Toppfält: innehåll
Ryllshyttebacken – Hedemoras Alpina Centrum

Ryllshyttebacken – Hedemoras alpina centrum

Ryllshyttebacken
Alpint centrum. Ryllshyttebacken i Garpenberg lockar många utförsåkare.

GARPENBERG Ryllshyttebacken i Garpenberg har blivit Hedemoras alpina centrum. IF Garparna Slalomklubb driver backen och det är ungdomar som dominerar.

– Vi hoppas att det blir en bra vinter igen och kanske blir det ännu fler barn som kommer med och tränar, säger Leif Mattsson i IF Garparna Slalomklubb. Dan Jonsson från Hedemora leder träningen för barngruppen. Dessutom skall några andra ledare skickas iväg för utbildning så att Dan får hjälptränare.
– Vi har uthyrning av utrustning så att de som saknar sådan har möjlighet att hyra, förklarar Leif Mattsson.

GARPENBERG DOMINERAR
Trots att Ryllshyttebacken för närvarande är den enda slalombacken i Hedemora är det barn från Garpenberg som dominerar.
– Jag skulle tro att sex sjundedelar av de som är med och tränar kommer från Garpenberg, säger Leif Mattsson. Så mycket tävlingsverksamhet är det inte.
– Men det är stort intresse hos de barn som är med. Förhoppningar finns att vi kommer att få fram en ny generation och kanske kan någon bland dem bli riktigt duktig.

IDEELLT ARBETE
Utförsåkning är en kapitalkrävande sport, inte minst för föreningarna. Det kostar mycket att bygga liftar och hålla backen i trim med pistmaskiner och snökanoner.
– Vi klarar det genom ideellt arbete och bra stöd från det stora lokala företaget i Garpenberg, förklarar Leif Mattsson.
Det finns till exempel elva snökanoner. Snökanoner ett måste i dag.

Den första släpliften kom till Ryllshyttebacken 1957 och var en begagnad från Sälen. Under senare år har man haft problem med släpliften, som stått stilla flera gånger när den reparerats.
– Nu skall det problemet vara ur världen och vi lyckades hålla ned kostnaderna, säger Leif Mattsson.
Det som skulle ha kostat 400 000 kronor blev till slut ”bara” 16 000 tack vare att det fanns bra begagnat i Sälen. Att det är fart i backen när nedfarterna är klara märks av förra årets resultat. Förutom alla säsongskort såldes då 2000 dagkort.

Text: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp