Toppfält: innehåll
Säg NUBBEN Det Räcker – Ishockeyn Släpper Jag Aldrig

Säg NUBBEN det räcker – ishockeyn släpper jag aldrig

nubben_andersson
Under tre år spelade »Nubben« rollen som Kurbitsmålaren i Himlaspelet, mot bland annat giganter som Rune Lindström. Foto: Bertil Hellström

LEKSAND Rune Lindström ville att han skulle bli skådespelare. Men för unge Lars var valet glasklart.
– Ishockeyn har varit mitt liv och är det fortfarande. Jag är snart 69 år, men jag släpper aldrig hockeyn. Himlaspelet är kultur, men det är också Leksands ishockey. Det sitter i märgen, det är väl en drog av något slag.

Och därför är Lars Andersson en ishockeyguru i Leksand. En långtradare i klubbens långa och framgångsrika historia. Han var 16 år när han debuterade i A-laget. Lars Andersson? Finns det en sådan i Leksands ishockeyhistoria? Ja, det gör det men han är bara känd under namnet NUBBEN. Och det räcker långt.
– Jag kan inte minnas att någon kallat mig för Lars Andersson eller Lars , skrattar han. Jag var till banken för en tid sedan och jag har känt kassörskan i många år. När hon skulle skriva på ett papper sa hon: Vad är det du heter Nubben?
Man skall vara försiktig med starka ord som legend. Men Nubben är bra nära. Och han är stolt när han berättar att han är ensam i Leksand om en sak. Eller rättare sagt tre saker.
– Det är att ha spelat ishockey på senior­nivå, och att i tre år haft en stor roll i Himlaspelet (som kurbitsmålaren) och rott kyrkbåt. Laget hette Rosen. Ingen dålig meritlista.

SPELAT MED TUMBA
Han har spelat ishockey med Sven Tumba, Rolle Stoltz och Lasse Björn under sina två säsonger i Djurgården, han har spelat med bland annat Nisse Nilsson i Leksands IF och med Lill-Strimma Svedberg i Tre Kronor. Han gjorde två A-landskamper, båda mot Norge, var 1992 bäste poänggörare i Leksand och hade en kanonsäsong 1967. Men då kom eländet, när han var som bäst.
– Jag blev sjuk när vi spelade i Moskva. Detta medförde att jag missade chansen att komma med till OS 1968. Det blev en plats ledig efter Uffe Sterner som ansågs som proffs eftersom han spelat med New York Rangers. Jag tror jag låg bra till att komma med till OS. Sjukdomen medförde också att jag sporadiskt kunde spela säsongen 1969, det år som Leksand vann sitt första SM-guld. Men han har så mycket annat att glädja sig åt. Som då han gjorde hattric (tre mål) två matcher i rad. Först mot Djurgården, sedan mot Södertälje. Bägge matcherna i Ahearne Cup. En turnering som Leksand då vann.
– Det var också en mäktig känsla då jag avgjorde för Djurgården mot Brynäs med 2–1 målet. Klockan stod på 19.59 och det var 14.000 åskådare på Johanneshovs uterink. Du minns förstås vem som stod för passningen?
– Självklart. Det var Kurre Thulin.

HOCKEYREKTOR
Nubbens betydelse för ishockeyn i Leksand hänger förstås också mycket samman med att han startade upp ishockeygymnasiet plus att han med goda medhjälpare också skötte sommarens ishockeyskola. Inte bara i Leksand förresten. Han har sett talanger fostrats under sina år som hockeyrektor. Niclas Lidström, Kenta Nilsson. Pelle Lindbergh, bara för att nämna några namn.
– Det var intensiva men härliga år. Jag hade ingen semester på trettio år.
Själv har jag mest lärt känna honom som »trivsel-Nubben« i hans egenskap som pressvärd. Det har varit lätt att känna sig välkommen till Leksands Isstadion, sedemera Ejendals Arena och numera Tegera Arena. Kärt barn har många namn, men Nubben har aldrig behövt byta. Så var det då det här med skådespeleriet.
– Jag var med sex år i Himlaspelet, tre år som Kurbitsmålaren. Det var härligt att spela mot giganter som Rune Lindström som hade rollen som Mats. Lauritz Falk som var kung Salomon, Margaretha Jonth som var Marit och Carl-Åke Eriksson. Allt under överinseende av den skicklige regissören Gösta Folke.
– Det var ett lagarbete precis som i ishockeyn. Himlaspelet var min andra stora hobby och Rune Lindström umgicks ofta med mina föräldrar och undrade om jag inte skulle satsa på en karriär som skådespelare.

Kan du dra repliker idag från Himlaspelet?
Nubben börjar så sakta med stroferna: »Det löper en väg uppåt himmelens stad och på den är en himmelsfärd.« Sedan håller han på i tjugo minuter så taket håller på att resa sig i Tegera Arena där vi sitter. Det är 45 år sedan han spelade rollen och han öser på med inte bara sina egna repliker utan även de andra skådespelarnas. Han kan fortfarande rubbet utantill.
– Dem måste jag ju också kunna då, för att komma rätt in när det var dags för mig.
Är du nostalgisk och tittar tillbaka?
– Det är klart att jag kan sakna de gamla tiderna. När det kom tiotusentals åskådare för att se kyrkbåtsrodden, när Gropen fylldes av förväntansfulla åskådare inför Himlaspelet och med hockeymatcherna med stora profiler i laget. Nu finns det så mycket annat som lockar, men det är härligt att ishockeyintresset håller i sig.
Det är viktigt med kulturarvet förstås?
– Ja, jag tycker att nya spelare och ledare till klubben skall få sig till livs klubbens historia och vad Leksands IF står för, vilket arv de har att förvalta. Det skall förstås vara en självklarhet, men så är det inte här. Det är förstås viktigt för alla föreningar. Du skall ha respekt för klubbens historia.

Leksands IF har haft stora profiler. Vem tycker du har varit de största som ledare och spelare.
– Som ledare Rune Mases, som spelare tveklöst Åke Lassas. Han lade grunden till det mesta inom Leksands IF.

MÅNGA PROFILER
Välj ut några profiler som du spelat med.
– Sven Tumba förstås. Allt som sagts om Tumba är sant. Efter en fredagsträning kunde Tumba säga: Nu tar jag på mig min kamelhårsulster, sätter mig i mina nya Thunderbird, åker hem och äter en god köttbit och ett gott rödvin. Därefter en god cigarr. Det har vi högermänniskor råd med.

Så där kunde bara en enda människa säga utan att reta upp och få det att låta skrytsamt. Men Sven Tumbas glimt, goda humör men även självironi gick hem överallt. Nästan…

– När vi presenterades på isen före matchen och folk började smått jubla över nr 1, Tommy Björman, 2. Roland Stoltz, 3. Lasse Björn sa Tumba till oss. Vänta bara. Så presenterades nr 5 Sven Tumba och jublet blev extra starkt. Där hör ni sa Tumba. Nu börjar vi lira.
– När jag skulle debutera på bortais för Djurgården stod jag på perrongen vid Stockholms Central och väntade på de andra. Jag hade en fin mockajacka från Malung och finbyxor med pressveck. Då kom Rolle Stoltz fram till mig och sa: »Höörru, Nöbben, Höörru. Har du inte slutat jobba än. Rolle och de övriga kom i fina ulstrar och hattar.«

MÅNGA MINNEN
– Nisse Nilsson var mera lågmäld, men vilken underbar lirare som kunde åka igenom motståndarförsvaret ensam. En gång hade han en motspelare som häll på och högg i honom och höll fast matchen igenom. Då sa Nisse till honom. Kan du inte komma hem till mig och hugga ved nån dag.
– Självklart har jag många minnen av Christer och Thommy Abrahamsson. Jag minns när Christer kom in i omklädningsrummet i storstövlar och vadmalsbyxor. Han hade varit ute och fiskat och slängde upp några gäddor åt oss. Det är bara att ta för er sa han.
Gäddor kunde vara bra att få för det var inga stora gager som delades ut.
Nubben suckar tungt när han senaste åren när han hört hur pengar rullat ut ur föreningen i den desperata jakten och tokvärvningar för att snabbt nå elitserien igen.
– Agenter driver på och ledare i de olika klubbarna borde vara mera överens hur mycket man kan satsa. Vi skall inte skylla på spelare, även om de förstås vill ha så bra betalt som möjligt.
– Vi hade 25 kronor vid förlust, 50 kronor vid oavgjort, 75 kronor för vunnen match. Plus ett öre per åskådare. Om det var fullt på Johanneshov och vi slagit AIK kunde det bli 140 kronor plus de 75 kronorna för vinst. Alltså 215 kronor.
Till sist. Hur blev Lars Andersson Nubben?
– Pappa kallades för Spiken (samlade spik vid byggen). Först blev jag kallad Lill-Spiken, sedan blev det Nubben.
Och Nubbens som Per Andersson, som coachar roddaren Lassi Karonen, går under namnet Pliggen.
Vad blir det för namn i nästa generation?

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp