Toppfält: innehåll
Oxberg Hålls Levande Med Och Av Vasaloppet

Oxberg hålls levande med och av Vasaloppet

OXBERG
1931 bildades Oxbergs IF på Selmas kafé. En by som kom att fostra två segrare i Vasaloppet och en stafetthjälte i VM. Oxberg blev ett begrepp i svensk idrott.
För vad tänker du på när du hör namnet Oxberg?

Leif Lekander, kontrollchef vid Oxbergs Vasaloppskontroll och Lars Lundin som är mycket engagerad i bydokumentationen.

På den anrika Vasaloppskontrollen förstås. För övrigt mycket vackert belägen. Här har många åkare suckat djupt efter att strax innan slitit sig igenom den så kallade Lundbäcksbacken.
Är du riktigt skidintresserad tänker du förstås på den fantastiska skidlöparsläkten Larsson. Då tänker du säkert på stafetthjälten i VM-58, Per-Erik Larsson. På brorsan Gunnar som vann Vasaloppet två år i rad och kusinen Sune som vann det klassiska loppet året därpå.
För att inte tala om Sunes brorson Staffan som inte bara vann Vasaloppet utan blivit något av en kultfigur i loppets historia. Dock i IFK Moras dress. Pappa Hans-Erik var också landslagsman och en i en syskonskara av tretton barn.
Den bäste i släkten, Per-Erik Larsson vann aldrig Vasaloppet. Han var mera sprintertypen men han har ändå haft en viss betydelse i loppets historia. Gunnar Larsson hade problem ett av sina vinnarår, men ville inte valla om. Per-Erik som var åskådare lyckades övertala Gunnar som vallade om och vann. Och när han vallat om ville han få dricka. En vänlig åskådare gav honom sin flaska… med brännvin. Men misstaget upptäcktes i tid.

Oxbergs stora stjärnor när det begav sig. Från vänster Per-Erik Larsson, Gunnar Larsson och Sune Larsson.

KLASSIKERLOPP
Mycket känt är också Oxbergsloppet, en klassiker som sett de flesta av landets stora på startlinjen. Första loppet vanns av Mora-Nisse Karlsson. Han vann även andra året där vi på 13:e plats hittar ett namn vi skulle få lära oss ordentligt:Sixten Jernberg. Fjärde upplagan av loppet 1956 gällde som OS-test, Då vann Per Erik Larsson före kusinen Sune och Sixten Jernberg,
Är du mera kunnig inom fotbollen vet du kanske att div fem 5-laget Oxbergs IF 1972 besegrade IK Brage i DM-finalen. En härlig skräll på den tiden.
Oxberg har fostrat två allsvenska spelare, Ola Blumenberg (Hammarby och IFK Sundsvall) och Göran Albinsson (Brynäs). Göran var för övrigt med i den klassiska DM-finalen som Oxberg vann. Problemet för Göran var bara att han då spelade för Brage…
En mera udda spelare i Oxberg var Anders Boden, vanligen kallad »Boll-Petter«. Han var slagfärdig. När en spelare låg och ojade sig efter omild behandling röt Petter: »Ä an ba stimulere, den fan«.
Har du kunskaper utanför idrotten vet du att Oxberg under årens lopp haft sju vävskedfabriker. En finns fortfarande kvar med sju anställda. Här finns också en träskosfabrik.
Om det är sant vet jag inte men i slutet av 1660-talet figurerade Oxberg i samband med häxprocesserna i trakten. Nio personer från byn stod anklagade. Av dessa erkände två som halshöggs och brändes på bål i Mora den 25 augusti 1669.

EN IDYLL
Det går lugnare till i Oxberg idag, en idyll med 160 invånare. En by som i allra högsta grad lever tack vare Vasaloppet och inkomsterna därifrån.
Inte så konstigt då dryga 1 000 arbetstimmar läggs ned varje år för att göra i ordning inför Vasaloppsveckan vinter och sommartid. Vi skall komma ihåg att Oxberg inte bara är en kontroll utan också startplats för tre av loppet under Vasaloppsveckan, nämligen halvvasan, tjejvasan och kortvasan. Det är mycket att hålla reda på.
Hela bygden får engagera sig och belöningen är att man tack vare dessa inkomster kan hålla igång Bygården. Ett hus som inrymmer det mesta, från klubbens museum till gym, tvättstuga, dusch och bastuavdelning, vävstuga, vandrarhem, lokal för hemtjänsten. Kort och gott en viktig samlingspunkt i byn. Ja, det är ingen överdrift att säga att inte bara klubben utan hela byn lever med och av Vasaloppet.
Fotbollen var som sagt en gång stor med en av länets bästa gräsplaner, skidorna var förstås ännu större. Åtminstone medialt.

Hur ser det ut i dag?
Sportmagasinet Dalarna får en visning i Bygården av Leif Lekander, kontrollchef vid Oxbergs Vasaloppskontroll och Lars Lundin som är mycket engagerad i bydokumentationen.
Någon affär finns inte kvar i byn, heller ingen skola. Men hur är det med idrotten? Glädjande nog har längdåkningen satt fart igen och vi har en grupp ungdomar på 8–15 år under ledning av Örjan Stefansson och Sabine Kuhn, berättar Lundin och Lekander. När det gäller arbetet med Vasaloppet vill vi poängtera att det inte bara betyder en hel del ekonomiskt utan också för sammanhållningen i byn. Vi genomför vårt arrangemang tillsammans med föreningar utanför Oxberg. Det är inte bara själva Bygården vi kan hålla igång, utan även elljusspår, idrottsplats och ridbana.
Oxberg är långt mera än ett skidspår och en Vasaloppskontroll. Befolkningen ökar försiktigt och medelåldern minskar.
Sammanhållningen är det inget fel på, här får byborna ta mycket ansvar när det är svårt att få gehör för sina önskemål hos Mora Kommun.
Visste ni förresten att namnet Oxberg kommer från älgoxe? Nu vet ni.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp