Toppfält: innehåll
Olle Från Smedjebacken Ska Bli Den Nye ”Målarn”!

Olle från Smedjebacken ska bli den nye ”Målarn”!

SMEDJEBACKEN
Han förväntas bli den ”nye” Erik ”Målarn” Lundquist -mannen som tog sensationellt OS-guld i Amsterdam 1928.
Blott 18-årige Olle Hübert från Smedjebacken och IK Heros spås en lysande framtid i grenen.
Här har Västerbergslagen en ny diamant att slipa på för framtiden.

Ska man orka att träna fem-sex dagar i veckan år efter år måste man ha en hög målsättning för att orka med såväl psykisk som fysisk press, betonar Olle. För hög målsättning det har han:
 OS i Paris 2024 låter väl ganska trevligt, säger han leende! Om inte annat har vi ju Los Angeles fyra år senare!
 Redan under den sista veckan i april fick Olle ett bevis på att svenska friidrottsförbundet verkligen tror på den 18-årige Heros-kastaren. 
 Då genomförde han ett veckolångt träningsläger i Montenegro med bland annat nye förbundskaptenen Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft som åsyna vittnen.
 
JVM i COLOMBIA
Årets stora målsättning är ändå J-VM i Colombia första veckan i augusti. Kvalgränsen är satt på 69.50. Detta är det första stora målet i sommar.
 När Olle fixat detta  får även hans personlige tränare, 27-årige Andreas Eriksson följa med.
 Det betyder mycket att ha Andreas vid sin sida. Hoppas det löser sig med Colombia. Han var med i Montenegro och det är stor hjälp för mig.
 Under fjolåret gjorde Olle stor sensation vid JEM i estländska Tallinn. Han var rankad som nummer 18 när tävlingen började. Lyckades ta sig till final som siste och tolfte man.
 I det andra  finalkastat drog jag till med personbästa med fem meter. Inget perfekt kast men spjutet landade på 70.29.
 Det blev en slutlig sensationell femteplats och den gav självklart mersmak.
 
75 METER NÄSTA MÅL
Så är det och nu siktar jag på nästa stora mål nämligen 75-77  meter. Det blir tävlingspremiär i Bålsta 14 maj. Just nu känns dock inledningen lite osäker.
 En ömmande armled i kastarmen har gjort sig påmind. Det är bara att hoppas att allt släpper.
 I skrivande stund är det ovisst hur tävlingen i Bålsta slutade.
 Förberedelserna inför säsongen har annars gått planenligt på Herosvallen. En ny ansatsmatta har köpts in och monteras just nu på kolstybben. Mycket styrketräning och kast i den upphängda kastmattan har det blivit.
 SOK  har nyligen glädjande nog valt in honom i sin stora satsning ”Olympisk offensiv”. Något som bland annat ger honom gratis resor och uppehälle vid tävlingar.
 Olle har alla förutsättningar bli något stort! Det ska verkligen bli kul att följa honom framöver, säger Mikael Wennolf, ansvarig för juniorlandslaget..
 
”STORA SAKER”
Om nu alla polletter faller på rätt plats och att Hübert får vara frisk och hel i kroppen kan vi vänta oss stora saker framöver.
 Helt klart är det så och Olle har alla förutsättningar, betonar tränaren Andreas Eriksson! Han har en lättränad kropp och lyckats få samman fysik och teknik på bästa sätt. 
 Harald ”Slaktarn” Andersson var stor idol i Smedjebacken och IK Heros. Inte minst som europamästare 1934 i Turin  i diskus. Nu har folket kring sjön Barken fått något nytt stort att se upp till!
 När Erik ”Målarn” Lundquist från IFK Grängesberg knep OS-guldet i Amsterdam 1928 var detta en jätteknall i idrottsvärlden!
 Kunde han skrälla så kan väl jag göra det samma, skrattar Olle!
 En annan känd idrottsprofil i Dalarna har myntat orden ”Ingenting är omöjligt”!
 Så varför inte…
 
Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp