Toppfält: innehåll
RICKY ETT MISSFÖRSTÅTT GENI Eller Känslig Galenpanna?

RICKY ETT MISSFÖRSTÅTT GENI eller känslig galenpanna?

Jag har i min serie OS-minnen tidigare presenterat svenska guldmedaljörer där jag varit på plats under mina 16 OS: Ragnar Skanåker, Stefan Holm, Bernt Johansson och Thomas Wassberg.
 Udda och spännande människor. Men här kommer den märkligaste. Och då duger det med en bronsmedaljör.

Ricky Bruch vann aldrig den där stora titeln i sin kära sport diskus. Det plågade honom under alla år.
 Han hade ett delat världsrekord på 68.4o med amerikanen Jay Silvester.
 Året efter (1973) var han obesegrad i 96 tävlingar i följd.
 Men det blev i alla fall en OS-medalj. Ett brons i München 1972. Han hade hoppats på bättre. Men det här var faktiskt Sveriges första friidrottsmedalj i OS på 20 år. Den senaste var ett brons i maraton av Gustaf Jansson i Helsingfors 1952.
 Ändå en klen tröst för 199 centimeter och 130 kilo Ricky Bruch.
 Jag hade jobbat i Malmö innan jag kom till DN i Stockholm och stött på denna märklige man. Det fanns bara en som var lynnigare, ja jag vågar påstå ännu galnare. Det var Rickys tränare, den ilskne Kurt ”Alex” Alexandersson, som coachade i plommonstop, kostym och slips.
 De var ett oskiljaktigt par. Och ett udda par.

HAN HADE HUMOR
Många vill beskrivna Ricky som enbart en galning. Det var han absolut inte. Han var humoristisk, intellektuell, nyfiken och påläst i flera ämnen. Jag tyckte han hade ett gott hjärta men inget gott omdöme. Kanske ett missförstått geni.
Men hur kunde han bli så konstig.? Och framförallt så oberäknelig. En känslig galenpanna som hans syster beskrev honom.
 Nu siktade Ricky mot det efterlängtade OS-guldet efter bronset i München.
 Vi sitter i OS-byn i Montreal, alltså 1976. Vi är en handfull journalister, någon ledare och så Ricky i en stor svart bredbrättad hatt i bästa Bombi Bittanda.. Han kom till Montreal senare än de andra aktiva.
 –Jag låtsades tveka för att se hur angelägna svenska folket var att se mig i OS. Så kom ett brev från artisten Zarah Leander;
 –Hon skrev. Nu åker du din skitstövel. Vi vill se din skäggiga nuna. Då åkte jag. Men jag vägrar bo i OS-byn, där är det rena rymdstationen. Nej, jag har skaffat ett enkelrum och där skall jag öva in litet balettrörelser. Och i mitt passerkort har jag skrivit in som yrke att jag är skådespelare.
 I och för sig ingen osanning.
Det var med stor spänning vi inväntade diskustävlingen. Ricky kom inte ens till final. Storgråtande gömde han sig under en handduk.
Jag har en kompis som berättade att då han tävlat färdigt i Montreal bad att få åka hem. Det får du sa de ansvariga i SOK. Men på ett villkor. Du får se till att Ricky kommer hem. Det blir ditt ansvar.:

VILKEN MÄRKLIG FÅGEL
Men mest minns jag Ricky från en tävling på Stockholms Stadion. Ricky hade misslyckats och berättade i en av våra vanligaste kvällstidningar
 –Jag kunde inte koncentrera mig. Min kanariefågel hade dött natten innan. Det var en fenomenal fågel, den kunde räkna upp allsvenska fotbollstabellen baklänges.
 Alltså ett geni ännu större ( eller mindre) än Ricky själv.
 Jag minns också en förnedrande presskonferens inför OS i Los Angeles 1984. Ricky ansåg att han var given till OS men det tyckte inte SOK-basen Cege Anderberg.
 Nu gällde det en olympiagala på Stockholm Stadion. Genom högtalare kunde vi höra Anderbergs konversation i telefon med Ricky som befann sig i Simrishamn.
 Anderberg vädjade till Ricky att komma. Men fick svaret: Gör svensk idrott en stor tjänst. Avgå Anderberg. Du ställer för höga krav.
 –Det är som att prata till ett barn, suckade Anderberg. Han tror han kan snacka sig till ett OS.
 Men Ricky kom. Till Stockholm iförd stridshjälm och en ansiktsmask och visade upp ett intyg att han var hälseneskadad. Så han kunde inte kasta. Men jag ligger i hårdträning förklarade han och blossade på en cigarrett.
 Nej, det blev inget OS för Ricky. Och året efter tog han sitt sista SM-guld. Men diskades efter att ha slagit till förbundskaptenen Anders Borgström.
 Ricky ville synas och höras. Och mest av allt skapa rubriker. Vid en Europacupfinal i Stockholm tävlade han med en orange badmössa på huvudet, och vid en bankett efter en finnkamp kom han i solglasögon, pälsmössa och en städrock. I tävlingen hade han sex övertramp noll poäng.

VAR RICKY DOPAD?
Många undrar. Var Ricky dopad? Jag har sett statistik att fem svenska friidrottare åkt fast för dopning. Två av dem är diskuskastare. Men ingen av dem är Ricky Bruch.
 Så här ligger det till. Anabola steroider förbjöds först 1975. Ricky har erkänt att han använt sig av anabola men slutade påstod han innan det blev förbjudet. Däremot hivade han i sig hinkvis av vitaminer och örter, spetsat med sprutor.
 Vid OS 1976 infördes alltså dopingtester. Då misslyckades Ricky. Finns det något samband?
 Ingen kan frånta underhållningsvärdet hos Ricky. Han spelade in porrfilm, han var med som rövaren Labbas i Ronja Rövardotter, skrev porrnoveller och diktsamlingar. En av dem med rubriken: ” Ärlig strid eller anabol steroid”.
 Och ingen kan ta ifrån Ricky hans 23 svenska och nordiska rekord, Elva SM-guld i diskus, två i kula. Tre europarekord och ett världsrekord. Ett OS-brons, ett EM-silver, ett OS-brons.
 Det mest tragiska inslaget kring Ricky var när han förmodligen i stor desperation ringde tidningarna i Malmö och erbjöd dem att få bevittna när han skjuter sig. Platsen var Ribbersborg i Malmö.
 I handen höll han en pistol som han dessbättre aldrig tryckte av. Det var för övrigt en startpistol.
Ricky Bruch avled av cancer i bukspottskörteln år 2011. Han blev 64 år.
 Jag kommer aldrig att glömma honom.

Text: STELLAN KVÄRR
Illustration: HANS JAX

Knapp, skrolla upp