Toppfält: innehåll
SM-guld Till FALUN!

SM-guld till FALUN!

FALUN
Innan säsongen stack ledningen i IBF Falun, Andreas Lundmark och Rickard Hedlund, ut hakan ordentligt.  – SM-final är det enda som gäller.

IBF Faluns herrar firades på Stora torget i Falun efter SM-guldet. Foto: Åsa Svensson

Kaxigt tyckte många. Andra höll med och kände att det var Faluns tur. IBF Falun skulle ta det stora klivet från ett lovande lag till bäst i Sverige.  Nu har vi facit. IBF Falun är guldklubben och kaxigheten har sporrat laget lite extra. I några veckor har spelare och ledare sugit på guld­karamellen. Haft en behövlig semester och drömt tillbaks till den underbara lördagseftermiddagen i Malmö. Bilder som kommer att finnas kvar på näthinnan en lång tid framöver för spelare, ledare och fans. För den organisatoriska ledningen har det varit annan fokus.
– Vi har försökt att rida på framgångsvågen och framförallt haft en bra och givande dialog med flera sponsorer, säger klubbdirektör Ola Linnteg, som meddelat att han lämnar skutan i mitten av maj.

Skyltfönster för näringslivet

IBF Falun skall i ännu större utsträckning vara ett skyltfönster för näringslivet. För tre år sedan tillträdde Ola som klubbdirektör. Han om något vet vad IBF Falun behöver för att vara ett topplag även framöver.
– Jag hoppas och tror att IBF Falun kommer att vara en betydande faktor i svensk innebandy lång tid framöver. Och det gäller både herrar och damer. Det finns en stor potential för båda lagen, säger Ola.
Men det vill till en stark insats både sportsligt och organisatoriskt.
– Jag kan bara tala för det organisatoriska. Och här är jag fullt klar på att den ideella kraften måste bli starkare, säger Ola och fortsätter.
– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag är övertygande ju fler som hjälper till desto starkare blir vi.
Många tror att en klubb utvecklas genom att anställda gör jobbet. Oftast är det tvärtom – en klubb blir starkare och har bättre kontinuitet om många gör lite.

Tight samarbete

IBF Falun har sin verksamhet fördelad på IBF Falun Ungdom och IBF Falun Elit. För och nackdelar?
– Det är klart att det finns både för- och nackdelar med att ha separerade föreningar. Det är dock viktigt att hitta former framöver där ungdomsverksamheten även kan ge ekonomiskt bidrag till eliten och tvärtom. Elit bygger bredd och bredd bygger elit.
Idag är det ett bra och tight samarbete mellan ungdom och elit. Men det kan bli ännu tightare för att erhålla en hållbar verksamhet.
– Viktigaste frågan är rekryteringen från ungdom till elit. Det är onekligen ett stort steg att ta både fysiskt och mentalt. Det handlar om träningsmetoder, mat, sömn mm, säger Ola utan att utveckla det ytterligare. Mellan raderna kan man läsa att han efterlyser en röd tråd från ungdomsarbetet upptill elitlaget. I ett tidigt stadium skall man förberedas för det stora klivet från lovande till en A-lagsspelare.

Fulla läktare

Till slut vill Ola gärna beröra en viktig inkomstkälla för klubben.
– Att vi får fulla läktare är en dröm. Idag har vi ett snitt på över 1250 för herrlaget och över 300 för damerna. Här har vi mycket att göra. Onekligen finns det ett intresse. Titta bara på uppslutningen på Stora Torget när vi hyllades. Vi har några av världens bästa spelare. Jag hoppas verkligen att SM-guldet väcker nyfikenheten hos dalfolket.
Om IBF Falun skulle höja sitt publiksnitt med 250 personer/match (herr/dam) skulle intäkten öka med över en halv miljon. Detsamma gäller om herraran ökar med 500 personer/match

Ett första steg kan vara att få alla ungdomslag att komma på matcherna.
– Det är viktigt. Vi får utveckla fadderverksamheten. Det innebär att elitspelarna finns med på ungdomskagens träningar då och då och väcker deras nyfikenhet.
Ola har varit med på resan framtill guld. Nu får någon annan ta över och förädla det hela.

Visste du att:

  • IBF Falun bildades 1993 genom en sammanslagning av Falu IBK och HSK.
  • damlaget spelade sin första SM-final 1998 mot Högdalen.
  • damlaget har spelat fyra SM-finaler. Tyvärr förlust i samtliga.
  • damlaget har gått till slutspel samtliga säsonger sedan föreningen bildades 1993.
  • damlaget toppar maratontabellen i Svensk Elitinnebandy.
  • 2009 berikades föreningen med ett rullstolslag som redan 2011 tog SM-silver.

Text: Peo Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp