Toppfält: innehåll
Per Blev Lasermannen

Per blev Lasermannen

BORLÄNGE/FALUN
Under 45 år har Per Hillerström arbetat som massör, något som han inte kunde tänka sig som 18-årig lovande fotbollsspelare hemma i Borlänge.
– Man kan säga att jag halkade in i det här yrket på ett bananskal, säger Per. Numera är hans företag PH Sport & Massage välkänt, speciellt i idrottskretsar eftersom Per bland annat varit anlitad av inte mindre än sju landslag.

Per kollar om ett ont knä är inflammerat.
Per kollar om ett ont knä är inflammerat.

– Allt började med att mina föräldrar var ute på en promenad. De träffade ett annat par som berättade att deras son utbildat sig och fått jobb som massör på de då välkända fartygen Kungsholm och Gripsholm. Då sa mina föräldrar till varandra att ”det här är kanske något för vår son”, berättar Per.
Året var 1972 och Per Hillerström hade just fyllt 18 år.
Per nappade på föräldrarnas förslag och började massera i mindre skala hemma i Borlänge. Men han började också hjälpa Falu BS Bandy och Fotboll.
– Och 1979 kom jag också in hos skidskyttelandslaget och var med dem fram till 1986, fortsätter Per.
Han var ändå inte helt säker på att det här skulle bli hans jobb för all framtid.
– Det var i början jättetufft att leva på det här, men 1985 bestämde jag mig ändå för att ge det här tre år. Misslyckas det så har jag ändå gjort ett försök, avslöjar Per.
Det blev ett lyckat försök, speciellt efter ett besök vid Långbers i Tällberg.
– Där presenterade de något som heter Laser.
Per nappade på det och blev först i Dalarna med laserbehandling.
– Det gick så långt att de började kalla mig lasermannen, säger Per med ett leende.
– I dag är mina behandlingar till 95 procent med laser, tillägger han.
Skidskyttelandslaget var först, men efter det har Per haft jobb hos flera landslag, simlandslaget, backhopparna, tyngdlyftarna, U21-landslaget i fotboll, danska landslaget i innebandy och senast mountainbike.

HJÄLPTE GLADIATORERNA
– Lägg därtill att jag fick hjälpa till när Gladiatorerna hade inspelningar i Kupolen och jag har till och med jobbat med Kullbergsbaletten.
Nu har Per Hillerström nyss fyllt 63 år och kallar sig för ”juniorpensionär”. Han har sin praktik uppdelad på två platser, förmiddagarna vid Åsgatan i Falun och eftermiddagarna i ”Mjölkboa” ett längre stenkast från Domnarvsvallen.
»Jag är alltid ärlig när jag tar mig an en
patient. Man kan inte hjälpa alla och det påpekar jag när jag tar mig an någon ny patient.«
Den ärligheten har gjort att alltid glade och positive Per Hillerström alltid har fullt upp med tre patienter i Falun och tre i Borlänge, dag efter dag.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp