Toppfält: innehåll
Rörelsesatsning – Ett Sätt Att Utveckla  Folkhälsan

Rörelsesatsning – ett sätt att utveckla folkhälsan

FALUN. Region Dalarna satsar 20,5 miljoner under de första fem åren i ett långsiktigt utvecklingsarbete som döpts till Rörelsesatsning i Dalarna.

Ett sätt att förbättra folkhälsan i Dalarna. Projektet skall grundlägga bra vanor i ett tidigt skede av livet, säger Peter Berglund, distriktsidrottschef på RF-SISU Dalarna.
 RF-SISU Dalarna har fått förtroendet att genomföra rörelsesatsningen tillsammans med alla länets 15 kommuner, Region Dalarna, Högskolan Dalarna och Länsstyrelsen Dalarna.
 Projektet vänder sig till elever i årskurs F–6 och kommer genomföras i samtliga Dalarnas kommuner till hösten.
 –Redan idag finns vi på 32 skolor i sex kommuner. Till hösten finns vi på hela 86 skolor. Detta är ett unikt utvecklingsarbete i landet som mottagits väl av både elever och personal, säger Peter.
 –I dagarna har vi nyanställt tre personer till som tillsammans med Tobias Hedvall, Hanna Nooni och den ansvariga; Eva Palm Uhlin ska genomföra satsningen.
 Bakgrunden till satsningen är att alltför många unga sitter stilla idag. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till rekommenderad fysisk aktivitet på en timme per dag.
 –Varje skola väljer sin ambitionsnivå. Det minsta är att ha aktiviteter på rasterna. Det kan även ingå hur man tar sig till och från skolan. Kan det genomföras lektioner utomhus, och naturligtvis hur sker kopplingen till Skol IF, säger Peter.
 Målet är att fler skall syssla med idrott på sin fritid. Rörelsesatsning i Dalarna har väckt intresse i hela landet.

Text: PeO Karlström Foto: Linda Haglund

Knapp, skrolla upp