Toppfält: innehåll
Per, En Riktig Entusiast För Kettlebell

Per, en riktig entusiast för Kettlebell

Vet ni vad kettlebells är?

Per-Olhans
SM-vinst. 1:a pris en medalj och ett 26 kg klot.

En som vet är Per Olhans 52, träningsinstruktör, massör och kostrådgivare på Lugnets Fysiocenter och nybliven svensk mästare i en sport som kommer från Ryssland och har 200 år på nacken.

Till Sverige kom kettlebells i slutet av 1990-talet från Ryssland via USA och det var fram för allt kampsportare och utövare av crossfit som först nyttjade kettlebells i sin träning.
Kettlebellträning finns även som träningsmoment både inom hockey och fotboll samt inom polis- och militär. De flesta ryska idrottsutövare, oavsett disciplin tränar med detta redskap. En träningsform som man kan utvecklas snabbt i, både för kondition, styrka och viktminskning.
I Falun finns en klubb som heter Fysiocenter Kettlebell Club som har ett 20-tal aktiva utövare.

MÅNGA TRÄNINGPASS
Per Olhans är en riktig entusiast inom sporten. Förutom att han tävlar så leder han två övningspass i veckan. Efter 15 år i styrkehallen ville han hitta på en form av konditionsträning som han kunde utöva då han inte kunde springa längre p.g.a. knäskador. Som 50-åring började han träna hemma i garaget, tittade på youtube hur man gjorde, gick ett par utbildningar inom området och är nu licensierad kettlebellinstruktör.
– Jag tränar sex pass i veckan, två individuella pass, leder två träningspass plus två egna styrkepass i gymmet, säger Per. Det låter mycket men sammantaget blir det ungefär fem timmar i veckan.
Inom kettlebells finns fem olika viktklasser både för herrar och damer.
Kettlebellyftning har erkänts som tävlingsform och utövats runt om i världen i flera årtionden. Det räknas i Ryssland som deras nationalsport och de har haft mästerskap i kettlebells sedan 1948. Tävlingsmomenten kallas longcycle, jerk och snatch. De motsvaras av tyngdlyftningens stöt, press och ryck. Det är från kettlebelllyftningen som tyngdlyftningen har fått sina moment. Men till skillnad från tyngdlyftningens maximala prestation med en repetition så gäller det här att göra så många som möjligt under 10 minuter. Den tävlande som har flest antal godkända repetitioner vinner.
Per blev svensk mästare i longcycle med 73 repetitioner på tio minuter med kettlebells som vägde 2×24 kg, en stark prestation. SM gick i Trollhättan den 5:e oktober och nästa SM arrangeras troligen i Falun under april nästa år och då är det diciplinen biathlon som gäller, d.v.s. jerk och snatch där man räknar ihop poängen.
Internationellt väger kloten 2×32 kg för herrar i seniorklassen, men när man blir veteran, över 40 år, så är vikten 2×24 kg. Efter 60 så sjunker den till 16 kg. Men när man tävlar i svenska mästerskap så är lägsta vikt för män 16 kg och för kvinnor 12 kg. När man är nybörjare på detta så brukar kvinnor börja med 6–8 kg och män med 8–12 kg. Men det brukar snabbt gå uppåt när man börjar lära sig tekniken.

HÖG MEDELÅLDER
Trots att kettlebell har kommit allt mer i Sverige så är det fortfarande hög medelålder på träningspassen, få ungdomar hittar till träningshallen. Dom satsar istället på styrka och tyngdlyftning.
– Synd tycker Per Olhans, kettlebell är en bra träningsform för alla åldrar, har man en gång börjat så kan man inte sluta. Det blir snabbt ett gift för både kropp och själ det här med kulorna. Det märks också på passen vi har. Det blir fler och fler som vill börja. Nu planerar vi som bäst på att slå ut ytterligare en vägg för att få plats med alla som vill vara med.
Text: LILLIS ÅKERBLOM

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp