Toppfält: innehåll
Somalia Till Bandy-VM Ett »mission Impossible«?

Somalia till bandy-VM ett »mission impossible«?

Somalias-bandylag
Här är det somaliska laget som har bandy-VM i sikte. Två tränare från Borlänge Bandy hjälper till och en gång i veckan åker Pelle Fosshaug från Västerås till Borlänge för att träna laget.

Om två månader startar bandy-VM i Irkutsk i Sibirien. I Borlänge förbereder sig ett gäng somalier för att vara med där som första afrikanska lag någonsin i ett bandy-VM. I början av det här året hade de flesta i laget aldrig stått på ett par skridskor så visst låter det som ett ”mission impossible”.

Redan förra vintern var det meningen att starta bandy för de många somalierna som bor i Borlänge. Borlänge Bandyklubb nappade direkt på att hjälpa till med ett sådant integrationsprojekt.
Borlänge kommun ställde sig också positivt till detta.
Men projektledaren Patrik Andersson ville gå ett steg längre.
– Varför inte starta ett somaliskt landslag i bandy och sikta in oss på VM som avgörs i Irkutsk i Sibirien 2014, tyckte Patrik.
Vid en första ”upptakt” i början av 2013 kom det cirka 50 unga somalier. Ett fåtal av dem hade åkt skridskor i skolan, men de flesta hade aldrig stått på ett par skridskor, knappt sett is.

FÖRSTA AFRIKANSK NATION
Internationella Bandyförbundet välkomnade att bandysporten skulle få sin första afrikanska nation. Men det måste också bli ett positivt svar från Somalias Olympiska Kommitté, vilket det också blev.
Och inte nog med det. När förre landslagsspelaren Pelle Fosshaug blev tillfrågad om han kunde tänka sig att bli förbundskapten för det nystartade landslaget dröjde det inte länge innan han sa ja.

Fosshaug
Per Fosshaug visar hur man bandytränar på barmark.

– Jag trodde att jag upplevt allt inom bandyn, men tydligen inte, sa Fosshaug.
– Först tänkte jag att det här kan inte vara sant, men efter ett tag insåg jag att det var ett lysande projekt.
En stor del av de unga somalierna som kom till upptakten idrottar redan i Borlänge. Sedan några år tillbaka deltar Swesom (Swedish Somali) i fotbollsserierna där laget för ett par månader sedan tog steget upp i division 5.
Under sommaren har de nya bandyspelarna övat upp balansen med att åka rullskridskor. Nästa steg togs i Borlänge Ishall då killarna fick sätta på sig riktiga skridskor och känna på isen. Först i oktober kom de ut på en stor bandybana, någon gång i Rättviks hall och sent omsider även på Tunet.
Projektet att starta ett somaliskt landslag i bandy har väckt stort intresse från massmedia. Andra kommuner där somalier bor tänker också kopiera Borlänge.

SEGER FÖR OSS
Mursal är en somalier som varit bosatt i Sverige några år. Han är en av initiativtagarna till fotbollsklubben Swesom, men nu också med bland ledarna kring bandylaget.
– Jag förstår att vi kommer att förlora matcherna i bandy-VM, men om vi bara kommer till start i Irkutsk är det en seger för oss, säger Mursal.
Nu är det bara två månader fram till VM-starten i Irkutsk. Hinner Pelle Fosshaug lära de somaliska spelarna så mycket att det är någon idé att göra resan till Sibirien.
De ledare från Borlänge Bandy som följt träningen är tveksamma.
– Det är inte bra för någon om de blir förlöjligade på VM-isen, säger de.
Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Somalias-bandylag.
Skridskoträning på Tunets is.
0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp