Toppfält: innehåll
Spårcentralen Vid Äventyrsgruvan

Spårcentralen vid Äventyrsgruvan

IDKERBERGET/TUNA HÄSTBERG

Per Dhalkvist och Per-Åke Hellman
Pelle Dahlkvist (t v) och Per-Åke Hellman framför den slogbod som är årets nyhet vid Äventyrsgruvan.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg är välbekant efter många artiklar i tidningar, men också från några TV-program. Men visste ni att Tuna Hästberg sedan många år tillbaka har blivit ett skideldorado. Per-Åke Hellman, smålänning från början, men bosatt på orten sedan 40 år tillbaka har sett till det genom ideellt arbete.

Inte långt från Tuna Hästberg ligger Idkerberget. Där är det Pelle Dahlkvist, som ser till att det finns ett välpreparerat skidspår med utgångspunkt från fotbollsplanen vid Idmon. Dessutom hjälper Pelle till en del när det gäller att hålla spåren i Tuna Hästberg i gott skick.

Pelle kommer från början från Särna och har hunnit med att åka skidor själv också.

– Jag har bland annat avverkat tio Vasalopp, avslöjar han.

Efter flytten till Idkerberget har han tagit skidintresset med sig, men nu för att se till att skidspåren är i gott skick.

– Det är inte bara spåret runt Idmon som jag jobbat ideellt med utan det har blivit tio vintrar i Gyllbergen också, påpekar han.

Bland annat ser han till att det finns ett spår upp till Prästbodarna.

Vid Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg visar Per-Åke Hellman stolt upp en nyhet för året. Där  har Tuna Hästbergs Hembygdsförening fått bidrag till att uppföra en slogbod där de skidande motionärerna kan pusta ut efter skidturen upp mot Gyllbergen.

– Genom Äventyrsgruvans tillkomst har mycket underlättats för motionärerna att ta sig upp till spårcentralen. Nu plogas vägen till den gamla gruvan upp och dessutom har vi fått en större parkeringsplats, säger Hellman.

Hembygdsföreningen underhåller skidspår från Äventyrsgruvan till Spånsans fäbod (4 km).

– Därifrån går det att fortsätta i Gyllbergens spårsystem, som sköts av Borlänge kommun.

Större delen av spårsystemet går över flack myrmark som måste vara tillfrusen i sankare partier för att göra spår. Dessutom kräver markbeskaffenheten i gruvans närmaste omgivning ett snödjup på minst 4 decimeter.

Höjdläget 340 m ö h och närheten till Gyllbergen gör att snön som fallit inte töar bort så lätt.

– Vid något mindre snödjup eller underfrysning i myrarna spårar vi från Dagbrottsvägen även den västliga sträckningen förbi Nyckeltjärnarna till Vildmarksleden, fortsätter Per-Åke Hellman.

Nu står Tuna Hästberg och Idkerberget väl rustat för en ny skidvinter. Tacka två idealister för det.Pelle Dahlkvist påpekar också att han brukar hålla fotbollsplanen vid Idmon i skick på somrarna.

– Men det känns som bortkastad tid. Det är få som sparkar boll i Idkerberget nu när det inte funnits något fotbollslag där på flera år.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp