Toppfält: innehåll
Pappa Rolf Och Sonen Patrik – Riktiga Bandyfreaks

Pappa Rolf och sonen Patrik – riktiga bandyfreaks

FALUN
1971 blev Rolf Edberg svensk mästare med Falu BS. Då endast 20 år gammal och ett framtidslöfte av stora mått. Den 2 februari i år höjde hans son Patrik Hedberg, 29, armarna i luften och jublade. Sverige hade gjort en makalös vändning mot Ryssland i VM-finalen i Sandviken. Guldet var halvvägs till Ryssland efter underläge i halvtid med 1–3, men i andra kom Sverige igång och vann till slut med 4–3. Dramatiskt värre och nervöst.

Far och son Rolf Edberg och Patrik Hedberg.
Far och son Rolf Edberg och Patrik Hedberg.

VM-guld på hemmaplan är extra roligt. I finalen satt jag på bänken, men jag hade fått spela i gruppspelet och i kvartsfinalen, säger Patrik som gjorde sin första landskamp i december 2015 mot Finland.
Pappa Rolf spelade back medan Patrik är målvakt. Den 12 januari 2010 lämnade han Falu BS för spel i Hammarby och redan första året blev han svensk mästare, vilket upprepades 2013.
– Det låter fint, men jag tog mitt guld på plan, säger Rolf med glimten i ögat till Patrik. Patrik var nämligen reservmålvakt båda gångerna. 2013 var det legendaren Andreas Bergwall som vaktade målet.
– Kanske inte mitt roligaste bandy år. Jag spelade bara två matcher den säsongen, men utvecklingsmässigt var det mitt bästa år.
Andreas har lärt mej jättemycket och det var helt rätt att han stod i VM-finalen i Sandviken. 42-årige Andreas gjorde för övrigt sin 18:de VM-turnering och efter finalmatchen sa han att det var sista turneringen.
Detta bäddar för Patrik i landslaget. Han och Joel Othén från Sandviken kommer säkert att vara landslagets målvakter framöver. Patrik trivs i Hammarby och har ett år kvar på kontraktet.

BS LOCKAR
– Vi får se hur länge jag stannar. På somrarna och all ledig tid under vintern spenderar jag i Falun. Runn på sommaren är magiskt. Sen har jag massor av kompisar i Falun, säger Patrik.
Blir det Falu BS om något år?
–  Visst finns det tankar på att flytta tillbaks men jag vet inte när. Det blir nog elitserien och Bajen några år till, säger Patrik. Med tanke på att Andreas Bergwall spelade vid 42 års ålder så finna det ju hopp att Patrik skall spela för Falu BS igen. – En sak vet jag däremot. Jag kommer inte att spela lika många matcher i Falu BS som farsan, säger Patrik och låter lite imponerad.

Rolf Edberg har gjort mer än 500 matcher för Falu BS.
Rolf Edberg har gjort mer än 500 matcher för Falu BS.

BS TROGEN
Rolf Edberg spelade inte mindre än 503 matcher i Falu BS A-lag. Det är bara Kenneth Spångberg, Egon Adeström och Nanen Eriksson som gjort fler matcher.
– Egentligen är Kenneth Spångberg diskvalificerad eftersom de spelade betydligt fler seriematcher än vad vi gjorde på vår tid, säger Rolf.
Hur var då din final Rolf?
– Vi mötte Sandviken på Söderstadion och när legendariske speakern Sten »Stabben« Ahlner presenterade vänsterbacken Rolf Edberg jublades det extra. AIK hade nämligen en hockeylirare som hette Rolf Råttan Edberg. Jag fick heta detsamma och stockholmarna gillade det. Som att spela på hemmaplan, säger Rolf och skrattar gott.
Rolf avslutade sin karriär som 38-åring, men har efter det spelat veteranbandy så sent som för fem år sedan.
Följer du Patriks matcher?
– Jag är på plats så ofta jag kan och sedan blir det lite skotträning på jul- och nyårsdagen när han är hemma.
Skjuter farsan hårt?
– Träning och träning. Farsan kör mest med isare. Om jag säger så är det en vissa skillnad när Erik Pettersson i Sandviken avlossar stora kanonen och när farsan slår till, säger Patrik och blinkar till farsan.
En sak är säker. Far och son älskar bandy och det är otaliga timmar som de suttit och analyserat matcher, träningar mm.
– Vi har inte jämnt samma uppfattning, men vi bandy är det bästa vi vet, säger båda. Och de kunde lagt till. Vi har ett stort hjärta för Falu BS.

Patrik Hedberg.
Patrik Hedberg.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp