Toppfält: innehåll
På Cykelsadeln Med Karta Och Kompass – Mountainbikeorientering En Sport På Frammarsch

På cykelsadeln med karta och kompass – Mountainbikeorientering en sport på frammarsch

Mountainbikeorientering har blivit en sport på frammarsch. En tuff sport med både orientering och cykling.

Vad sägs om att hitta runt en orienteringsbana på en mountainbike? Går alldeles utmärkt och namnet på denna ganska färska idrottsgren i Sverige är Mountainbikeorientering eller MTB-O. En gren där det tävlas om både VM-, EM- och SM-medaljer. Internationellt så det förslår men det är även en motionsidrott där de bästa av världar möts – orientering och cykling.

Orienteringsidrotten är sedan länge en tydlig del av Idrottssverige. Det finns mängder av special-ritade orienteringskartor, det finns mycket skog och mark och det finns många som cyklar mountainbike. För de som nu vill ha mixen av både orientering och mountainbike är MTB-O den perfekta idrotten.

SPECIELL KARTA
Sedan några år tillbaka är det nu också en officiell del av Svenska Orienteringsförbundet och en del som tar större och större marknadsandelar bland de vanliga orienterarna.
För att genomföra en träning eller tävling i MTB-O så krävs det en karta, en karta som är lite modifierad jämfört med en karta för fotorientering. Kartan är lite mindre detaljerad eftersom det som är viktigt är vägar, stigar, öppna ytor t ex. MTB-O kan jämföras med Skidorientering som körs på vintrarna. Då skapas ett nät av spår där det gäller att hitta den bästa, och rätta, vägen mellan två kontroller. Samma gäller för MTB-O. Den stora skillnaden mellan MTB-O och vanlig fotorientering är framförallt farten. Det gäller att ha framförhållning för att veta om man ska höger eller vänster i nästa korsning.
Trots att MTB-O inte har funnits speciellt länge i Sverige så har det redan vunnits både VM

Knapp, skrolla upp