Toppfält: innehåll
”Piff Och Puff”  Längtar Till Falun – Har Gott Humör Men Kort Stubin

”Piff och Puff” längtar till Falun – Har gott humör men kort stubin

piff-puff1
Idrottens Piff och Puff längtar till VM i Falun. Foto: GUNNAR BÄCKE

MORA
De är idrottens Piff och Puff. Alltid lika glada och positiva. Det är den bild vi har av Anna Haag och Emil Jönsson.
Ett av svensk idrotts starkaste varumärken. Vi hoppas få se dem i olika huvudroller i februari under skid-VM i Falun.

De hade först tänkt sig att VM i Falun skulle bli deras avsked till toppidrotten. Men på hemväg från OS i vintras ändrade de sig: Vi har mera att ge, vi satsar fram till OS 2018.
När deras klubb IFK Mora uppvaktade dem och tackade för framgångarna vid OS i Sotji så var det bland annat med Hans Jax fina teckningar. Gamle Leksandspelaren Hans Jax är en mästare att hitta egenskaper med sina pennstreck.
Det var inte så svårt i det här fallet. Och givetvis fångade han glädjen hos Anna och Emil.
– Kan man vara så hurtiga som ni är, alltid?
– Vi kan ha ett jäkla humör. Och kort stubin. Vi är ju tävlingsmänniskor. Men vi vet också hur vi skall prata med varann efter en misslyckad tävling. Jag vet när Emil behöver en tårta, skrattar Anna
– Ja, vi är otäckt lika, säger Emil. Om Anna varit en häst hade hon varit ett varmblod, arab.
IFK Moras skidklubbs ordförande Rolf Hammar uttrycker sina stjärnors egenskaper på ett bra sätt:
– De krokar i varann i glädjens tecken med sina smittande skratt. Det är två personer med äkta glädje men som också värnar om andra i klubben. Det som är bra för dem är också bra för klubben. De sprider en positiv anda.

GLÄDJESPRIDARE
– Och Emil med sitt stora »flabb« är en glädjespridare. Han bjuder på sig själv. Det finns förstås också en seriös bild, han tänker noga över vad han skall göra.
Nu väntar vi med spänning vad som skall hända under Falu-VM. Kommer Emil att ramla och ändå få medalj? När flera åkare ramlade framför honom i Sotji skrev en tidning: Gud är född i Årsunda.
Och kommer Anna att nå formen så hon får åka bland annat en stor stafett igen?
Det som hände i ryska Sotji i vintras är stor och ganska märklig idrottshistoria.
Om vi börjar med Anna så var tongångarna ganska pessimistiska. Hon hade haft problem under säsongen och det fanns många med åsikter. Ja, som det alltid är. Undrade om Anna verkligen var kvalificerad till OS?
Inte minst inför den fantastiska stafetten. Men landslagsledningen resonerade rätt. Även om inte Anna var i kanonform, för det var hon inte, så har hon rutinen från stora mästerskap. Och i milloppet strax innan hade hon visserligen bara kommit på 20:e plats, men första fem kilometrarna hade hon åkt riktigt bra. Hon kommer inte att drabbas av panik om hon tappar sekunder.
Anna gjorde sitt jobb, höll Norge bakom sig. Sverige hade klar medaljchans , men hade Tyskland och Finland framför.
Så kom Charlotte Kallas fenomenala slutsträcka, stor svensk skidhistoria. Guld för Sverige.
Så här berättar Anna om glädjen efteråt just som Charlotte kommit i mål:
– Vi låg där i en hög och bara skrek och skrattade och med stackars Charlotte underst. Vi höll ju på att kväva henne och hon ventilerade som en flodhäst.
Anna har idag ett OS-guld i stafett, två OS-silver från 2010, individuellt och i sprintstafett plus VM-brons.
Vem kunde ana detta när lilla Anna Hansson som hon hette då startade sin karriär i Orsa. Inspirerad av Julia Limby kom hon igång. Men hon var ingen ungdomsstjärna. Som 15-åring 36:a och 39:a i ungdoms-SM, aldrig uttagen varken till Kalle Anka Cup eller Folksam Cup.
I Orsa hade alltså Anna en förebild i Julia Limby som i sin tur har fint påbrå av framgångsrika föräldrar. Inte minst pappa Tommy, guldmedaljör i VM-stafett 1978. Och en annan Julia har i sin tur blivit inspirerad av Anna Haag, nämligen Gunde Svans dotter Julia.
Inte minst när Anna berättat om hur lång vägen var från ungdomsåren fram till översta eliten.

DRÖMMER OM VM
Nu drömmer Anna och Emil om ett fantastiskt VM i Falun.
– Jag tänker ofta på VM i Holmenkollen 2011 med all publik runt spåret. Jag kom uppför backarna samtidigt som Norges Vibeke Skofterud, Oslotjej dessutom. Det var så taktfast Vi-be-ke, Vi-be-ke som det dånades efter spåret, det var en otrolig känsla att uppleva det på så nära håll, säger Anna. Jag hoppas på en liknande stämning runt spåret i Falun ( inte minst i Mördarbacken ), men då förstås med flera svenska än norska flaggor. VM i Falun blir ett OS i känsla.
Emil vet att han fortfarande kan utvecklas. Ibland har han vinnarkänslan, ibland inte. Och som i sin iver lätt kan inblandad i en vurpa, vi sitter alltid och håller andan när han är på språng. Han utsätter sig för risker som han kan stupa på. Men han är nyfiken och inte rädd för att testa olika saker.
Vi minns VM-finalen i sprint 2013 då Emil satsade för hårt i täten, för att sedan missa pallen. Idiotiskt tycket en expert som Per Elofsson . Men Emil körde inte för en medalj, i hans tankar fanns bara guld. Må det bära eller brista.
Emil har i sitt prisskåp ett VM-silver, två OS-brons, ett VM-brons bland mycket annat.

VARUMÄRKE
Emil och Anna är som i skrivit ett starkt varumärke, mycket exploaterat i många dagstidningar och magasin. Men det finns också risk med varuhus där, bilmässa där, ja det är många som vill dansa runt guldkalven. Det gäller att välja och vraka bland anbuden så att inte träning och vila kommer i kläm.
Emil och Anna bor på Frösön vid Storsjön. Emil har bott litet överallt.
– Jag har bott i Gästrikland i 13 år, i Dalarna i 5 och i Jämtland i 8. Men innerst inne är jag grabben från Årsunda.
– Och IFK Mora ?
– I landslaget kommer vi från olika klubbar och vi är elit. I en klubb som IFK Mora är vi i alla åldrar och vi har något gemensamt, säger de båda.
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp