Toppfält: innehåll

Somalia Bandy

Somalia Bandy startade förra året och blev en medial succé för Borlänge. Killarnas bravader på isen har följts av hundratusentals människor över hela världen. Det många inte uppmärksammat är att det finns en stor eldsjäl bakom killarna, Cia Embretsen.

Cia är högskoleutbildad elittränare som fokuserat på att killarna ska vara trygga och stabila. Hon är killarnas skridskotränare och sammanhållande länk, vilket innebär att hon ordnar allt praktiskt och organisatoriskt runt laget.
Till sin hjälp har hon under vintersäsong haft ledare från Borlänge Bandy och från Somaliska invandrargruppen.
Efter säsongens slut har hon nu varit drivande kraften att planera år 2 vilket innebär allt från barmarksträning till att hjälpa killarna med praktiska saker i vardagen.
Utan hennes hjälp och insats har Somalia Bandy inte varit där det är idag.

Killarna från Somalia har verkligen satt bandysporten på kartan i Borlänge.
Hur upplevde Cia första säsongen?
– Jag ser tillbaka på första säsongen med mycket glädje och respekt. De här spelarna hade verkligen inte alla förutsättningar, men de har visat stort engagemang och träningsvilja, vilket är viktiga komponenter för att nå framgång.
– Förutom att utvecklats sportsligt har både jag och de växt som individer, en trevlig bieffekt av all träning skulle man kunna säga.
Vilken målsättning har ni för laget i år?
– I år har vi som målsättning att vinna en VM-match. I sista VM-matchen som vi spelades 2014 stod det 2–1 till Ukraina i pausen. Med tanke på hur bra de åker nu i förhållande till då så finns det en chans att uppnå målsättningen med en vinst 2015.
Vilket genomslag har bandysatsningen fått i Somalia samt för somalierna som bor i Borlänge?
– När jag pratar med spelarna säger de att deras släktingar både i Somalia och Sverige är stolta över att dem. Stolta över att de skapar något positivt tillsammans. Fler och fler letar sig även till träningarna.
Har du några värdefulla tips att ge till idrottsföreningar i Dalarna hur man integrerar nyanlända invandrare?
– Prova på aktiviteter som man bjuds in till. Alla vet kanske inte om att ni finns.

SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp