Toppfält: innehåll
Rune Mases Leksands Första  Guldmakare

Rune Mases Leksands första guldmakare

Rune Mases
Rune är populär och tröjor får ofta signeras

LEKSAND
Rune, som idag är 91 år och still going strong, var Leksands förste guldmakare. Året var 1969! I elva säsonger höll han i taktpinnen för de Blåvita, Första sex säsonger 1958–64, sista säsongen där ihop med Des Moroney.

Efter ett uppehåll blev det fem tränaromgångar till som kröntes med SM guld 1969. Den sista tränarsejouren tillsammans med bland andra Gunnar Jönses, Åke Lassas, Bengt Ohlsson och Stig Påvels.
– På den tiden tränade man fyra gånger i veckan och spelarna hade också ett jobb att sköta.

Rune hann även med att träna Tunabro, Hedemora och GAIS. Hela tiden han tränade Leksand jobbade han heltid med en hög befattning på Leksands väveri.

Där hade man stor förståelse för att han ibland tvingades vara borta från jobbet. En gång tyckte dock chefen att Rune borde stanna på arbetet istället för att följa laget till Göteborg då det var mycket att göra. Lojal som Rune var stannade han men chefen ångrade sig och tyckte att han ändå kunde åka.
– Det går inte sa Rune, bussen har redan åkt!

Rune kommer från Rättvik och fick följa med familjen när de flyttade på grund av pappans jobb på järnvägen, första flytten var till Leksand då han var sex år gammal. Det blev mycket hockey redan då, upp till tre fyra timmar per dag på de olika planerna på Noret, Åkerö, Ullvi eller Övermo. Efter att ha flyttat till Hedemora, där han på allvar började spela hockey, kom han tillbaka till Leksand 1950.

Nu skulle hans hockeykarriär ta fart men tyvärr blev han efter kort tid allvarligt sjuk. Han drabbades av polio 1952 och det slog sig bland annat på balansen och det blev alldeles för svårt med skridskoåkningen.
Åke Lassas, som var tränare då, kom en dag för att hämta honom till träningen men Rune klarade inte av att ta sig ur sängen. Istället för träning hamnade han på Falu lasarett där han fick ligga några månader fram till jul.

Med envishet kom han tillbaka
Han hade olika tankar på att bli bättre och på vårkanten hade han beslutat sig för att göra ett eget 6-dagarslopp på cykel: På Allans sport köpte han en cykel för 85 kr som han rustade upp. Startade sedan med första etappen Leksand till Karlstad, större delen på grusvägar och etappen var fantastiska 26 mil.

Sedan blev det följande etapper; Göteborg-Jönköping-Askersund-Västerås och hem till Leksand. En gång stötte han på tävlingscyklister som var ute och tränade och de undrade förstås vad det var för konstig prick som kom med fart på en vanlig cykel.

Bra väder hade han hela vägen utom sista milen, men tack var en faster, som passerade lägligt, slapp han och cykeln ösregnet som kom, de fick istället åka bil med henne sista biten. 116 mil blev hela turen, vilken prestationer!

Och cykeln kom ofta till användning för att titta på idrott, ofta fotboll med Brage i Borlänge.
En ersättningssport till hockeyn hittade han i orienteringen där han lyckades väldigt bra, idag är det tyvärr ingen tävlande på grund av dålig balans. Men 1200 tävlingar har han sprungit och i sammanlagt 22 länder.

Nya uppgifter väntade
Eftersom han inte klarade av att spela skickade Leksand honom på tränarkurser, först i Borlänge sedan vidare till Stockholm och Göteborg. I Göteborg blev det inte bara kurser utan ett tränarjobb måndag till fredag mellan 18–23 och ett nytt lag varje timme! Bland lagen fanns GAIS som han också blev huvudtränare för. Efter tre säsonger på Västkusten kom ett brev från Dalarna och förfrågan om han inte ville komma ”hem” och träna Leksand.

– Som tränare var Rune väldigt noggrann och stor förespråkare för individuell träning, alla behövde ju inte göra lika!
Stafetter i alla dess former var också något han gillade, tävlingsmomenten ”lurade” spelarna till att ge allt och gav styrka, snabbhet och kondition. Två fridagar i veckan hade man då, spelarna förr hade också arbeten vid sidan om.

Rune Mases
Tillsammans med cykeln han ofta for runt i byarna med. Numera sätter problem med balansen stopp för cyklandet.

Talangscout Rune om bygget Leksand
Det gällde att hitta talangerna som kunde platsa i laget, spelaragenter fanns inte så Rune, ofta ihop med Stig Påvels fick söka främst bland
spelar i länet. Och talanger hittade man!!

Mats Åhlberg i Avesta som stoppades när han vandrade hem efter en kvalmatch, sattes i bilen och övertalades, Dan Söderström som man fått många tips om hur bra han var, Dan Labraaten hade man sett i TV-pucken och erbjöd honom målarjobb, Tommy Abrahamsson hämtades i Falun och då fick man av honom tipset att han hade en tvillingbror, Christer, som var duktig i mål.

Hans Jax hittades i Vikarbyn, Gunnar Andersson i Dala Järna, Kjell Brus i Borlänge för att nu nämna några.

Många lovordar hans insats i Leksand
Före detta förbundskapten Bengt ”Fisken” Ohlsson arbetade två säsonger som assisterande tränare åt Mases.
– Rune är inte bara en fantastisk person, som tränare vara han otroligt kunnig och väldigt noggrann. Han kunde verkligen känna av vad spelarna klarade av, såg han till exempel att de inte orkade ta i ordentligt, kunde han blåsa av och helt avbryta träningen.
– Och, fortsätter ”Fisken”, mycket av det jag kan om träning har han lärt mig.

Jonas Bergqvist:
– Rune trodde alltid på mig och han har betytt väldigt mycket, Rune är en sanslös kultbärare av Leksands IF.

Stort hyllad
En fantastiska hockeyledare av den sorten som inte finns idag. Rune Mases ärades vid 100 års jubileumsmatchen med att få sitt porträtt upphissat i taket på Tegera Arena bland legendariska spelare.
– Något som jag är oerhört stolt över, det värmde verkligen, avslutar han.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp