Toppfält: innehåll
Softbolllaget är Som En Familj

Softbolllaget är som en familj

Ingen i Leksand slår så hårt som Karin Hjelm.

Karin Hjelm är bäst. Det säger alla spelare i Leksands softbollag. Karin skrattar när hon för höra lovorden.

Karin Hjelm har ett fruktansvärt tillslag i softboll. Ingen pitchar som hon. Hon håller ihop laget. Hon lyfter laget. Mer än halva pokalsamlingen är hennes. Jag pratar med Karins lagkamrater i Leksands softbollag innan Karin och jag ska träffas. Alla är rörande överens. Utan Karin inget SM-guld.
– Karin är vår bästa slagman. Dessutom vet hon när hon ska springa, säger Sophie Joon i laget.
– Det är hon som håller ihop laget. Hon är smartast av oss alla.
Karin Hjem är från Insjön men bor numera i Falun. Hon deltar i de flesta träningar i Leksand som laget har. 10 mil i bil för träning är ingenting för Karin.
– Jag kör gärna. Vi tränar fem gånger i veckan. Någon dag stannar jag i Falun och tränar individuellt.
– Det är väl ekonomin som är lite jobbig. Vi har ingen milersättning i den här sporten.
Alla pratar om Karins positiva attityd. Jag kan bara hålla med. Trots att hon pysslat med att ordna barnvakt till sina småbarn och kört från Falun är hon totalt avslappnad när vi träffas i Leksand.
– Laget är det bästa jag har. Vi är som en stor och härlig familj, säger Karin.
– Lagkamraterna betyder mycket för mig.
Karin Hjelm berättar att hon haft en besvärlig period med separation i familjen. Hon har berättat om det för laget och fått ett enormt stöd.
– Jag behöver sporten mer än nånsin just nu efter skilsmässan. Laget är mina bästa vänner, säger Karin.
Karin Hjelm är född med en boll i handen. Så beskriver hon sin uppväxt. Mamma spelade basket i landslaget och pappa spelade hockey.
– Jag har bollsinnet därifrån. Plus att min syster började med baseboll och softboll tidigt. Själv spelade jag min första match när jag var 9 år, berättar Karin.
Karin Hjelm har spelat i softbollandslaget i 14 år och i senior-EM. Dessutom har hon varit innebandyspelare i Falun och Schweiz. Hon startade Insjöns damlag i innebandy vid 13 års ålder.
– Jag tror det är bra att vara aktiv i flera sporter. Snabbheten i softboll har fått genom innebandyn, säger Karin.
Fler borde prova softboll, menar Karin. Det är en individuell lagsport som innehåller så många olika moment. Varje position på banan är en egen sport, säger Karin.
– Det är svårt att tröttna på softboll.
PS I september vann Karin Hjem åter SM-guld med Leksand. Laget försvarade sitt guld från året innan genom att slå Enköping me 3–0. Bäst på plan: Karin Hjelm.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp