Toppfält: innehåll

Sjukvården gav Sofia en ny syn på idrotten

Vi har ett fantastiskt damlandslag i längdskidor. Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemars­dotter, Hanna Brodin bara för att nämna några. De har brakat in som unga yrväder i vårt landslag. Och så har vi Sofia Bleckur från IFK Mora. Hon gör debut i A-landslaget som 28-åring. Hon är ett bevis för att det aldrig är försent. Och hon har en fin förklaring till sin utveckling de senaste åren.

– För några år sedan tvivlade jag på att jag skulle komma så mycket längre i min idrott. Jag stod still, resultaten uteblev. Det var som om jag inte var riktigt motiverad. Men något hände när jag för tre år sedan bestämde mig för att ha något vid sidan av idrotten. Jag började mina studier till sjuksköterska.
– Då fick jag en ny syn på idrotten, ja hela mitt liv. Jag kände att skidåkningen inte var det viktigaste i livet, nu kunde jag vara mera avslappnad när jag tränade och tävlade. Jag fick helt enkelt nya värderingar sedan jag börjat studera.
Som på vad?
–Till exempel på hur lyckligt lottad jag var som fick vara ute och röra på mig, träna och tävla. Att inte ha några krämpor, att få sova i sin egen säng och inte behöva ligga i en sjukhussäng. Då skall väl inte jag börja deppa om det går litet motigt i en tävling. Det finns andra saker som är viktigare.
Och så började det lossna. I år har du klivit in i A-landslaget. Ett härligt besked inte bara för dig utan för hela IFK Mora.

MOTIGT IBLAND
– Det kändes som »plötsligt händer det«. Och det känns härligt att veta att jag aldrig tappade sugen trots att det kändes motigt ibland med sjukdomar och skador. Och det är förstås oerhört inspirerande att finnas med i ett A-landslag tillsammans med tjejer som Charlotte Kalla och Anna Haag.
Sofias studier till sjuksköterska började i Karlstad medan hon bodde i Torsby. De två senaste åren har hon studerat i Östersund och hon kan vara klar med studierna till hösten. Om hon nu inte väljer att skjuta upp studierna med tanke på vilka spännande vintrar som väntar.
För nu brakar det loss med tre stora evenemang tre vintrar i rad. VM i Val di Fiemme 2013, OS i Sotji (Ryssland) 2014 och VM i Falun 2015.
Drömmen för Sofia att komma in i A-landslaget är nådd. Nu är väl nästa dröm att få göra VM och OS-debut?
Men Sofia nöjer sig med en mindre och i nuläget mera realistisk dröm.
– Mitt mål är att komma bland de tio främsta i ett världscuplopp.
I Östersund har Sofia hjälp av en sjukgymnast med andningsövningar. Det finns hela tider saker att utveckla. Vad betyder det för henne att komma med i A-landslaget förutom känslan?
– Det kan bli fler läger och ännu bättre stöttning på exempelvis fys och materialsidan.
Sofia kommer från Rättvik och IK Jarl och från en fin idrottsfamilj med stöttande föräldrar. Brorsan Lars är framgångsrik i mountainbike, ja det är ju Sofia också.
Hon kom alltså till IFK Mora där hon är en del i ett framgångsrikt damlag. Anna Haag förstås, Eva Svensson som i flera år kombinerat skidor, orientering och skidorientering och samtidigt utbildar sig till läkare. Helene Söderlund, världsmästarinnan i skidorientering som nu finns med i landslagets Team 2015, med sikte på Falu-VM, och Hanna Seppas, ett framtidsnamn som tillhör världseliten på rullskidor. Inget dåligt gäng.

TRIVS I MORA
– Jag trivs otroligt bra i IFK Mora. Det är en så bra organisation och det var roligt vid vårt informationsmöte med vår nye ordförande Rolf Hammar att höra om alla hans visioner.
Hammar kan glädjas åt en fin säsong för IFK Mora SK. Inte minst att fem åkare fanns med i världscuplopp: Anna Haag, Sofia Bleckur, Helene Söderlund, Eva Svensson och Johan Edin som finns med i Team 2015. En härlig sprinter.
Sistaårsjunioren Daniel Svensson går från klarhet till klarhet och knackar på dörren till Team 2015-laget. Det visade han inte minst då han var slutman i SM-stafetten där IFK Mora kom tvåa. Damlaget kom också tvåa, spurtslagna av Åsarna. Innan hade IFK Mora fyra raka SM-guld i damstafetter.
Det har alltså varit en bra säsong för IFK Mora SK som håller sin ställning bland de tre bästa i Sverige.
En förklaring till framgångarna är
förstås också skidgymnasiet i Mora på
S:t Mikaelsskolan. Skidlinjen har fostrat fem elver som idag åker i A-landslaget: Anna Haag, Sofia Bleckur, Ida Ingemarsdotter, Maria Rydqvist och Calle Halfvarsson.
Vi kan också påminna att Vasaloppssegarren Daniel Tynell gått på skolan liksom Emil Jönsson.
Det finns givetvis bra lärare på skolan. Och en av dem kommer Sofia Bleckur att träffa närmare igen. Nämligen Robin
Johansson som numera är assisterande landslagstränare.
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp