Toppfält: innehåll
Nytt Kettlebellförbund Bildat

Nytt Kettlebellförbund bildat

  • Falun

Jag har återkommande skrivit artiklar i denna tidning om diverse olika saker. Och vid flera tillfällen har jag pratat med andra för att få info och kunna skriva ihop texten. Denna gång så har jag intervjuat mig själv. Kan låta lite konstigt men eftersom jag är mest insatt i ärendet så fick det bli på det viset denna gång.

I Sverige har kettlebells funnits som träningsform sedan sekelskiftet och det började tävlas lite smått runt 2010. Svenska mästerskap har arrangerats sedan 2011 och det första deltagandet internationellt gjordes 2014 då EM avgjordes i St. Petersburg i Ryssland.
Den första och enda svenska deltagare då var Per Olhans från Falun. Sedan dess har antalet lyftare från Sverige ökat år från år och på VM i Turin, Italien, förra året fanns 12 stycken på plats och nu, 2017, i Loutraki, Grekland, var det 9 stycken som knep 12 medaljer, varav 9 guld. Totalt har Svenska lyftare hittills tagit 58 medaljer på VM och EM varav 32 har hamnat i Faluklubben Fysiocenter Kettlebell Club.

Bland klubbarna i landet har det talats i ett par års tid om att bilda förbund och nu, under våren och sommaren har det blivit av. Initiativtagare till detta är nämnde Per Olhans. Han har också utnämnts till ordförande och ledare för laget på EM och VM. Han har också ansvaret för den svenska statistiken som finns på hemsidan, kettlebellsportsweden.com.
– Ryssarna har haft tävlingar sedan 1948 så vi ligger ju lite efter, säger Per, men tillägger; Vi har faktiskt både kommit ikapp och förbi när det gäller veteraner (24 och 16 kg) och även på damsidan i Longcycle (24, 20 och 16 kg) och Biathlon (20 och 16 kg). På herrar seniorsidan, med de tyngsta kulorna (32 kg) och på damsidan i snatch (24 kg) ligger vi fortfarande efter. Ryssarna har ju kulorna som träningsredskap redan från barnsben i skolgymnastiken. I Sverige får man räknas som erfaren lyftare om man hållt på i 4–5 år.
I förbundet finns också en maratondel. Då tävlar man i 30 resp. 60 minuter med ett klot i stället för 10 minuter med två klot, som man gör i traditionell kettlebell sport. Ansvarig för den delen är Johanna Hultman från Nynäshamn. Hon sköter även de internationella kontakterna när det gäller den delen.

– Målet är att komma in i RF (Riksidrottsförbundet) under 2019. Nya förbund väljs in vartannat ojämnt år när de har stormöte. Vi är fortfarande lite för små för att komma in och få ett separat eget mandat. Så vi kommer antagligen att hamna under tyngdlyftningförbundet till att börja med. Finland, Norge och Danmark har redan egna förbund så det är dags för oss nu också.
Tyngdlyftningen kommer ursprungligen från just kettlebells. Kulorna som träningsredskap är 200 år gammalt och när tyngdlyftningen skapades i början av förra seklet så bytte man ut kulorna mot en stång och gjorde samma rörelse. Fast bara en gång i ett maxlyft i stället för många lyft på tid, som kettlebellsporten går ut på.

– Det som händer härnäst är ett förbundsmöte då vi ska diskutera framtida tävlingsplanering, utbildningar m.m. som rör sporten nationellt. Men även vad som sker internationellt och vilka tävlingar vi ska åka på. En del är redan spikat. Ett gäng kommer att åka på maraton-vm i Milano i slutet av november och i februari åker 9 lyftare från Fysiocenter Kettlebell Club, precis som senast i februari/mars, över till USA och Costa Meza för att delta i den största tävlingen utöver VM och EM. Sen blir det både EM och VM i maraton i Irland resp. Spanien nästa år. Och”vanliga” VM går i Italien 2018. Och det blir en stor tävling i Polen i maj. Och så ska vi planera SM för de nästkommande två åren också. Så vi är inte direkt arbetslösa. Men det är roligt, avslutar Per.

TEXT OCH BILD: Per Olhans

Knapp, skrolla upp