Toppfält: innehåll
Roy Har  Styrkan  Som Vapen

Roy har styrkan som vapen

BORLÄNGE
Roy Rotzer har alltid gillat att ta i.Naturligt stark och begåvad med en inre drivkraft, bangar han inte för de tyngsta av utmaningar.
–  Att kvala in till SM-finalen i tävlingen Sveriges starke man vore kul, säger Roy.

Borlängebon Roy Rotzer är råstark som få. En grov hästsko böjer han till på ett fåtal sekunder.
Borlängebon Roy Rotzer är råstark som få. En grov hästsko böjer han till på ett fåtal sekunder.

Redan som tioåring spände Roy musklerna. Brottning blev hans stora sport och framgångarna kom slag i slag. USM-guld och SM-guld i fristil för seniorer i tungvikt 2012 är fina meriter.
– SM-guldet 2012 är jag mest stolt över, då jag gjort comeback året innan, berättar han och utvecklar:
– När jag var sjutton år flyttade jag till Göteborgsklubben Örgryte IS. Jag blev kvar i fyra år och jag utvecklades mycket under den perioden, tillsammans med träningskompisar som Christer Gulldén och Mikael Ljungberg.

GILLAR ATT TA I
Efter SM-guldet 2012 hände något. Brottning släppte sitt grepp om Roy, som i stället fick upp ögonen för tävlingen Världens starkaste man. Roy gillade vad han såg och han har som sagt alltid gillat att ta i.
Nu har han tre raka triumfer i kraftproven Siljansnäs-­Anders memorial och en seger i Eds Open.
– Det som är mest kul med den här typen av tävling är mångsidigheten. Man tävlar i grenar som däckvält, stockpress, farmers walk där man bär tunga väskor, upphöjt marklyft och husafält där man bär på en 150-kilo tung sten, informerar Roy.

För en lekman kan det verka plågsamt, vad driver dig att fortsätta?
– Jag gillar att träna och den här typen av tävling är faktiskt kul. Brottningen har gett mig en bra grund att stå på och styrkan sitter i generna och kommer från far och farfar, svarar han och ler.

Vad inspirerar dig att att hålla på?
– En bra fråga. Jag kollar mycket på världseliten och känner även en inre drivkraft. Lite klurigt är det varför man känner just så, men det gäller samtidigt att vara ödmjuk för sina egna känslor.

Hur ofta tränar du?
– För dagen är det tre tunga gympass i veckan i Maserhallen som gäller. Och nu när det är fint väder blir det en del grenträning utomhus, redogör Roy.

Du är Dalarnas starke man. Vad krävs för att erövra titeln Sveriges starke man?
– Jag måste äta och träna mer, svarar han och slevar i sig resten av lunchmenyn, pytt i panna med rödbetor.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp