Toppfält: innehåll
SM-fotboll I Borlänge Nästa år

SM-fotboll i Borlänge nästa år

Sju BIK United-spelare på språng i ett träningspass inomhus. Från vänster Marie Marita. Lotta, Emil, Jakob och Micke. I bakgrunden två av ledarna, Jan-Erik Ludvigsen och Ulf Jonasson.

BORLÄNGE
SM i fotboll för tjejer och killar med funktionsnedsättning kan komma att avgöras i Borlänge nästa år. BIK United, som är Dalarnas enda klubb med fotboll i den kategorin, har i alla fall anmält sitt intresse för att stå som arrangör. I så fall blir det inomhus (futsal) i mars och utomhus i september.

BIK United är en sektion i Bullermyrens IK och när man fick en förfrågan från Parasportförbundet (tidigare Handikappidrottsförbundet) att arrangera SM tackade BIK-ordföranden Kenneth Persson ja direkt. I år arrangeras SM i Uddevalla med IK Oddevold som arrangör. Inomhus deltar 20-30 lag och utomhus 35-40 lag. Få kommuner klarar av ett sådant arrangemang, men tack vare Sportfältet finns möjligheten i Borlänge.

»Få kommuner klarar av ett sådant arrangemang, men tack vare Sportfältet finns möjligheten i Borlänge.«

STORT ARRANGEMANG
Redan i år har BIK United ett stort arrangemang. Laget deltar i en serie för lag från Dalarna, Gästrikland, Uppland, Västmanland och Södermanland. Serien heter Svealandsserien, som har fyra sammandrag under sommaren. Det första avgörs i Fagersta den 21 maj, det andra i Borlänge i samband med Dalecarlia Cup den 3 juli. BK Sport från Eskilstuna arrangerar det tredje samandraget den 27 augusti och serien avslutas i Gävle den 17 september. Det är tredje året som BIK United deltar i Svealandsserien. Förra året deltog 21 lag från tolv klubbar. Serien är indelad i tre divisioner där typen av funktionsnedsättning avgör vilken serie lagen spelar i. BIK deltog och kommer att delta även i år i division 2.

ENDA DALALAGET
BIK United är Dalarnas enda fotbollslag för spelare med funktionsnedsättning. För tretton år sedan startade man, men då som en sektion i Kvarnsvedens IK. Tre år senare (2006) drog man sig ur KIK och bildade en egen klubb, Borlänge United. När den klubben fick ledarproblem för fem år sedan erbjöds man att gå in som en sektion i Bullermyrens IK och så ändrades namnet till BIK United. För tio år sedan fanns i Dalarna fyra klubbar med fotboll för killar och tjejer med funktionsnedsättning. Förutom BIK United var det Korsnäs IF, Stora Tuna IK och Östansbo. De tre senare klubbarna har nu lagt ned verksamheten. Även här är ledarproblem en förklaring.

Text och foto:  SVEN-ERIK KARLSSON

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp