Toppfält: innehåll
Spelade I Mora Och Leksand – Nu Har Han Drömjobbet I NHL

Spelade i Mora och Leksand – Nu har han drömjobbet i NHL

  • Falun

FALUN
Han är bara 43 år. Men har redan nått sitt drömmål i karriären. Att som förste svensk genom tiderna bli chefsscout i NHL. Och han är det i världens bästa klubblag. I, Pittsburg Penguins som två år i rad vunnit Stanley Cup.

Patrik Allvin visar stolt upp NHL-bucklan.

Patrik Allvin från Leksand har gjort en otrolig karriär i jobbet att scouta unga spelare till storklubbar. Först hos Montreal Canadiens sedan hos Pittsburg Penguins.
Och han tackar en annan leksing för sin karriär.
Ja, jag har mycket att tacka Dan Labraaten för. Det var han som fick mig att satsa på det här jobbet och som hjälpte mig i starten. Jag har i alla år beundrat Dan både som spelare och som människa.

BOR I FALUN
Patrik Allvin bor i Falun och har spelat både för Leksand och Mora. I Leksand spelade han en säsong i SHL och i Mora har han spelat i ett par omgångar.
När jag slutade i Mora frågade Jan Simons om jag kunde tänka mig att jobba för klubben som assisterande tränare. Men jag tyckte det var för nära inpå min spelarkarriär och jag ångrar förstås inte att jag istället valde att satsa på att scouta spelare.
Betraktar du dig som leksing
eller moring?
– Som leksing. Både jag och min fru kommer från Leksand, min svärfar Bengt Klingberg var med om att bilda hockeygymnasiet där. Och jag har haft Nubben Andersson som gympalärare. Så visst kändes det litet konstigt när Leksand slogs ut av Mora i kvalet till SHL. Men samtidigt måste jag säga att Mora gjorde det bra, det kändes som att Mora kom bättre förberedda för kvalet.
Patrik var en habil spelare, men inte mycket mera. Det säger han själv. Men ledare i Leksand och Mora minns honom som mycket positiv och drivande, och det är också viktigt. Inte minst i omklädningsrummet.

BAR RINGEN HOS SIMONS
– Efter fyra år med Montreal Canadiens som arbetsgivare blev det alltså Pittsburgh. Ett vinnande lag i Stanley Cup får den berömda tumringen att bära. Och Peter har tre stycken.
– Men jag bär aldrig ringen på mig. Jo, jag gjorde ett undantag, det var när jag var hemma hos Jan Simons på hans 70-årsdag.
Patrik har alltså gått från europascout till chefsscout och har fjorton scouter under sig. Bland annat en svensk, Tommy Westlund från Brynäs.
Deras jobb är alltså att hitta unga spelare som kan utvecklas i Pittsburgh, det gäller inte bara hur de är som ishockeyspelare utan lika mycket hur de är som personer, och hur de kan passa in i en tuffare och mera krävande miljö. Det är Patrik Allvin som sedan tar avgörandet. Aktuella spelare brukar bjudas in till ett läger i Buffalo, det finns god chans att lära känna dem. Som spelare och som människor.
Du måste ha sett en herrans massa matcher, en del bra men säkert många dåliga. Hur många matcher har du varit på och granskat unga spelare?
– Jag räknade ut att jag såg min 1000:e match förra säsongen.
Ni brukar se omkring 200 matcher per säsong. Lägg till de fyra säsongerna för Montreal, då borde du alltså vara uppe i 1800 matcher på läktaren. Hur orkar du?
– Svaret är förstås att du måste ha en äkta passion för ishockey. Och att vara med och se hur unga spelare utvecklas. Inte bara i vårt lag, se på Mattias Ekholms fantastiska utveckling i Nashville, och Filip Forsbergs..
Händer det att klubbar i Sverige tar kontakt med dig och undrar vilken kvalitet som aktuella spelare i Nordamerika har. Ibland har det kommit märkliga förvärv från andra sidan Atlanten som skickats hem igen. Inte minst Leksand har den erfarenheten.
Det händer att svenska klubbar har hört av sig. Men inte Leksand. De har aldrig hört av sig.Nu måste vi komma ihåg att skilja på agenter och scouter. En scout jobbar för klubbarna, agenter för spelare.

CROSBY OCH MALKIN DE LEDANDE
Du jobbar för Pittsburg Penguins, idag den vassaste klubben i NHL. Var den så när du kom dit?
– Nej, inte alls. I den vevan hade man bytt ut hela organisationen. Men idag är klubben mycket stor och nivån på lagets träningar är mycket hög, det tävlas varje dag. inte minst med tanke på att vi har superstjärnor som Sidney Crosby och Jevgenij Malkin ( och starka svenska spelare som Patrik Hörnqvist och Calle Hagelin. Tyvärr fick vi inte plats för Skellefteås Oskar Sundqvist, han byttes bort till S:t Louis. Han hade behövts nu som en tredje center.
Och en före detta Moraspelare är aktuell.
– Ja, Lukas Bengtsson har bra chanser att kunna slå sig in, han har redan fått spela.Vi har också draftat Linus Ölund från Brynäs och Filip Gustavsson från Luleå. Apropå Lukas kan jag säga att jag har nära kontakt med Olle Mattsson (gamle presschefen i MIK )
Hur många spelare får ni ha i klubben?
– Max 50, 23 man i A-laget, 23 i farmarlaget , dessutom så har vi platser öppna.
Till sist Patrik. När man lämnar en NHL-klubb för en annan. Är det bara att byta
– Nej, inte fullt så enkelt. Pittsburg meddelade Montreal och då är det bara tio dagar som gäller för förhandlingar och beslut. Jag var på en turnering i Slovakien när jag fick ta beslutet om jag skulle byta klubb
Ett beslut han inte behövt ångra.

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp