. Genom entusiasten Tom Andersson och hans integrationsprojekt Avesta Flaggfotboll Bisons har ett flaggfotbollslag bildats. Och det är ett lag för alla. Läs om Toms beundransvärda projekt och vad flaggfotboll egentligen är.

Tom Andersson och hans kompis Tommy har känt varandra sedan tre års ålder. De gillar den amerikanska varianten av fotboll och har alltid kastat den ovala bollen till varandra.
– Varje gång när vi sågs var vi ute och kastade boll och en dag kände vi att det var dags att bilda ett lag. Vi gillar amerikansk fotboll men tänkte att varianten flaggfotboll skulle passa bättre, berättar Tom Andersson.
Det ville sig dock inte till en början då de inte var tillräckligt många. Men en dag föddes idén när Tom passerade ett flyktigboende i Avesta och såg många ungdomar stå och hänga utanför.

Då Toms kompis Tommy har en mamma som jobbar på integrationsenheten på kommunen började bitarna falla på plats och de fick snabbt hjälp från olika håll. Från Dalaidrotten fick de bidrag via idrottslyftet för bland annat materialkostnader.
– Det blev stor succé när vi gick ut och presenterade oss på boendena här i Avesta och säkert 30 personer var med från början när vi hade prova på-kvällar. Vi bildade klubben i januari i år efter att vi haft en infoträff för intresserade medlemmar.
– Eftersom flaggfotboll är lite krångligt i början med alla regler framförallt om man inte behärskar språket så bra försvann några på vägen och vi är nu 16 spelare. Målet är att vi kommer upp i 20 nästa säsong. Vi vill både ha svenskfödda och nyanlända spelare så att det blir riktig integration, just nu är vi fifty/fifty, fortsätter Tom.

FARTFYLLD SPORT
Flaggfotboll är en fartfylld variant av amerikansk fotboll men utan tacklingar eller spel med fötterna. Planen är cirka 50 meter lång och 25 meter bred. Lagen gör mål som i amerikansk fotboll via touchdowns bakom mållinjen. Det anfallande laget måste dock avancera minst ett antal yards på fyra spelförsök för att kunna få avancera vidare. »Tacklingen« av bollbäraren sker istället genom att rycka en av de två flaggor som sitter i ett bälte vid varje spelares höfter. Det är bara fem spelare på plan i varje lag vilket har varit bra för Avesta såhär i uppstarten.

BEHÅLLA INTRESSET
Trots att laget startade i år har de hunnit med tre sammandragningar i SM-serien. Men det primära är att behålla intresset i Avesta. Förmodligen kommer klubben arrangera en av deltävlingarna i SM-serien nästa år och Tom och hans internationella gäng hoppas på ett rejält uppsving för den lilla och fartfyllda bollsporten.

Text och foto: TOBIAS HEDWALL

Knapp, skrolla upp