Toppfält: innehåll
Östansbo IS – Den Lilla Klubben  Med Det Stora Engagemanget

Östansbo IS – den lilla klubben  med det stora engagemanget

 LUDVIKA. Epitetet ”Den lilla klubben med det stora engagemanget”  gäller i högsta grad för den lilla föreningen Östansbo IS i Ludvika! I år, när klubben firar sin 90-åriga tillvaro, kan ÖIS fotboll stolt visa papper på att vara Dalarnas näst största klubb 2021 när det gäller antalet anmälda lag till Dalarnas Fotbollförbund.

I våras släppte Stina bomben, hon sadlade om till att bli skidskytt och plötsligt hade Lima två tjejer till stafett­laget.
– Vi har klart med den tredje, men det är ännu en hemlis, skrattar Johanna, jätteglad över att ha fått Stina som klubbkompis och ett stafettlag till SM, även om världscupen är nummer ett för Johanna Skottheim.

Vi har faktiskt hela 21 lag anmälda till seriespel den här säsongen, berättar styrelseledamoten, tränaren och sponsorsansvarige  Mattias Johansson stolt. Det är endast Kvarnsveden som har fler, tillägger han nöjt.

–Det är fantastiskt att vi som den lilla klubb, som vi trots allt är, kan vara på denna höga  nivå. 

Under senare år har ÖIS sucesivt byggt upp en förnämlig anläggning i de sydöstra av Ludvika. Fyra kompletta omklädningsrum med duschar, kiosker med servering och uteplatser, läktare  samt ett förnämligt klubbhus är något som klubben kan skryta med ute på sin egen anläggning, Björkliden.

Välkommen till Östansbo! Mattias Johansson hälsar alla välkomna inför ÖIS 90-årsjubileum. Den lilla klubben som under 2021 har hela 21 lag anmälda till seriespel..

TRÅNGBODDA
Lägg  därtill tre kompletta gräsplaner med tillbehör och stor parkering så förstår var och en att det bedrivs en febril verksamhet under vår- och sommarmånaderna i Östansbo.
 –Det värsta av allt är att vi trots allt är trångbodda, inflikar Mattias Johansson bedrövad.
 –Vår anläggning räcker helt enkelt inte till för alla matcher och träning. Vi måste hyra in oss på kommunens anläggning i Räfsnäs måndag-torsdag hela säsongen. Ett stort problem för oss då det saknas alla sanitära anläggningar. 
Ännu så länge rullar det mesta på i full fart för den lilla klubben men på sikt blir man tvunget att ta tag i problemet.
 –Så är det och på något sätt måste kommunen fixa toaletter och duschar på Räfsnäs. Om inte blir vi nog tvingade att skära i verksamheten och det vill vi ogärna göra. Vi är dock väldigt nära att slå i taket, befarar Mattias Johansson.

KONSTGRÄSBANA?
 På senare tid har det varit på tal att anlägga en konstgräsbana på Björkliden. En grupp har tillsatts för att se över möjligheterna.
 Det vore ju en dröm om så blev fallet men just nu har jag svårt att se detta kan ske inom de närmaste åren. En kostnad på runt 10 miljoner kronor låter dessutom lite väl häftigt.
 Dessutom ligger det tilltänkta området på en kommunal vattentäkt vilket försvårar våra möjligheter.
 Det krävs ett stort antal ledare för att kunna hålla igång en klubb av ÖIS dignitet.
 -Vi är väl runt ett 70-tal i dagsläget och då räknar jag allt från personal till korvförsäljning och ansvariga för A-laget. 
 Ekonomin är stabil i klubben något som enligt Mattias Johansson i första hand kan  tillskrivas väldigt givmilda sponsorer.

OKLART JUBILEUMS-FIRANDE
–Där finns alla möjligheter till stora framgångar även i år, siar Mattias. Intresset i kullarna 06-07 är enormt och då når man även resultat.
 Precis som all idrottslig verksamhet i landet har även ÖIS det tufft i pandemins mörka skugga.
 Det känns som att allt ändras dag från dag. Anhöriga får inte komma på matcher. Lagen får inte spela matcher och så vidare. Det är tungt men det är ju lika för alla.
 När det gäller klubbens 90-årsfirande så är även detta i skrivande stund mycket oklart.
 –På något vis måste vi självklart få markera detta. Hur detta kommer att ske kan vi inte bestämma just nu. 
 –Min förhoppning är att vi kan ha en stor ÖIS-dag på Björkliden med ett myller av spelare, ledare och anhöriga!
 Man kan bara hoppas att Mattias Johanssons planer går i uppfyllelse!! Den lilla klubben med det stora engagemanget är värd att celebreras!

Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp