Toppfält: innehåll
Skidskyttesporten Växer I Dala-Järna

Skidskyttesporten växer i Dala-Järna

Klara Andersson, Gabriel Stegmayr, Alfred Eriksson och Anton Fors bangar inte för att träna. Det gör inte heller Harald Eriksson och Elin Fors och visar upp varsitt gevär.

DALA-JÄRNA
Gunde Svan, Sven-Erik Danielsson och Gunnar ”Hulån” Larsson. Se där en trio skidkungar från Dala-Järna. Den mysiga orten i Västerdalarna är även bra på att fostra skidskyttar.
-Sporten har vuxit mycket på senare år, säger Tom Andersson, ledare i Dala-Järna IK.

Tidigare har klubben fostrat skidskyttar som Elisabeth Dahlström, Henrik Carlsson, Lars Liss, Mattias Ström och Jakob Börjesson. I dag är elitsatsande Gabriel Stegmayr en inspirationskälla för föreningens unga skidskyttar. Alfred och Harald Eriksson, Märta Andersson, Anton och Elin Fors, Malin Håll, Tilda och Hugo Ström är alla en garant för en god återväxt.

VARIATIONEN LOCKAR
-Skidskytte handlar ju om två grenar och det är variationen som lockar många att prova på, kommenterar Tom och fortsätter:
– Vi har tillgång till bra tränare i Mikael Jansson och Tommy Höglund som båda har landslagsledarmeriter på sina cv. Det flyter på bra nu.
Talangfulle Alfred Eriksson, 16, säger så här om sin satsning:
– Jag har åkt skidor så länge jag kan minnas. En gång testade jag bössan och kände att jag hade talang för skytte. Skidåkningen är min styrka men skyttet kommer mer och mer.
Vad har du för målsättning i vinter?
– Att försöka kvala in till JVM och att plocka medaljer i JSM.
Vad är det som är så roligt med skidskytte?
– Man vet aldrig vad som väntar. Allt kan hända och två sporter i en är en utmaning i sig, svarar Alfred som till vardags pluggar på skidskyttegymnasiet i Torsby.
En som gått all in för sporten i en herrans massa år är klubbens store eldsjäl, Mor Göte Nilsson.

Mor Göte Nilsson poserar med en del av Dala-Järna IK:s digra medaljskörd.

– Då kommunen byggde upp skidstadion i Snöån ville jag flytta hit skidskyttet. Och det gick man med på, berättar Mor Göte stolt.
I september 1990 stod skjutbanan klar och skidstadion erbjuder i dag även en asfalterad bana på fem kilometer, till fromma för alla rullskidåkare.
– Sven-Erik Danielsson var med och stakade ut asfaltbanan. Prio ett nu är att vi ska få till duschar. Sedan har jag en lista med önskemål som ska lyfta vår skidstadion ytterligare.
– Framöver vill jag se ett skid-/skidskyttegymnasium i Dala-Järna. Vi ligger ju för tusan bättre till geografiskt än Torsby, som har ett gymnasium. Bästa vägen för Stockholmare och många andra, i ett för övrigt bra upptagningsområde, bär ju hit, understryker Mor Göte Nilsson.
När redaktionen för Sport i Dalarna besöker klubben i oktober pågår en utbildningskurs i regi Svenska skidskytteförbundet.
– Jag gillar vad jag har sett här. Skidskytte är en växande sport och det gäller att ta till vara på det, berättar förbundets föreningsutvecklare Erika Öhrling.
– Nu utbildar vi fler ledare så att vi kan ta emot fler skidskyttar. I dag har vi 1 500 utövare i landet och målsättningen är att vi ska vara 2019 skidskyttar då vi arrangerar VM i Östersund 2019, avslutar hon.
Flertalet ur den rekryteringsprocessen lär komma att ha Dala-Järna IK som klubbtillhörighet.

Text: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp