Toppfält: innehåll
Skinnarloppets Status Höjs Med Långloppscup

Skinnarloppets status höjs med långloppscup

Starten har gått.

MALUNG
Malung är välrustat med några skarpa klassiker. Skinnarspelen förstås. Dansbandsveckan förstås. Dit kommer alltid de bästa dansbanden i vårt land. Och så har vi Skinnarloppet på skidor, som laddar för sin 87:e upplaga. En långtradare som håller i längden.
En långtradare som länge var det näst största skidloppet i vårt land efter Vasaloppet. Och nästan lika gammalt. Premiären för Skinnarloppet var 1924, bara två år yngre än storebror i Mora. Premiärsegraren hette Gustav E Spångberg från Säfsnäs IF.
Till Skinnarloppet har i alla år våra främsta skidlöpare kommit. Det är bara att titta på resultattavlan som finns uppsatt vid skidstadion, och som eldsjälen Evert Ryen visar oss.
Här finns segrarnamn genom åren som Per-Erik Särna Hedlund, Mora-Nisse Karlsson, Janne Stefansson, Sixten Jernberg, Assar Rönnlund, Bjarne Andersson, Janne Ottosson, Oddvar Brå, Jörgen Aukland, Oskar Svärd. På damsidan Toini Gustavsson, Ulrika Persson, Elin Ek m.fl.
Senaste seniorsegarna är Jens Eriksson Dala-Floda och Annika Löfström Årsunda. Noterbart är att loppets tvåa John Kristian Dahl från Norge två veckor senare vann Vasaloppet. Och Löfström kom trea där.

Segrarinnan Annika Löfström, Årsunda IF.

AVSLUTNING
Nästa år får Malung äran att avsluta den långloppscup som arrangeras i Sverige för första gången, det handlar om fem deltävlingar. Cupens officiella namn är Björn Dählie Ski Challenge. Ett fint erkännande till Malungs IF, Skinnarloppet och inte minst Evert Ryen.
Söndagen den 22 februari smäller det. Herrarnas 45 kilometer, damernas 42. Förutom en rad åldersklasser finns också en motionsklass 21km, öppen klass för herr och dam.
Skinnarloppet är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan. Det har ofta sagts att de som placerar sig bra i Skinnarloppet kommer också att göra ett bra Vasalopp. Förra vinterns prislista bekräftar det påståendet.
– Det här med avslutningen för långloppscupen är givetvis ett lyft för Malung, säger Evert Ryen. Och ett bevis för att vi skött oss genom åren. Vår status har höjts. Vi har fått mycket beröm genom åren av klubbar som valt att tävla här. Inte minst från den stora klubben IK Stern i Göteborg. Den klubb som brukar ha flest anmälda till Vasaloppet.
Skinnarloppet var nära att gå i graven för tjugo år sedan. De tidigare så stora startfälten krympte år efter år och antalet deltagare sjönk ner mot 140–150 som fullföljde loppet. Det var då värmlänningen Evert Ryen kom in i bilden och därefter har Skinnarloppet funnit formen som ett av Sveriges största seedningslopp.
– Det första vi gjorde då var att lägga loppet två veckor innan Vasaloppet. Det var givetvis inte bra som vi haft tidigare med att arrangera vår tävling efter det att Vasaloppet avgjorts.
Evert Ryen är värd ett eget kapitel. Han har hållit i det mesta som arrangerats i Malung. Inte bara idrott. Malungs Marknad, både kring pingst och på hösten, han höll i evenemang som terrängloppet Skinnarflåset, Kyrkloppet och inte minst midsommarloppet på skidor i Orrskogen, där världsstjärnorna glatt ställt upp.
Och framförallt så sköter han kontakterna med företag som stöttar skidåkning, ishockey och fotboll, ja han tillverkade reklamskyltar också.

2:an Jon Kristian Dahl (segraren i Vasaloppet 2014), Team United Bakeris, segraren Jens Eriksson, Team Centric och 3:an Oskar Svärd, Försvarets SK.

SLITSTARKA LEDARE
Idag är han kassör för Skinnarloppet. Det finns slitstarka ledare i Malung, inte minst Sören Haga som var ordförande för ishockeyn i 51(!) år.
Dessvärre är varken fotbollen eller ishockeyn av den kaliber de en gång var, minns att Malung i fotbollen när de var som bäst spelade i näst högsta divisionen med stjärnor som Börje Marcus och Per-Olof Persson, ”Malungs Jasjin”.
Och ishockeyn, med bra stöd av Jofa på den tiden, spelade i div I och kvalade 1981 till elitserien mot Kiruna. Det var tider det, både för fotbollen och ishockeyn. Ja även inom skidor har Malungs IF haft sina profiler.
Även orienteringen har genom åren hållit hög klass.
Det är tuffare nu. Men givetvis dansas det in pengar också till Malungidrotten genom Dansbandsveckan.
Oskar Svärd som vunnit Skinnarloppet flera gånger har uttalat sig mycket positivt;
– Skinnarloppet är ett av de finaste lopp att åka, det ligger tidsmässigt väldigt bra före Vasaloppet. Sedan är det omväxlande med både stakåkning och diagonalåkning. Det är också kul med så många startande, det ger en fin Vasloppskänsla på starten. En detalj som gör att loppet växer är givetvis att det är seedningsgrundande men också att terrängen till stor del påminner om vad som väntar i Vasaloppet, säger Svärd.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp