Toppfält: innehåll
Nytt Mätsystem Ska Göra  Orienteringen  Mer Publik­vänlig

Nytt mätsystem ska göra orienteringen mer publik­vänlig

Tack vare ny – för orienteringen – modern teknik kunde förra veckans EM-tävlingar i Dalarna bli den omtumlande publikfest arrangörerna hoppades på.

gps-i-skogen
Så här kan det se ut i orienteringsskogen. Jimmy Birklin och Kalle Dalin analyserar och följer varje steg löparen tar mellan kontrollerna – tack vare GPSAtt på storskärm direkt på tävlingsområdet eller hemma i vardagsrumssoffan framför TV:n i detalj kunna följa tävlingarna därute i skogen blev ett genombrott rent publikt. Och vad var det som möjliggjorde allt det här? Jo, det nya var helt enkelt GPS. Orienterarna bar varsin GPS på ryggen och som hela tiden visade den exakta positionen. Tävlingarna kunde sedan avnjutas antingen på storbild inom själva tävlingsområdet eller följas över hela världen i realtid – allt serverat inför öppen ridå.

Inga hemligheter alltså. Inget trissande, inga bortförklaringar om felstämplingar och andra bommar och missöden ute terrängen.

– Det skall vara spännande att gå på en orienteringstävling, säger Jimmy Birklin, världsmästaren från Malungs OK och numera verksamhetsledare för Dala Sportcenter i Falun och dessutom ansvarig för elitutvecklingen inom Dalarnas Idrottsförbund. Det här med att kunna följa varje nyans och steg i skogen ger delaktighet, menar han. Vi har alltid haft svårigheter att nå ut till den stora publiken.

– Annars var den största sensationen rent tekniskt när vi övergav halogenlamporna för LED-belysning inom nattorienteringen, menar EM- guldmedaljören från 2004 Kalle Dalin, Leksands OK. Idag är även Kalle knuten till Dala Sportcenter som tränare för 26 aktiva och dessutom resursperson ihop med aktiva inom landslaget.
Så det som hänt är alltså att orienteringen krupit fram ur buskarna – äntligen. Och detta tack vare GPS:n. Men fortfarande finns förstås karta och kompass, chipet för tidtagning och den elektroniska kontrollstämplingen som oumbärliga tillbehör i grundutrustningen.

Text & foto: Staffan Björklund

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp