Toppfält: innehåll
På Lugnet Utbildas Triathleter

På Lugnet utbildas Triathleter

FALUN. I rena drömmiljön kring Lugnets omgivningar i Falun bedrivs landets enda efter-
gymnasiala elitidrottsmiljö för triathleter i Dala Sports Academy Elit Triathlons regi.

Anläggningarna i och kring Lugnet ger perfekta träningsmöjligheter med både inom- och utomhusbassänger under sommarhalvåret, säger ansvarige tränaren Magnus Johansson. Löplederna i skogen med banor både inom- och utomhus och ett vägnät som generellt är lågtrafikerat – men ändå kuperat – skapar förutsättningar och grogrund för våra adepters. 
 Triathleterna i träningsgruppen är en blandning av nationell elit – eller strax under – men har en stor utvecklingspotential med en tydlig målsättning att nå både nationell och internationell elitnivå. I elitidrottsmiljön finns idag 10 ungdomar i åldrarna 21 till 24 år. Flera av de aktiva har tidigare framgångsrikt placerat sig högt på resultatlistorna: Ludwig Fleetwood, Marie Carlsson, Jenny Nilsson, Oskar Djärv, Per Wangel Åsa Annerstedt och Jonas Djurback…..

TRÄNINGSKULTUR
–Vi har en bra träningskultur där vi lyfter varandra – hjälps åt – till att ta nästa steg, tillägger Magnus Johansson. Det här är aktiva med starka ambitioner och målsättningar.
 Men pandemin har satt käppar i framförallt tävlingskulturen.
 –Den är helt feltimad, medger Magnus. Restriktionerna kom precis när tävlingssäsongen skulle dra igång för oss. Så det blev ingenting i Sverige och ställdes in även internationellt. Också den här säsongen ser mörk ut för våran del. Och det är naturligtvis synd – för här brinner det av tävlingslusta!

KRÄVANDE
Triathlon är en krävande uthållningsidrott med momenten simning, cykel och löpning som presteras i följd. Tävlingsformen anses ha sin uppkomst kring 1920-1930 talet under det franska namnet Les trios sports med tävlingar i Poissy och Meulan. Men som anfader brukar Hawaii Ironman anges vars första tävling arrangerades med 14 deltagare 1978. I Sverige hölls den första kampen 1983 i Uppsala. På OS fightas det på de kortare distanserna 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp