Toppfält: innehåll
Orsa Grönklitt – För Barn, Motionärer Och Elit

Orsa Grönklitt – för barn, motionärer och elit

Orsa Grönklitt har ett starkt varumärke inom friluftslivet och har en stor betydelse för idrotten. Inte minst i norra Dalarna.

Många förknippar Grönklitt med skidor på längden och tvären, en anläggning som kan anordna tävlingar när andra inte har tillräckligt med snö. Speciellt klubbar i södra Dalarna som ex Maserloppet och Axa Ski Marathon har flyttat upp sina tävlingar till Grönklitt.
Ett område som fostrat flera skidstjärnor som systrarna Jenny och Julia Limby och Anna Haag. För att nämna några.
Men Grönklitt är så mycket mera.

Inte bara längd. En kommersiell aktör som betyder mycket genom att ha event och träningsläger i samarbete med idrottsklubbar. Och med gott samarbete med kommunen.
Orsa Grönklitt står för infrastrukturen för alpint, längd, vandringsleder och cykelleder.
Här finns plats att utöva många olika idrotter: längd, alpint, cykel, orientering, skid­orientering, löpning, rullskidor och långfärdsskridsko.
Ett rikt friluftsliv med aktiviteter, för både elit och motionärer. Och givetvis har man Vasa­loppet att tacka för mycket, inte minst med tanke på träningsläger och full beläggning i stugorna. Här skall finnas bra möjligheter att komma väl förberedd till Vasaloppet.
Vi kanske i det sammanhanget kan använda uttrycket att regnar det på prästen så skvätter det på klockarn.
Det är givetvis ingen nackdel att ha en anläggning så nära den mest klassiska idrottstävlingen i Sverige.

Multiskidbana
Men det går aldrig att sitta still och tycka att allt är bra som det är. Det gäller att hela tiden utveckla verksamheten.
Det gör Orsa Grönklitt och dess VD Mark Baljeu.
– Just nu planerar vi för en multiskidbana, sex kilometer runt sjön där vi utöver de vanliga motionärerna även försöker skapa möjligheter för handikappade. En lämplig rullskidbana.
– Vi är också igång med byggandet av en fyrstolslift och vi bygger ett barnområde för barn mellan två och tio år, åldern då de kan skall lära sig grunderna för kommande aktiviteter.
Apropå barn. När tävlingar flyttas från andra orter upp till Orsa Grönklitt på grund av snöbrist så handlar det oftast om seniortävlingar. Ungdomstävlingar blir i flera fall inställda. Det är givetvis tråkigt.
oGrönklittsgruppen var ingen guldgruva när Mark Baljeu för två år sedan tog jobbet som VD.
Omsättningen var då 170 miljoner men med en förlust på 30 miljoner. Det fanns med andra ord en del att göra.
– Nu ser det ut som om vi ökat omsättning rejält och passerat 200 miljoner, det beror delvis av införlivandet av Mora Parken, säger Baljeu. Vi investerar 20 miljoner i Grönklitts skidanläggning, längd och alpint. Vi är runt 150 fast anställda och några hundra säsongsanställda i koncernen.
– Vilken typ av säsongsanställning är det svårast att hitta personal till?
– Kockar.
Mark Baljeu kommer från Göteborg. Han utbildade sig till ekonom med inriktning på marknadsföring. Han hamnade i Borlänge 1996 men bor numera i Leksand. Har tävlat aktivt i orientering och var marknadsansvarig när Sälen senast anordnade O-Ringen. Han blev sedan chef för O-Ringen.
Så kom erbjudandet från Grönklittsgruppen, som är ett av Sveriges snabbast växande företag inom besöksnäringen.
– Det var en tuff uppgift att ta sig an, Men jag lockades av den. Jag kommer från idrottsrörelsen och varit en föreningsmänniska genom orienteringen.

Förtroende
Baljeus filosofi om ledarskap kan utläsas i ordet förtroende.
– Förut var det en VD överst med tio anläggningschefer under. Nu är det tio chefer och jag som står bakom och knuffar på och ger stöd. Det viktiga är att lyssna på medarbetare och ge dem förtroende. Att jobba som en coach, ett bollplank som inte skall styra och ställa i detalj.
Grönklitt betraktas i grunden som en alpin anläggning, men syns kanske mest i längdsammanhang. Mottot var att man skulle bli bäst på längd och å skall man bemanna därefter med bästa tänkbara service. Vecka två till fem anses vara de svåraste att få full beläggning i den alpina branschen, men då har Orsa Grönklitt inte många bäddar kvar.
– Du har sagt att när du kom till Orsa Grönklitt så kände du att man där tidigare haft något av ett mindervärdighetskomplex och att man varit dåliga på att ta betalt.
– Ja, jag kände att det inte fanns den rätta stoltheten över den fina produkt som levereras. Men det har vi ändrat på. Det är viktigt att tro på det du gör. Förut skulle vi vara billigare än alla andra. Men folk vill komma hit och då skall vi agera därefter.
Målsättningen för Orsa Grönklitt är att anläggningen skall uppnå cirka 4 000 bäddar år 2016. Bolaget har tillgång till exploateringsmark i Grönklitt motsvarande cirka 300 ytterligare fritidstomter. Idag har anläggningen 80 kilo­meter längdskidspår och 23 nedfarter.

Grönklittsgruppen
Grönklittsgruppen AB omfattar Orsa Grönklitt, Orsa Rovdjurspark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Rättvik Camping, Enå­badet, Siljansbadets Camping, Gränna­strandens Camping, Sago­landet Tomteland, Tänndalen och Mora Parken.
Det är mycket för en VD att hålla reda på.
– Ja, det känns som 52 olika arbetsveckor. Jag är i Orsa några dagar i veckan. När jag är ute och springer då tänker jag jobb, men då jag åker längdskidor tänker jag ingenting.
Det låter som om längdskidor är det nyttigaste … som avkoppling.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp