Toppfält: innehåll
Rikard Håller IBF Falun På Benen

Rikard håller IBF Falun på benen

FALUN
Det är torsdagen efter innebandymatchen i globen där IBF Falun förlorat sin första SM-final. Jag har stämt träff med fysioterapeuten Rikard Johansson och lagets tränare, Tomas Brottman för att prata träning, skador och rehabilitering. Man skulle kunna tro att humöret på de två är lågt men det visar sig att dom två är på väg upp i vanlig, god stämning.

Fysioterapeuten Rikard Johansson och IBF Faluns tränare Tomas Brottman.

– Men det är värre med spelarna, säger Tomas. Det lär svida ett bra tag till för dom. Vi förlorade en semi för tre år sen och det blev en väckarklocka då. Och nu har vi fått en till.
– Men en förlust SKA göra ont, fortsätter han. Det är så med seriösa vinnar­skallar. Om de varit på bra humör redan så hade det varit något fel.

Så vad berodde förlusten då på?
– Vi var väldigt kort med folk i januari–februari med flera nyckelspelare sjuka eller skadade. Vi körde rätt hårt då och var slitna. Så det blev nog för kort tid för återhämtning.
Tomas spelade i IBF 2005/06 och blev sen tränare 2007. Han tillbringade några år i andra klubbar och kom tillbaka till säsongen 2013/14.

Hur har då sporten förändrats under dom här åren? Har spelet blivit mera fysiskt?
– Vissa klubbar värvar medvetet stora spelare och spelar lite hårdare med fria armen.
– Ofta med knep som domaren inte ser. Men vi har visat att det går att spela med mindre storlek på manskapet.

IBF Falun och Storvreta marcherar in till SM-finalen.
Foto: ÅSA SVENSSON

– Framgångarna talar sitt eget språk. När vi plockar in nya spelare i truppen så tittar vi på fötter och ben. Koordination och snabbhet.
»Och det viktigaste; om dom har hjärta, älskar sporten, satsar och ger allt för laget. Utan hjärta så är de helt ointressanta för oss, säger Tomas. Då kommer dom aldrig att passa in i truppen.«

BRA TRÄNADE
– Trots det lite hårdare spelet så blir det inte mera skador, säger Rikard. Spelarna är mycket bättre tränade idag än dom var förr.
Rikard har funnits med i truppen i 12–13 år. Han tar hand om skador och rehabilitering. Och gör även program för individuell träning för spelare som bör förbättra vissa förmågor där de ligger efter rent fysiskt.
– Det kan vara gym, styrka, crossfitliknande pass eller annat. Jag justerar efter behov. Jag är också med på passen och tränar i stor utsträckning MED dom.
– Jag har då lättare att känna vilken belastning de skadade spelarna har och det gör också att dom tränar hårdare än om de skulle genomföra passen själva.
– Lagspelare har, generellt, varit svårare att motivera när det gäller individuell träning och rehab. Men när jag är med själv och pushar så blir de mer motiverade och följer planen fullt ut. Vilket har visat sig ge bättre resultat.

PROFFSET I LAGET
Så hur upplever då Tomas och spelarna Rikards roll i truppen?
– Vi är jättenöjda, säger Tomas. Han är enda proffset i laget. Det är ju det här han gör på heltid på dagarna. När han kom in i laget så förde han in en helt ny syn på det här med skadehantering, förebyggande och rehabilitering. Han har lika stor del i framgångarna som de andra i truppen. Och tar man bort klubban så är ha nog den bäst tränade personen i laget.
– Jag är med på alla hemma­matcher och försöker också åka på de som inte ligger så långt borta. Men är det match i Norrland eller långt nere i Skåne så går det för mycket tid från mitt ordinarie jobb. Och så är jag med på träningar. Så visst känns det som jag är en fullvärdig medlem i laget efter alla år, säger Rikard.
Det hela började för många år sen med att skadade spelare sökte sig Lugnets Fysiocenter där Rikard fortfarande arbetar. Klubben upplevde att det fungerade så bra att de ville ta in honom som ansvarig för skadehanteringen, och på den vägen är det.

Och vilka är då de vanligaste skadorna?
– Under försäsongen så är det främst överbelastningsskador i axlar, knän och fotleder som behöver ses över, fortsätter Rikard. Men under säsong är det fötter framför allt men också baksida lår, ryggar och ljumskar.
– Det är ju mitt jobb att se till att Tomas har så många spelare som möjligt tillgängliga för träning och match. Så visst känner jag ett ansvar och vill göra ett bra jobb.

Och de verkar ju vara nöjda då han varit kvar under så lång tid. Är det då något eller någon som saknas i truppen som ni skulle behöva?
– Då vi går mer och mer mot individuell träning för att tillgodose varje spelares behov så skulle vi behöva ta in en mer specifik fystränare, menar båda. Vi skulle också behöva få in mera tester för att se vad varje spelare behöver förbättra. Vi vill ju att alla ska ligga på samma höga fysiska nivå.
– Vidare vore det, som i alla elitföreningar, önskvärt med en privat sjukvårdsförsäkring till spelarna i truppen. Detta för att snabbare kunna få hjälp med diagnosticering och vid allvarligare skador även vård. Detta har i många år diskuterats i klubben men ännu har ingen lösning kunnat nås.
Hungern börjar göra sig påmind hos oss alla tre så vi bryter efter en dryg timmes prat. Kanske är det detta som gör att jag glömmer att ta en bild på de båda i kansliet. Så, ärade läsare, Ni får nöja Er med det som visas ovan.

Rikard Johansson
Ålder: 47
Familj: Frun Lotta, sönerna Martin, 20 och Kalle, 17.
Bor: Hosjö, Falun
Yrke: Fysioterapeut
Jobbar: Lugnets Fysiocenter, Falun
Tränar: Löpning, skidor, gym och en massa annat. ”Kul med variation”.
Intressen utöver idrott: Familjen, litteratur.

Text: Per Olhans

Knapp, skrolla upp