Toppfält: innehåll

Spontanidrotten på väg tillbaka

BORLÄNGE
Spontanidrott var naturligt för barn och ungdomar förr i tiden. Nu är det på väg tillbaka tack vare satsningen på just spontanidrott på Sportfältet i Borlänge. Första steget att förverkliga detta var när grusplanen vid Maserhallen gjordes om till en konstgräsplan.
Den planen har blivit en succé, så stor succé att det till och med ställt till problem.

I mitten av 1900-talet fanns inte så mycket organiserad ungdomsfotboll i föreningarna. Ändå var intresset för fotboll lika stort då som det är i dag.
Ungdomarna startade egna kvarterslag och tränade minst lika mycket som i dag. Direkt när de kom hem till skolan drog de i väg till de små planerna runt om i Borlänge. En fanns vid Majorsgatan i Forssa, en annan i Mjälga, en i Romme, en vid Hagbacksgatan i Domnarvet och många fler.

Vad de barnen och ungdomarna höll på med då är vad vi nu kallar spontanidrott. Nu är det alltså på väg tillbaka, men bara med den skillnaden att nu är det mest invandrarbarn, främst från Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna, som spontanidrottar.  För dem har fotbollssäsongen startat tidigare tack vare konstgräsplanen vid Maserhallen.

När Borlänge kommun gjorde i ordning den planen hade de nog ingen aning om att den skulle bli så väl mottagen av fotbollsintresserade barn och ungdomar.
Planen har inhägnats med ett staket, men ett par grindar står öppna och visar att alla är välkomna. Och det har man utnyttjat, precis som det var tänkt. På eftermiddagarna är det ibland ända upp till 40-50 bollungdomar som tränar och har roligt där.

Men det har ändå ställt till problem. Konstgräsplanerna i Kvarnsveden och på Domnarvsvallen räcker inte till för föreningarna. Dessutom är det dyrt att hyra de planerna.
En förklaring till detta är att planerna i Kvarnsveden och Domnarvsvallen är dyrare i drift eftersom de är uppvärmda, vilket den nya planen inte är.
På kvällarna är det föreningarna som hyr planen vid Maserhallen till en fjärdedel av vad det kostar att hyra i Kvarnsveden och på Domnarvsvallen.

Men spontanidrottarna vill fortsätta längre än till klockan 17 och då har det uppstått slitningar med föreningarna som hyrt planen. Det problemet måste lösas. Det bästa skulle förstås vara att göra i ordning en plan till, en 7-mannaplan för enbart spontanidrott skulle lösa problemet. Den konstgräsmatta som finns på plats var en begagnad sådan som tidigare legat på Södertälje Fotbollsarena. Visst måste det väl finnas fler begagnade mattor till salu?

Det här problemet är inte bara Kultur- och Fritidsnämndens utan även för Integrationsenheten i Borlänge kommun. Och Borlänges fotbollsklubbar bör också hjälpa till. Bland de som spontanidrottar kan det finnas blivande storspelare. För så där 20 år sedan fanns i Rosengård i Malmö en kille som började sparka boll på samma sätt som de som nu tränar på Maservallen. Och ser man på de svenska pojklandslagen slås man av att en majoritet av spelarna bär namn som inte är svenska. Låt succén stanna vid succé och inte bli ett problem.

Text: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp