Toppfält: innehåll
Se Upp I Backen – Här Kommer Tjejerna!

Se upp i backen – här kommer tjejerna!

Longboard tjejerna
Se upp killar – nu kommer vi! Från vänster Linn Andersson, Veronica Svennbeck, Maja Jonsson, Mikaela Venimore och Alva Wiklund.

Visserligen ryker det en tand då och då. Och skrapsår kalkylerar man inte om längre – de hör liksom bara till. Men sådana futtigheter avskräcker inte ett halvdussin falutjejer från att utöva den absoluta älsklingssporten: longboard.

– Det här handlar om frihet, säger Mikaela Venimore. Och om att känna vinden suga tag om fartens tjusning helt enkelt.

Tjejgänget håller till på den asfalterade backen upp mot Gruvstugan i Falun. Här finns möjligheterna att ta ut svängarna rejält.

Alva Wiklund och Mikaela Venimore
Avancerat och lekfullt. Alva Wiklund tycks imponera på Mikaela Venimore.

TRÄNAR OFTA

Att kombinera hög fart med allehanda tricks – slides. Normalt tränar de flera gånger i veckan. Det här är tredje säsongen.

– Skriv att vi gör det här för att det är kul, ropar Alva Wiklund i svängen i jämnhöjd med den stora Kårebocken vid gruvområdet.

Longboard går mycket snabbare än kusinbrädan skateboard på det här underlaget. Det är egentligen bara regn och grus som sätter käppar i hjulen – då blir det tvärstopp. Säsongen klingar av automatiskt när snön kommer.

– Fast då tar vi fram våra snowboards istället, menar Maja Jonsson.

– Eller så åker vi utomlands kanske, säger Linn Andersson med drömmar i blicken.

Mikaela Venimore
GLC:s ordförande Mikaela Venimore.

VILL TÄVLA

Longboardbrädan är kring metern lång och normalt ett snäpp längre och bredare än skateboarden. Longboarden har generellt större och mjukare hjul än ”lillebrorsvarianten” och används både som tävlings- och transportbräda. Det är på den som utövarna slalomåker i stadstrafiken.

Ännu känner sig inte gruppen mogen att tävla i större sammanhang – men det kittlar. Under 2014 kan det bli verklighet med tävlingar i främst utförsåkning – Downhill. Men det arrangeras redan nu freestyletävlingar med mängder av tricks i momenten.

Så nu får killarna se upp – här kommer tjejerna i full fart!

Linn Andersson
Linn Andersson vittrar Downhill i hög fart.

FAKTARUTA

I höstas bildades föreningen Girls Longboarding Crew Dalarna  (GLC) – för tjejer som vill åka longboard. Med egen logga och facebooksida synliggörs GLC. Den skapades genom Fritidsforum och Arenan i Falun. För närvarande har föreningen ungefär 15 medlemmar och Mikaela Venimore dess nuvarande ordförande.

 Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp