Toppfält: innehåll
Så Blev Moras Nisse  Gustav Vasa Med Hela Svenska Folket

Så blev Moras Nisse Gustav Vasa med hela svenska folket

Nisse Nyström
Moras egen Gustav Vasa Nisse Nyström stakar i mål vid årets Vasalopp. Han skapade en egen tradition kring Vasa­loppet – Gustav Vasa i allmogedräkt.

MORA
Den fantastiska storyn om Mora Nisse Nyström som blev Gustav Vasa med hela svenska folket började egentligen redan för 45 år sedan.
Vasaloppet hade firat 50:e loppet drygt 450 efter att originalupplagan Gustav Vasa förbittrad flydde Mora mot Norge år 1520.

Som tur var avslutades irrfärden i höjd med Sälen när två utskickade skidlöpare från Mora hann ikapp. Där lades grunden till vad som senare skulle bli världens mest publika långlopp på skidor – ever.
– På ett snopet sätt blev vi snuvade på manifestationen när italienska alpjägare genomförde en egen marsch med musikkår och allt. Joddlande genom centrum och upp mot Vasastatyn och slutlig kranshängning på Gustavs, minns Nisse Nyström.

SÅRAD
– Jag blev aningen sårad i själen, berättar Nisse. Herregud, tänkte jag: skall dom komma från utlandet och ta över vårt Vasalopp?
– Nej, vi borde skapa en egen tradition kring loppet.
– Det var här tanken om en närvarande och mer synlig­gjord Gustav Vasa i karaktäristisk allmogedräkt anno 1500-talet föddes och formades av Nisse. Idén planterades hos både Mora Nisse Karlsson och Rune Andersson som tände på kilometer cylindrar.

Numera är Nisse Nyströms Gustav-närvaro i Vasaloppets målområde ett måste och en självklarhet.  Han har blivit en levande symbol och maskot för själva tävlingen. Mer förknippad med Gustav Vasa än någon annan. Och utan den medverkan skulle långloppet förlora något av sin själ. Så starkt förknippade är han med dagens Vasalopp.
– Jodå, säger Nisse. Jag har själv åkt loppet från Berga By i Sälen till Mora. Senast var Öppet Spår år 2001. Det var minus 25 grader i starten och 35 i Smågan. I Läde vände kvicksilvret tack och lov uppåt till 8. Och inte förrän då kunde jag gasa på i min egen takt mot målet.

MÅNGA MÅLGÅNGAR
– Under Vasaloppsveckans åtta tävlingsdagar hinner jag passera mållinjen upp till 20 gånger varje dag. Och med tanke på att varje vända från målet upp till Zornmuseet och retur är 800 meter så blir det 1,6 mil varje tävlingsdag. Eller närmare 13 mil skidor – med en stav – under hela veckan. Eller ett drygt Vasalopp varje år. Och det är nog ingen som passerat mållinjen i Mora lika många gånger som jag, skrattar vår egen Gustav Vasa.

Som frontman i världens största långlopp blir han igenkänd överallt i landet. – Men kolla! Det är ju han – Gustav Vasa! Det har gått så långt att många för enkelhetens skull numera kort och gott titulerar Nisse med Gustav.
– Det finns inget som slår Vasaloppsveckan, menar Nisse. Jag avstår lätt andra erbjudanden för det här. Jag är ju uppfödd med den här traditionen och började själv åka skidor som liten grabb. Så det här har med mig ända från bröstmjölken och ut i generna. Och sånt släpper man inte i första taget!

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp