Toppfält: innehåll
Orienteringsfester  Som Skapar Utmaningar

Orienteringsfester som skapar utmaningar

Dalarna går mot ett historiskt orienteringsår. Under 2016 arrangeras nämligen både 10-Mila och O-Ringen i Dalarna.
Två evenemang som sätter länet i idrottsfokus under de aktuella dagarna, men även stor press på arrangörsklubbarna.
Stefan Westling, ordförande i Dalarnas orienteringsförbund, beskriver en förväntan, men också oron för orienteringsbaksmällan.

 

10Mila blir en stor orienteringsfest på Lugnets arena i Falun. Foto: 10MILA

Det är unikt att två så stora orienteringsevenemang arrangeras samtidigt i Dalarna.
Den 14–15 maj avgörs 10Mila på VM-arenan Lugnet i Falun. En stafett fördelat på klasser för ungdomar, damer och herrar som under ett dygn springer i de olika stafetterna.
De flesta av Europas bästa ungdomar, damer och herrar kommer att ställa upp, vilket innebär cirka 10 000 deltagare. Inräknat ledare och publik kommer det att finnas cirka 20 000 åskådare på Lugnet i Falun det aktuella dygnet.
Detta är första gången som 10Mila avgörs norr om Dalälven.
Den 22–29 juli avgörs O-Ringen i Sälen. Det är sjätte gången denna klassiska orienteringstävling avgörs i Dalarna.
Centralort för evenemanget är Lindvallen i Sälen, vilket innebär mycket fjällorientering.

I sommar återvänder O-Ringen till Sälen. Även denna gång räknar arrangörerna med tusentals orienterare. Foto: Mikael Fritzon

O-Ringen i Dalarna väcker alltid extra stort intresse bland landets orienterare. Anmälningssiffrorna brukar skjuta i höjden. Så var det exempelvis 1985 i Falun som lockade 25 000 deltagare som gjorde cirka 125 000 starter under fem dagar. Det är rekord för O-Ringen.
Arrangörerna i Sälen siktar på deltagarsiffror i samma nivå som Falun, även om dessa deltagare förmodligen inte kommer att göra lika många starter eftersom nu erbjuds flera olika dellopp i O-Ringen som inte är fem dagars tävlande.

Samhälls­engagemang
Gemensamt för dessa tävlingar är att de kommer att engagera stora delar av samhället i länet. Inte bara orienterarna.
– Vi hoppas att 2016 blir ett bra år för orienteringen i Dalarna där vår sport får mycket bra publicitet i media, säger Stefan Westling, som också har en oro:
För vad kommer att hända med den dagliga verksamheten i orienteringsklubbarna den närmaste tiden efter 10MILA och O-Ringen? Hur ska Dalarna få till stånd ett tävlingsprogram med arrangörer för bland annat DM-tävlingarna?
– Det har funnits många farhågor för att dalaorienteringen inte kommer att mäkta med både 10MILA och O-Ringen och samtidigt den vanliga verksamheten. Frågan är högt uppe då dagordningen inom Dalarnas orienteringsförbund, säger Stefan Westling.
Han berättar att nu pågår ett arbete med att få ihop ett tävlingsprogram i Dalarna, förutom dessa jättetävlingar. Ett resultat är bland annat att Dalarnas stafett-DM kommer att avgöras i Västmanland.
– Sedan räknar vi med att klubbarna kommer att orka fortsätta jobba med viktiga saker som ungdomsverksamhet även kommande år, säger Stefan Westling.

Fakta/10MILA
Tid: 14-15 maj 2016
Plats: Lugnet i Falun
Arrangörer: Stora Tuna är huvudarrangör tillsammans med klubbar som OK Kåre, Kvarnsveden och Säterbygden med flera. Detta är ett evenemang som på flera sätt utvecklar samarbetet mellan de tre kommunerna.
Om tävlingen: På lördagen vid lunch startar ungdomsstafetten med fyra sträckor. Därefter är det dags för damstafetten med fem sträckor. De har målgång på lördagskvällen. Ett par timmar senare startar 10Mila med tio sträckor med målgång söndag morgon. Där springer flest herrar, men numer blir det alltfler damlag.

Fakta/O-Ringen
Tid: 22–29 juli.
Plats: Sälen i Dalarna. Etappmål är vid Högfjällshotellet och i Lindvallen. I Rörbäcksnäs sker cykelorienteringen.
Arrangörer: Orienteringsklubbar från nästan hela Dalarna.
Om tävlingen: De flesta springer fem-dagarsorienteringen som innebär en tävling på fem etapper. Från söndag till fredag med vilodag på onsdagen. Dessutom finns cykelorientering samt Preo, som också riktar sig bra till personer med olika funktionshinder. Arrangörerna tror att detta kan bli en av de mest deltagarrika upplagorna i O-Ringens 52-åriga historia.

Knapp, skrolla upp