Toppfält: innehåll
Skol IF – Av Elever För Elever

Skol IF – av elever för elever

Monika Tilander, Felix Haglund, Alice Eriksson, Alva Andersson och Gustav Backlund i Skol IF Svärdsjö förbereder kommande pingis­turnering.

– Vi är en förening som drivs av elever och för elever. Orden kommer från kvartetten Gustav Backlund, Alva Andersson, Alice Eriksson och Felix Haglund i Skol IF i Svärdsjö. Alla går i nian i Svärdsjöskolan och är antingen ledare eller styrelseledamot eller båda i Skol-IF.

– Men det hade aldrig fungerat om vi inte haft stöttning från ”Monken”, säger alla fyra i kör och skickar tacksamma blickar till fritidsledaren Monika Tilander.
Skol IF i Svärdsjö är en av fyra Skol-IF på högstadiet med verksamhet i Falu Kommun.
– Tillsammans med Skol IF på Söderbaumska, Hälsinggården och Britsarvet ordnar vi tävlingar, lekturneringar, skidprojekt och andra aktiviteter. Vi har ett aktivt utbyte, berättar Alice.
– Vi kan tävla mot varandra och vi kallar det för KM (Kommunmästerskap). Vi tävlar till exempel i fotboll, innebandy, pingis eller funbattle, säger Gustav.
Funbattle??
– Liknande paintball men vi har västar och sköldar med kardborrband. Vi kan vara uppemot 100 som deltar. Jätteroligt, säger Felix.
Men den viktigaste verksamheten är ändå den man bedriver nästan alla dagar i veckan på Svärdsjöskolan efter skoldagens slut.
– Vi har prova-på-verksamhet i de flesta idrotter och även yoga, armbrytning eller zumba och alla skall kunna vara med, säger Alice.
Oavsett kön och kunnande?
– Absolut. Alla får komma och alla skall känna sig lika välkomna.
Vilka är ledare?
– Det är vi själva. Man lär sig leda en träning, tala inför grupp och planera träningen, säger Alva.
Har du en idrottsbakgrund?
– Nej långt därifrån. Jag är egentligen inte intresserad av idrott men jag tyckte det var roligt att vara ledare, påpekar Alva.
– Ett bra exempel på att alla kan vara med och ha en uppgift. Vill man inte vara aktiv så kan man bli ledare. Alla våra ledare har genomgått utbildningen Unga leder unga. En utbildning de har nytta av hela livet, säger Monika.
Kommer det många på prova-på-verksamheterna?
– Det har blivit oerhört populärt och dessutom har våra elever fått en extra utmaning eftersom vi samarbetar med flyktingförläggningen Kombo för ensamkommande. De finns alldeles i närheten, säger Monika.
En som har erfarenhet som ledare för Kombo är Felix.
– Första gången var det inte lätt. Vi skulle spela innebandy. De hade aldrig sett en innebandyklubba. De vände klubborna åt fel håll, men idag har de blivit riktigt bra, säger Felix stolt.
– Det hade varit mer naturligt att börja med fotboll. Men Bengt ”Bengan” Pettersson, som jobbade på Kombo, ville att de skulle komma tillsammans genom att göra något de inte gjort förut och med hjälp av unga ledare. Måste ge Bengt en eloge för denna smarta tanke. Det var inte styrka och tidigare kunskap som skulle föra dom tillsammans. Några av killarna tyckte till och med att innebandy inte var något för män. Idag är de som sagt riktigt duktiga och gillar innebandy, säger Monika.
Och några finns med i den ordinarie föreningsverksamheten i Svärdsjö idag?
– Ingen i innebandy, men några spelar redan fotboll i fotboll i Svärdsjö och vi håller på att slussa in fler, avslutar Monika.
Svärdsjö Skol IF är ett lysande exempel på hur unga människor slussas in i idrotten antingen som aktiv eller ledare. Alla ges samma chans och möjlighet – roligt, enkelt och nästan gratis.

Text och foto: PeO Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp