Toppfält: innehåll
Skidåkaren Oskar Svensson  Och Moster Karin

Skidåkaren Oskar Svensson och moster Karin

  • Falun

– två Faluidrottare med höga VM-mål i olika idrotter

FALUN. Karin 58 år som bor i Göteborg sedan 1984, har som det stora målet veteran-VM i friidrott i Göteborg som det stora målet och främst distansen Marathon. Oskar, som nyligen fyllt 25 år, bor i Öster­sund har som mål att ta medalj vid längdskid-VM i Oberstdorf, tävlingarna går i februari-mars 2021.

Då är det sprint och stafetten som gäller först och främst. Karin är moster till Oskar och ibland händer det att de träffas i Falun, men träna ihop har de aldrig gjort.
Karins karriär som löpare började när hon flyttade till Göteborg för arbete vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset där hon är med i ett forskningsteam som arbetar med frågor kring vaccin och immunförsvaret och då hur vaccinet fungerar.

BÖRJADE AV EN SLUMP
Löparkarriärren som idag har tagit henne till landslaget och många fina framgångar började mer eller av en slump. 1984 var hon åskådare till Göteborgsvarvet, 21 km. Hon imponerades av tätens fart och anade väl inte då att hon själv några år senare skulle vara med i täten av loppet.
Hon lockades av arbetskamrater till motion och att springa en sträcka i Solastafetten, löptävlingen mellan Karlstad och Göteborg som var uppdelad på 25 sträckor. Det blev i premiären en sträcka på 10 km tidigt på morgonen och på den vägen är det.
Hon märkte snabbt att hon hade talang och träningsdoserna ökade. Deltog förstås i Göteborgsvarvet och sedan Stockholm Marathon, första gången 1990 – därefter har det hittills blivit 20 lopp. Karin har två döttrar, födda 91 och 95, och efter deras födslar tog träningen ytterligare fart.
För att klara av barnen blev det ett evigt pusslande med träningstider, bland annat många tidiga mornar. Idag är barnen vuxna och utflugna då kan det ibland bli två pass om dagen och hon tränar i princip varje dag, varierar intervaller och distans. Långa intervaller på lördagar, korta på tisdagar. Träningsuppläggkör hon efter den mall hon fick tidigare då hon samarbetade med Johan Wettergren på fri idrottsförbundet.

FINA MERITER
Hon har fantastiska meriter, trea på Stockholm Marathon 2002, trea i Singapore samma år och hon var 9:a i Chicago på fina 2,42 vilket gav ca 50 000 i prispengar. Bästa tiden på Marathon hittills är 2,38 och hon har slagit Evy Palms rekord i två åldersklasser. Roligaste Maratonloppet sprang hon i New York och med 2.56 slog hon då svenskt rekord för 50-åringar. I år har det på grund av pandemin inte blivit några tävlingar utomlands, men hon har framgångsrikt tävlat en del hemma.
Blev bland annat nyligen svenska mästarinna på 10 000 meter, tävlingar gick på racerbanan i Anderstorp. Också slagit svenskt rekord i åldersklassen på 1000 meter och en engelsk mil. Alla tävlingar, hemma och utomlands, har förstås givit henne många vänner.
Och även om hon är Falu­bo är det Göteborgs­klubben Kville hon tävlar för
Idag har hon alltid träningskläder med sig när hon resor och målet är veteran VM i Göteborg, som flyttats ett år framåt till 2023, Då väntas i aug ca 8000 tävlande till Västkustens pärla att delta i mästerskapet under två veckor.

Karins Schön
Karin Schön

Oskar Svensson, nyligen fyllda 25, tävlar för Falun­-Borlänge skidklubb men han bor som så många andra skidåkare och skidskyttar i Östersund. Det var dåvarande tränaren Robin Johansson vid skidgymnasiet som tyckte att skulle byta träningsmiljö för att få en nytändning med bättre träningsförhållanden.
Hans stora mål den här säsongen är VM i tyska Oberstdorf 23 feb – 7 mars 2021 med den klassiska sprinten som det största målet och med förhoppning om en plats i stafettlaget. Vid OS i Pyeongchang var han femma på sprinten så nu är det dags att ta ytterligare ett kliv. Men han kan åka andra sträckor också, i årets Vasalopp med ett inte alltför bra skidväder med bland annat nysnö, kom han 32: a plats.

I BÖRJAN AV EN FRAMGÅNGSRIK KARRIÄR
Oskar har haft en fantastisk utveckling från juniortiden, med bland annat JVM-silver i sprint 2014 till att idag vara etablerad senior i världseliten. Men precis som för moster Karin var det mer eller mindre en slump som gjorde att han började åka skidor.
En kompis tog med honom till träning med Korsnäs när han var i 11-årsåldern och han gillade det. Men det var då ändå musiken som kom i första hand och många i hans släkt håller på med musik. Kombinationen musik och idrott gällde i unga år men när han kom in på skidgymnasiet i Mora blev riktningen mot skidåkning utstakad.
Från att ibland varit sin egen tränare har han nu hjälp med träningen av Anders Högberg, tack-och-lov har han fått vara fri från svåra skador så träningarna har gått enligt planerna. Till svenska säsongsstarten i Bruksvallarna och världscupstarten i finska Ruka 27 november ska formen sitta där.

SÅNGARE?
Han är också kunnat satsat på en karriär som sångare. Han tillhör ju en musik­familj, mamma sjunger mycket i kör. Oskar är duktig både på att spela instrument och att sjunga.
När skidkompisen Teodor Pettersons gifte sig med Sanna Hallberg sjöng han och spelade gitarr för brudparet på bröllopet och fick massor av beröm för sitt uppträdande.

TILL SIST
Oskar och Karin, två erkänt duktiga och framgångsrika idrottare men i olika idrotter, kanske skulle det i framtiden passa med att de springer Göte­borgsvarvet ­tillsammans?
Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Karin Schön och Oscar Svensson
Karin och Oskar vid sommarträff i Falun.
Knapp, skrolla upp