Toppfält: innehåll
Pernilla Wiberg är Hedrad  Av Att Vara Hedersambassadör  För Dalarna

Pernilla Wiberg är hedrad av att vara hedersambassadör för Dalarna

pernilla-wiberg02
Hedersambassadör. Pernilla Wiberg
trivs med att vara ambassadör för Dalarna även om hon har sin hemvist i Monaco. Foto: IDRE FJÄLL

I december 2011 utnämndes Pernilla Wiberg till hedersambassadör för Dalarna. När landshövding Maria Norrfalk överlämnade utmärkelsen hade närmare 200 personer samlats i Topprestaurangen Utsikten högst upp på Idre Fjäll.

– Jag är både stolt och hedrad, sa Pernilla. Det här innebär att helt enkelt prata gott om Dalarna i olika sammanhang. Och det har jag gjort i många, många år redan!
För kopplingen till Dalarna har alltid varit stark för Norrköpingstjejen.
Redan vid 16-års ålder började hon skidgymnasiet i Malung. Studierna fortsatte därefter vid Högskolan Dalarna i Borlänge – parallellt med karriären i slalombackarna runt hela världen.

MER TID I DALARNA
– Och faktum är att jag fortfarande tillbringar mer tid i Dalarna än hemma i Östergötland, säger Pernilla Wiberg.
Numera bor Pernilla, maken Bödvar Bjerke och barnen Axel, 9 år, och Sofia, 5 år, sedan flera år i Monaco – och stortrivs. Paret Wiberg/Bjerke vigdes 2009 i just Idre. På hotellet finns även Pernillas prissamling från tävlingsåren. Pernilla Wiberg är inte delägare i PW Hotel utan anställd av ett externt företag med 10 % delägarskap i hotellet. Av detta företag är hon uthyrd för att hjälpa till med marknadsföring av hotellet plus Idre Fjäll i sin helhet. Syrran Annika Lind med familj bor i Malung. Så visst – nog finns kopplingen till Dalarna.

SAGOLIK KARRIÄR
Pernilla Wibergs karriär är sagolik med medaljer i tre olympiska spel: två guld och ett silver 1998, 1992 och 1994. Dessutom fyra guld, ett silver och ett brons från fyra VM. Pernilla har även 24 segrar i världscupen. Hon har även tilldelats Svenska Dagbladets guldmedalj och Radiosportens Jerringpris (två gånger), samt Victoriastipendiet.
Efter karriären har Pernilla Wiberg haft en rad internationella uppdrag. I fyra år var hon engagerad i Internationella skidförbundets ”Aktiv kommitté” när hon fortfarande var aktiv och som representant för de aktiva i Internationella OS-kommittén under åtta år.
Idag sitter hon som ordförande i en arbetsgrupp inom Internationella skidförbundet som heter »FIS working group for alpine technical equipment«.

Pernilla har dessutom även arbetat som expertkommentator i SVT och deltagit i TV-programmet Mästarnas mästare.
Karriären avslutades i samband med Miss Rossignol i Lindvallen 2002.
– Tyvärr åkte jag i fel tävlingsdräkt: Sverigedräkt istället för kulldräkt, skrattar Pernilla Wiberg.

Text: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp