Toppfält: innehåll
”Samma Dragning I Falun Som I   New York”

”Samma dragning i Falun som i New York”

Anders Kallur fyller 70 nästa år. Han värderar de fyra Stanley Cup-segrarna med New York Islanders högt, men sätter även Guldpucken 1978/79 högt upp på sin lista.

tanley Cup är ett pris till hela laget, säger Anders Kallur. Guldpucken var ett pris som gällde mig personligen. Det hade jag inte vunnit utan mina suveräna kompisar i femman i Djurgården: Mats Waltin, Tord Nänzen, Bosse Berglund och Håkan Dahlöf. 

 Jag når Anders Kallur på FaceTime. Han är i Portugal på semester.

 Vi har hyrt en lägenhet ett par veckor vid Algarve. Det blir både golf och promenader här nere, säger Anders. Snart är vi hemma i Vikarbyn igen.

HOCKEYKARRIÄR

Vi backar bandet och pratar om Anders enorma hockey-karriär. Falun, Tunabro, Modo, Södertälje, Djurgården och NY Islanders. 47 matcher i Tre Kronor och ca 30 år som hockeyscout för Islanders och Rangers.

 Jag såg över 200 matcher per år när jag var scout. Tog bland andra över den första dansken till NHL, Frans Nielsen. Det gick bra för honom.

 i diskuterar nerver och anspänning inför stora matcher. Hur hanterade Anders det? Det är en viss skillnad mellan Kopparrinken i Falun och Madison Square Garden i New York.

 Ja men ändå inte, säger Anders.

 Funkar en dragning på Kopparrinken så funkar den i New York. Så tänkte jag. Det var ett sätt för mig att bli lugn i stora situationer. 

INGEN LEK

Proffshockeyn var ingen lek, berättar Anders. Cupfinalerna pågick in i juni. Plus alla slutspel-serier innan. Cupvinsterna var en blandning av lycka och en ”skönt att det äntligen är över”-känsla. 

 Ispåsarna blev nästan viktigare än pokalen, säger Anders och skrattar.

 nders har klarat sig bra från skador. En axel gick ut led vid ett tillfälle och sprucket bröstben fick han i en annan match. Sen har knäna har fått stryk. Hjärnskakningar har det blivit ett par stycken. Men Anders har inga men.

 järnskakningarna är värre i dagens hockey, menar Anders. Det går för fort in i plexiglaset. På min tid var hakningar tillåtna. Det bromsade upp spelarna innan det small i sargen.

 Jag säger inte att man ska tillåta hakningar igen. Men nånting måste göras, säger Anders.

 nders Kallur spelade aldrig i Leksand eller Mora. Han hade flera bud från Leksand, men det fanns inga skolor som passade. Det blev Modo i stället och ekonomistudier i Umeå och senare GIH studier i Stockholm.

LEKSAND FAVORITLAG

–Jag har alltid haft Leksands som favoritlag. Jag gillade såna som Dubbel-Nisse, Totte Bengtsson och Nubben Anderson när jag var tonåring.

 dag lever Anders Kallur ett lugnt pensionärsliv. Manager-jobbet för döttrarna Sanna och Jenny är avslutat. Nu är jag bara pappa, säger Anders. Det blir också en hel del golfspel på hemmabanorna Rättvik och Dalsjö där jag är medlem.

 ontakterna i Falun finns kvar tack vare medlemskapet i Bad Boys på Lugnets simhall, berättar Anders.

 Vi träffas på lördagarna. Det är ett kul gäng som jag trivs med.

FAKTA
Namn: Anders Kallur
Född: 1952 i Ludvika
Uppvuxen: Hälsinggården i Falun
Bor: Vikarbyn
Klubbar: Falu IF, IF Tunabro, Modo Hockey, Södertälje SK, Djurgårdens IF, Indianapolis Checkers, New York Islanders
Säsonger i NHL: 6 ( 1979-1985 )
Stanley Cup: Fyra vinster
Tre Kronor: 47 landskamper
Bästa minnena: Stanley Cup-vinsterna och Guldpucken
Sämsta minnet: Fick inte spela i TV-pucken

Text:
MATS
RÖNNBLAD

Foto:
PRIVAT

Knapp, skrolla upp