Toppfält: innehåll
Säg Kart-Bosse – Det Räcker – Han Har Skapat Idreveckan

Säg Kart-Bosse – det räcker – Han har skapat Idreveckan

LEKSAND/IDRE
Det är  kanske inte många som vet hans efternamn. Han är kort och gott Kart-Bosse. Det räcker. 74-årige  Bo Lindwall bor i Leksand men Idre är hans andra hem.

Text: STELLAN KVÄRRE. Illustration: Hans Jax. Foto: Privat.
Illustration: Hans Jax.

I 43 år har han ritat kartor och arrangerat den 5-dagarsorientering som årligen hålls i Idre veckan efter midsommar. Han har beräknat att han lägger ned tusen timmar per år på sin kära hobby.
Ja, hobby och hobby, det här liknar mera en livsstil. Hans berättelser på facebook illustrerade av starka bilder från naturen runt Städjan och Nipfjället visar på en beundransvärd känsla och kärlek till naturen.
En ledare i en svensk orienteringsklubb har skrivit: ”Kanske är Idreveckan den sista tävlingen som vill behålla orienteringens själ”
Bosse är en mästare att framställa detaljritade kartor.  Det har han gjort i drygt 50 år. Det är inte bara Idre som fått ta del av hans kunskaper.
Men hur blev det just Idre, och vem gav dig namnet Kart-Bosse?
– Namnet fick jag av bokhandlare  Sture Jorbrink i Mora. Jag var där och presenterade  kartor men framförallt speciella kort av Dalarna som var ritat som en fiol. Jag fick hjälp med att marknadsföra mina produkter. Sedan kom en annan Mora­bo i bilden. Gösta Svensson som var skidtränare. Jag följde med honom och hans tränare till Idre, jag var helt enkelt chaufför. Jag blev snabbt frälst för Idre

ORÖRD NATUR
Vad är det som är så speciellt med Idre?
– Det är Nipfjällets sluttningar.. Det är så annorlunda. Det är tungt, det är svår­orienterat. Men framförallt den orörda naturen som det är i ett naturreservat. En fantastisk arena att vara ute och sätta kontroller  Orientering är naturens friska sport. Det ät helt suveränt, frisk luft, här behövs ingen publik när jag är ensam däruppe och jobbar. Och inte behöver jag känna mig ensam, Det  är säkert 30.000 myror i alla myrstackarna.
Springer du aldrig på några
vilda djur?
– Det är det som är det märkliga. Under alla år har jag aldrig stött på en enda björn. Jag är väl här sammanlagt tre månader om året.  Kanske jag går för fort, jag märker inte var björnarna finns. För säkert har de varit i min närhet, jag har ju sett färska spår.
Du går förstås aldrig vilse?

Kart-Bosse
Kart-Bosse

– Nej, det händer aldrig. Jo, om jag skulle hamna i stadsmiljö.

TOVE GILLAR IDRE
Med tanke på att det är ett reservat vill du ha högst 700 deltagare i Idreveckan. Men du brukar ha en pålitlig världsstjärna i startfältet.
– Ja, Tove Alexandersson. Hon gillar att vara i Idre och ställer upp om det inte är något VM eller annan stortävling som kommer i vägen. Hon har växt upp med vår tävling
Du har ett avsnitt i Idreterrängen som kallas för Bermuda­triangeln. Det är annars en triangel väster om Miami, norr om Bermuda, sydost om Puerto Rico. Det låter rätt långt ifrån Idrefjäll…
– Ja, ha,ha. I Bermudatriangeln har det ryktats om flygplan som störtat utan att lämna några spår och fartyg som försvunnit utan förklaring. Här härskar makter och krafter utanför mänsklig fattningsförmåga.. Hos oss är det orienterare som försvinner.
Det är naturligtvis en överdrift, men  avsnittet sydost om Nipfjället  är svårorienterat. Kart-Bosse har haft planer att ta bort Bermudatriangeln, men det vill inte en dam som    är med i tävlingen.
– Hon har gett sig sjutton på att hon skall komma under tre timmar i tävlingen, men det har inte lyckats med tanke på Bermuda. Hon vill ha den som en utmaning.
Kart-Bosse  har växt upp strax utanför Saxdalen. I en tuff uppväxt blev idrotten en viktig del av livet. Och framgångarna kom i orienteringsklubben OK Malmia i Grängesberg med stjärnor som Sture Björk och Anders Morelius. När Malmia 1965 nådde sin största fullträff och vann tiomila sprang Kart-Bosse långa nattsträckan. Efter tiden i Malmia tävlade Bosse för IFK Mora där laget i Jukkolakavlen i Finland  blev bästa svenska lag med bland annat namn som den välkända orienteringsprofilen Kea Andersson och Sune Asph.
Kart-Bosse nöjde sig inte med orientering, han satsade också på löpning med den exjugoslaviske landslagsmannen Nedo Farcic som  förebild. Bosse gillade hans aggressiva löpstil. Sprang 20 mil i veckan, nådde som bäst tiden 2.24, det gjorde han i spanska San Sebastian.

EREMIT – KNAPPAST
Man kan ju lätt tro att Kart-Bosse med alla sina timmar ensam i Idres fjällvärld skulle vara något av en eremit  som helst undviker folksamlingar. Ingenting kunde vara mera fel.
När vi gör den här intervjun i Leksands hockeytempel Tegera avslöjar han att han stod intill Leksandsklacken i den ödesdigra förlustmatchen mot Mora 1 april. Han är en hängiven supporter till Leksands IF. Och han berättar att  han nu höll på att packa för en golfresa till södra Spanien.
– Härligt, jag får på golfbanorna se en massa gräs utan att behöva klippa.

Text: STELLAN KVÄRRE.

Knapp, skrolla upp