Toppfält: innehåll
Sämst I Sverige – Men ändå Fick ”Jalle” Skriva Autografer I Höje

Sämst i Sverige – men ändå fick ”Jalle” skriva autografer i Höje

ÖJE
När Öje IF:s fotbollslag hösten 1960 förlorat alla sina tio matcher och med målskillnaden 9–63 fick tränaren Gubb-Olov Persson nog av eländet: Ni är så jävla dåliga så om ni inte bättrar er ringer jag till Expressen (vilket hot !) och talar om att här finns ett lag som är ännu sämre än det där laget i Värmland.

Historiska Öjelaget som blev riksbekant som sämst i Sverige; Stående från vänster: Rune Olsson, Arne Kvist, Bo-Lennart Tilja, Helge Kvist, Jan-Olov Tilja och Tony Bergstedt. Knästående från vänster: Bo Nilsson, Bengt Rickardsson, John-Erik Lindqvist, Sven Andersson och Leif Hjalmarsson. Bilden är tagen från Expressen 10 oktober 1960. (Reprofoto: Benny Norgren)

Det där laget i Värmland hette lustigt nog Höje och hade en målskillnad på 18–122 på sina 24 matcher. Höje ligger utanför Munkfors och har som merit att komikern Fridolf Rhudin härstammar därifrån. Ansågs sämst i Sverige. Då menar vi inte Rhudin.
Men då hade man inte koll på Öje. Sagt och gjort. Öje utmanade Höje om jumbotiteln och förlorade med 7–1. Här skulle det redas ut vem som var sämst i Sverige.
Matchen skulle ha spelats på arenan Hästhagen i Öje, som dock ansågs »livsfarlig« för två så usla lag. De borde ha ett underlag av skumgummi istället för rullstensås, står det i Öje IF:s 50-årsbok.

IDROTTSHISTORIA
Matchen spelades istället på Malungs IF:s träningsplan i rena ruskvädret, ja himlen grät åt eländet. Men på plats fanns bland annat Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Stockholms-Tidningen. Det här var plötsligt idrottshistoria. Ja, boken Årets Fotboll ägnade matchen uppmärksamhet.
Men inte nog med förlusten för Öje. Höjes armbrutne kanoniär(?) Tage Falck hade rapporterats skadad. Men han kom till spel med den brutna armen i band och gjorde två mål.
Det fanns ingen måtta på förnedringen.
Naturligtvis skulle Öje ha revansch. En inbjudan från Värmland kom året därpå. Nu skulle Öje visa vad de kunde. Det blev ingen revansch. Nu blev det förlust med 20-0.

SKREV AUTOGRAFER
– Vi kom till Höje kvällen före match och intresset var stort. Vi tog in på Järnvägshotellet i Munkfors och föreståndarinnan bockade och bugade och försäkrade att vi inte skulle störas i uppladdningen. Bra sa vi och gick ut på festplatsen och uttalade oss sakkunnigt om morgondagens duell. Och vi skrev autografer, berättar lagets vänsterhalv Leif Hjalmarsson.
– Jag hade bara skrivit autograf en gång tidigare i mitt liv. Det var i samband med lumpen i Härnösand och jag var kompis med gamla ishockeystjärnan Eje Lindström. Han hade vunnit VM-guld 1957 och filmen om den bragden visades på en biograf. Eje skrev autografer och pekade sedan på mig, han där känner både Likenäsarn (Arthur Olsson) och Sixten Jernberg.
Imponerade vände sig ungdomarna till mig för autograf. Och de undrar väl än idag vad det var för en figur som skrivit i deras block, skrattar »Jalle«.
Ja, just det. Leif Hjalmarsson är identisk med den Jalle som skrev populära kåserier i Dala-Demokraten. En lysande stilist, men han antyder själv att han måste vara en av landets sämsta vänsterhalvor i fotboll.
Men det var i alla fall Jalle som serverade passningen till enda Öjemålet i de båda matcherna, inslaget av Helge Kwist. Samme Kwist som senare blev allsvensk bandyspelare i Ljusdal.
Säkerligen njöt Jalle av de här matcherna och framförallt uppmärksamheten. Det gjorde däremot inte alla i Öje.
Några spelare tyckte att det här med Öje mot Höje blev bara löje och avstod från att spela. Det fanns liksom två läger i byn. De med mera humor tyckte att Öje mot Höje var mera nöje och såg det som en kul reklam.
Och så var det. Allting får inte vara gravallvarligt, det är en styrka att kunna skoja med sig själva.
Nu föll Öje IF:s fotboll i dvala i sju år efter utmanarmatcherna men återuppstod åtta år senare. Och nu var laget inblandat i en ny sensationellt match.
Detta i en ospelad match som spelats. Ja, ni skall få förklaringen. Det skulle vara stor comeback för Öje i maj 1968. Motståndet var det fruktade Limas B-lag. Men så var det där med vädret. När Limas lag och även domaren anlände var Hästhagens IP täckt av ett tjockt laget av snö. Något geni föreslog att matchen skulle anses spelad med resultatet 0–0.
Limas folk hade inget att invända och domaren ryckte på axlarna och sa att det kvittade. Hurra, en poäng var räddad till Öje.
Men då hade man glömt Jalles gamla tidning DD. Där avslöjade signaturen Bela att Öje tagit en poäng i ospelad match som spelats.
Bara det borde gjort Öje IF världsberömt.

– Jag tycker inte att vi var så dåliga som det ser ut, sa lagkaptenen Leif Hjalmarson vid återbesöket i Höje 52 år efter matchen. Foto: Gubb Jan Stigson (2013.

STEG I GRADERNA
Dalarnas fotbollsförbund avvaktade med spänning domarrapporten. En förlägen domare rapporterade nu matchen som inställd.
Öje steg så småningom i gradera, Avancerade till div fem. En av lagets absoluta pionjärer var, ja nu är vi där igen, en annan stor profil på Dala-Demokraten. Gubb-Jan Stigson. Han har ägnat mycken omsorg åt sitt kära Öje IF. En annan kändis är förre kommunalrådet i Leksand, Bertil Daniels. Han sommarjobbade på Insjöns bryggeri och brukade anlända till Öjes matcher i fullastad bryggarbil.
Man kan ju undra om den var fullastad efter matcherna.
Sedan dramat mellan Öje och Höje utspelades verkar det som om det blivit en tävling bland klubbar att kora sig själva som sämst i Sverige. Gubb-Jan Stigsom har gjort en noggrann utredning hur det var om Höje verkligen var sämst innan Öje.
Nej, konstaterar Gubb-Jan, Höje var inte ens sämst i Värmland, det där var förmodligen ett påhitt av Expressen. Sämst i Sverige innan Öje tog vid lär ett lag vid namn Ströveltorp från Skåne varit.
På 90-talet utropade sig Föne IK i Ljusdals kommun som sämst i Europa. Utmanade först Ajer BK från Hamar i Norge som nått 0 poäng och den imponerande målskillnaden på 13–362!
Men norrmännen besegrade Föne som nu utmanade FC Tallin från Estland. 2.350(!) åskådare såg sitt Föne förlora 2–3 på hemmaplan. Nu ansåg sig Föne sämst i Europa.
Då tog sig Föne an Stjernsunds AIF som noterat 0 poäng och målskillnaden 3–236.  Föne vann 4–1!
Dalarna hade tagit tillbaka titeln.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp