Toppfält: innehåll
Säter Triathlon – En Gång Världstävling,  Och TT-loppet I Hedemora – Var Tog Dom Vägen?

Säter triathlon – en gång världstävling, och TT-loppet i Hedemora – var tog dom vägen?

HEDEMORA/SÄTER
Dalarna är känt för flera stora idrottstävlingar, Vasaloppet, Vansbrosimningen och Skidspelen.
Tävlingar som lyser med stor kraft och är mycket välkända. Men det har funnits flera stortävlingar i länet, en som nu har krymt rejält och en som tyvärr helt försvunnit.

Stor triathlonskylt vid Säters norra infart.

Motortävlingen TT-loppet i Hedemora lockade storpublik men 1958 gick loppet för alltid i graven.
Säter Triathlon startade blygsamt i början av 80-talet, arrangerade sedan både VM, EM och massvis av SM, men nu har tävlingen krymt till en motionstävling med en sprint!Den första triathlontävlingen i Säter avgjordes 1984 och har sedan dess varit ett årligt återkommande arrangemang med skiftande distanser och deltagande.
Säters dåvarande näringslivssekreterare, Sture Jonasson var den som kläckte idén om att utnyttja triathlon som marknadsföring. För arrangemanget stod en allians av 5 Säterklubbar.

HÖG STATUS
Den första tävlingen var så lyckade att redan 1986 fick tävlingen internationell status då distansen blev Ironman: simning 3,8 km, cykel 18 mil och sedan avslutning med 42 km löpning, och titeln gällde Europamästerskap.
Start och mål har genom åren varierat. I början var starten och växlingen vid badet nedanför Prästgårdsskolan, mål i början i Säterdalen sedan vid Idrottsplatsen.
Löparbanorna har också varierat men för det mesta har de passerat genom staden i olika sträckningar. 2003 blev området vid Skönvik, en bit från centrum, start och målplats, men nu är man tillbaka med allt nere vid skolan där allt en gång började.

Minnessten vid Södra kurvan på TT-loppets bana.

VÄRLDSELITEN PÅ PLATS
1999 arrangerades världsmästerskapen på långdistans och 2004 var det dags igen för VM på samma distans och 2005 avgjordes EM på långdistans. Världseliten i grenen har alltid kommit och tävlingarna lockade storpublik.
Säter har varit en hyllad arrangör med mycket gott rykte hos både tävlande och triathlonorganisationer men tyvärr lite för långt från kungliga huvudstaden för att riksmedierna skulle orka dit på sommaren. VM och EM, även ett stort antal Svenska Mästerskap på olika distanser har avgjorts genom åren.
Svenskar man minns som tävlat är bl.a Anna Frithioff, Jonas Djurback, Örjan Sandler och Mr Triathlon himself, Mikael Thorèn.
Idag har tävlingen krympt och 4-5 juli är det dags för en Motionstävling, Utmaningen och Sprinten. Det blir den 32:a tävlingen sedan starten. Imponerande!

TT-Loppet 1933–1958
1933 arrangerade den då nybildade klubben SMK Hedemora en tävling för motorcyklar på en bana som gick runt Stadsberget i Hedemora. Det var det första TT-loppet – namnet kom från de stora tävlingarna på Isle of Man, Tourist Trophy.
Det officiella namnet på loppet har varierat, men det kallades alltid för TT-loppet.
Olika namn på loppet:
•    1933–1934: Svenska TT-loppen
•    1952: Hedemoraloppet
•    1953: TT-loppet
•    1954-1958: Sverige Grand Prix (1958 dessutom med VM-status)
Den drivande kraften bakom TT-loppet var Mas-Harry Larsson. Mest berömda motorcykelföraren som deltog var nog “Varg-Olle” Nygren.

Och en skylt: här låg depån utefter banan

BARA PÅ GRUS
Underlaget var helt annorlunda än dagens och de tävlande körde nästan bara på grusbelagda vägar. I ett referat från den tiden kunde man läsa det här: ”Ledaren hade passerat i klar ledning och när dammolnen hade skingrats meddelades att ytterligare fyra man hade passerat”.
Kriget satte stopp för mer tävlingar och inte förrän 1949 kunde man, med legenden Mas Harry Larsson i spetsen, starta loppet igen. Det var mest Nordiska förare med då, men Mas Harry lyckades år efter år engagera allt fler toppförare.
Publiksiffran steg till helt otroliga 100 000 åskådare på två dagar som mest i slutet av 1950-talet. En ofattbar publiksiffra, tävlingen saknar utan tvivel motstycke i svensk idrottshistoria!
1958 blev det året som sista tävlingen kördes, den hade då fått VM-status. Orsakerna till att det blev slut var flera. En var trafikproblemen, ett annat en del negativa artiklar i pressen om nykterheten. Myndigheterna vägrade att ge tillstånd till tävlingen 1959, och trots att det gick så långt som till regeringen blev det nej.
2008 firades ett 50-årsjubileum med många nostalgiska förare på plats för att få köra banan, nu på annat underlag, och utan att tävla.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp