Toppfält: innehåll
PADELTENNIS – Populär Nykomling Med Växtvärk

PADELTENNIS – populär nykomling med växtvärk

Paddel
Från spelplanen kringgärdad av väggar.

FALUN
Det är idag världens kanske snabbast växande sport och i Dalarna är det inget undantag, här har också utvecklingen gått enormt snabbt. Först med en hall för sporten var Falun men nu finns möjligheter att även spela i Avesta, Säter,
Leksand och alldeles nyligen invigdes banor i Borlänge.

Sportens enorma framfart beror nog på att alla kan spela, ung som gammal, elit eller motionär. Det är inga svårigheter alls att spela om man jämför med kusinerna tennis och squash. Padel­tennis är kan man enkelt säga, en blandning av just de två sporterna.

Hedman och Jonsson
Hockeylegenden Tomas Jonsson och bandy-och fotbollsspelaren Janne Hedman är två flitiga padelspelare.

ÖVER FÖRVÄNTAN
Johan Eklund, en av två ägare till Dala Padelhall i Falun säger att sedan starten hösten 2017 har det gått enormt fort med intresset och bokningar för spelet. ”Helt över förväntan”! Utvecklingen i övriga landet är liknande och nu finns i Sverige runt 450 banor. Idag samlas sporten under tennisförbundet men man räknar med att i maj bilda ett eget förbund. Spelplanen är utformad som en krympt tennisbana med måtten 10×20 meter och delad i mitten med ett nät som är 0,88 m högt. Runt planen är det fyra meter höga väggar. Man spelar alltid dubbel mellan två par spelare och serven slås underifrån och en andraserv tillåts precis som i tennis. Istället för att kasta upp bollen vid serve, som man gör i tennis, ska bollen först studsa i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta och mellan mittlinjen och sido­väggen. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i squash. Racketen är av ett komposit­material med slagytan perforerad av hål. Racketen har alltså inga strängar. Poängräkningen är lika som i tennis. Bollen då? Liknar väldigt mycket en tennisboll, men trycket i den är mindre så det blir inte lika stor studs.

PAR-SM
Sporten kommer från Mexico, i Acapulco 1969 tog den fart, men det fanns ett liknande spel på engelska kryssningsfartyg redan på 1920-talet. Idag har sporten flest utövare i framförallt Spanien och Latinamerika. Argentina har t ex flera tusen banor och miljontals utövare. Världsmästerskap spelades första gången 1992 och sedan dess vartannat år. Här hemma spelas bland annat par-SM och dessutom en Sverige­tour.

Text och foto: ERIK ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp