Toppfält: innehåll
Sportfältet Blev En Lyckad Lösning För Borlänges Ungdomsfotboll

Sportfältet blev en lyckad lösning för Borlänges ungdomsfotboll

Dalecarlia
Dalecarlia Cup har varit det största arrangemanget på Sportfältet under 32 år. Så här kan det se ut när flera tusen ungdomar från 13–14 länder samlas för avmarsch till invigningen.

BORLÄNGE Sportfältet i Borlänge kan fira 40-årsjubileum i år. Det var 1972 som ett tiotal fotbollsklubbar kunde jubla när deras planproblem för ungdomslagen blev lösta. Det behövdes en mängd fotbollsplaner när ungdomsfotbollen ökat lavinartat under 1960-talet.

Visst fanns det ungdomsfotboll tidigare, men inte med så många åldersklasser som det finns i dag. Tag IK Brage som ett exempel. Fram till slutet av 1950-talet fanns det bara tre ålders­klasser, seniorlag, juniorlag och pojklag. Brage hade då fyra pojklag. I lag 1 spelade de bästa och mest killar som var 16 år. I lag 2 fanns 16-åringar som inte platsade i lag 1 samt några 15- och 14-åringar. Lag 3 dominerades av 14-åringar och i lag 4 killar som var nybörjare i klubben.

Visst fanns det yngre pojkar som också spelade fotboll, men det var i kvarterslag som Hagbackens IF, Mjälga IF, Limany,
Örjan med flera. Så långt klarade fotbollsklubbarna av ungdomsverksamheten även om Brage sällan släppte in sina pojklag på Domnarvs­vallen, som då också var Forssa BK:s hemma­plan.

På 1960-talet ökade antalet pojklag – då hade inte damfotbollen startat än. Brage var störst, men Forssa BK och Islingby IK fick också igång en bred ungdomsverksamhet. Därför behövdes verkligen Sportfältet. De många planerna på fältet var också främsta anledningen till att Brage fick idén att arrangera Dalecarlia Cup. Detta efter att Brages dåvarande kanslichef Keith Karlsson gjort ett besök i Göteborg där Gothia Cup startat i slutet av 1970-talet.

CAMPINGPLATS

Under de här 40 åren är det inte bara fotboll som arrangerats på Sportfältet. När O-ringens 5-dagars i orientering avgjordes i Dalarna 1999 blev Sportfältet en campingplats för tiotusentals orienterare. Under de senaste tre åren har även Blodomloppet avgjorts vid fältet. SM i Lydnad & Agility för hundar arrangeras den 15–17 juni i år. En rockkonsert med Kent var ett annat arrangemang. Till Sportfältet hör också Maserhallen, som invigdes 1965 och utökades med simhallen tre år senare. Då fanns också planer på att även ett stort fotbollstadion och en ishall skulle byggas på det här området. De planerna skrinlades, Domnarvs­vallen var helig för många och fick duga. Dessutom byggdes en ishall i Gylle när först IF Tunabro och sedan IK Rommehed hade sin storhetstid.

ALLAKTIVITETSYTA

Nu kommer också mycket att förändras vid Sportfältet.

– Sportfältet hade ända tills för några år sedan mest varit ett fotbollsfält, säger Mats Carlson vid fritidskontoret.

– Men numera är det inte så stor fotbollsaktivitet på fältet. Anledningen är att i stort sett alla klubbar har fått en egen anläggning. Bullermyren har Skvalet, Forssa har Maservallen, Tunabro har Gyllevallen för att nämna några.
Därför kommer en del av fältet att bli en allaktivitetsyta.

– Det är den södra delen från cykel­vägen som korsar fältet fram till Maserhallen, förklarar Mats Carlson.

Tennishallen och Maservallen drabbas förstås inte av detta.
Den del som kommer att förändra och bli en allaktivitetsyta kommer under en vecka på sommaren att användas som camping för Peace & Love.

– Vilka som kommer att få använda den här allaktivitetsytan är inte klart än. Vi vill ha förslag från skolorna med flera, berättar Mats Carlson.

En ny fritidsaktivitet som fått plats de senaste åren är skridskoåkning på en 1400 meter lång bana runt fältet.

– Den banan var flitigt använd i vintras, påpekar Mats Carlson.

Redan i år kommer dock Maservallens grusplan, som finns inom den här allaktivitetsytan, att få konstgräs. En upphandling av konstgräs kommer snart att ske. När det är klart kommer Borlänge att ha konstgräsplaner på tre ställen. Kvarn­svedens IP (Ljungbergsplanen) var först. Sedan kom Domnarvsvallen och nu Maservallen. Skulle det visa sig att det i framtiden behövs fler planer så finns en outnyttjad yta norr om det nuvarande fältet. Den ytan ägs av Borlänge kommun.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp