Toppfält: innehåll
Samsyn – Ett Projekt För Fler Idrotter

Samsyn – ett projekt för fler idrotter

Kvartetten Karin Boström, Peter Berglund, Danijela Rundqvist och PG Fahlström arrangerade konferensen om Samsyn.

Bandyförbundet Distrikt Norra, Dalarnas Fotbollförbund, Dala-Gävleborgs Handbollförbund, Dalarnas Innebandyförbund och Dalarnas Ishockeyförbund har i projektet Samsyn tagit ett gemensamt ansvar för att barn och ungdomar upptill 16 år skall kunna hålla på med flera idrotter samtidigt.

Med detta projekt betonar vi vikten av att alla barn och ungdomar skall kunna hålla på med flera idrotter så länge som möjligt, säger Karin Boström på Dalarnas Idrottsförbund. De fem förbunden träffas två gånger per år och planerar tillsammans för att i möjligaste mån undvika krockar. I riktlinjerna för matcher/cup och träning står bland annat följande:
Utövarna spelar klart sina säsonger.
Respektive idrott måste ha träningar »året runt« för de som bara väljer att utöva en idrott.
Vid cuper, matcher eller träningar som anordnas inom respektive idrotts lågsäsong, och krockar med idrott i högsäsong, rekommenderas att vid cuper har högsäsongsidrott företräde och vid träningar skall ledarna ge ett tydligt OK att träna högsäsongsidrotten.
Träning till och med 16 år jämställs oavsett idrott.

Vad är då högsäsong i respektive idrott?
Fotboll: april – september
Bandy: oktober – mars
Handboll: oktober – mars
Innebandy:
oktober – mars
Ishockey: oktober – mars
Bakgrunden till att Samsyn kommit till är att barn- och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån barnens och ungdomarnas bästa.
Barnen och ungdomarna i centrum och de skall framförallt inte tvingas välja idrott i unga år, utan kunna syssla med flera idrotter så länge som möjligt.
För någon vecka sedan hade Samsyn en konferens under temat – idrott på vems villkor. Ett 40-tal idrottsledare var på plats och PG Fahlström från Linnéuniversitetet var huvudtalare.

PROVA PÅ
Vi skall sluta att tala om talanger. Istället skall vi ge alla en god träningsmiljö. Prova så många idrotter som möjligt, säger PG.
Ju senare du väljer idrott desto större är chansen att du väljer rätt. Det finns många bra exempel runt om i landet där man får möjlighet att hålla på med flera idrotter längre upp i ungdomsåren. HV 71 tar till exempel inte ut ett elitlag förrän vid 16 år.
Förutom PG talade en av Sveriges främsta hockeyspelare Danijela Rundqvist under temat motivation, vilja och mod.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp