Toppfält: innehåll
Stellan Lyckades Med Det Omöjliga

Stellan lyckades med det omöjliga

En av Kvärres favoriter
– Charlotte Kalla.

SOLLERÖN
Stellan Kvärre, sportreporter vid Dagens Nyheter, fick på 1970-talet en intervju med cykelns dåtida megastjärna Eddy Merckx – ungefär lika svårt som att i dag få en pratstund med Barack Obama på tu man hand.
– Det var en utmaning, minns Stellan.
Belgaren Merckx vann allt på sin cykel – VM och de stora etapploppen. År efter år. Han korades flera gånger till världens bäste idrottsman alla kategorier.
Och nu ville DN-ledningen publicera en intervju med honom.
Uppdraget gick till Stellan Kvärre, en ung värmlänning som kommit till DN efter att ha jobbat i Skåne och Göteborg.
– Det såg ut som en hopplös grej. Jag var inte ackrediterad till Tour de France som pågick och där Merckx förstås var med och jag hade ingenstans att bo.

Stellan Kvärre och fotografen Arne Jönsson intervjuar Björn Borg i Monaco.

Fick hjälp
– Efter en etapp i en liten stad var jag ute och gick och gick på måfå in på ett hotell. Och döm om min förvåning när jag såg att Merckx satt vid ett bord och åt middag med sina lagkamrater.
– Jag kunde inte mycket franska, men jag tog mod till mig och gick fram och sa vem jag var och om jag fick ställa några frågor. Till min förvåning gick det bra. Jag fick hjälp av den duktige danske cyklisten Frey, som också var i matsalen.
Men när han skulle berätta vad Merckx sa förstod jag inte ett dugg av hans danska uttal. Så vi fick ta intervjun på tyska. Merckx skrattade gott, det var sällsynt.
– Det var stort att få komma Merckx in på livet. Det är kanske mitt största minne som sportjournalist. Och det blev en artikel i DN. Efteråt har många tvivlat på min historia, att jag ljög ihop artikeln. Jag hade ju ingen fotograf med

Här är det Muhammad Ali som blir intervjuad av Kvärre i USA.

mig som kunde bevisa. Men det var så här det gick till, berättar Stellan Kvärre, som i dag bor i ett charmigt hus på Sollerön tillsammans med sambon Gullan.

Samlat bilder
I ett rum har han samlat bilder från sina resor världen runt i sportjournalistikens tjänst.
– Kul att jag tog tillvara möjligheten att spara bilderna på mig och alla idrottsstjärnor jag mött genom åren. Det är fina minnen, säger han.
Stellan Kvärre har bevakat åtta vinter-OS och åtta sommar-OS. Plus ett oräkneligt antal VM-tävlingar på skidor och cykel. Och mycket, mycket mer.
Bland alla guldkorn nämner han några:
• Han var en av de första som fick en exklusiv intervju med en ung Björn Borg sedan han flyttat till Monaco.
– En fotograf och jag försökte, men Björn slingrade sig. Jag misstänker att han ville ha betalt. Men när jag hänvisade till Pege Mjällby (också DN-journalist) som var god vän med Björn mjuknade han och vi fick vår intervju. Peges son Johan (som senare blev landslagsman i fotboll) och Björn var kompisar.
• OS i Atlanta 1996.

Stellan Kvärre har bilder på idrottsstjärnor han mött under en mer än 40 år lång karriär som sportjournalist.

– Vi hade bråttom till ett evenemang, jag skulle bevaka en OS-final i brottning med Karelin,men kvinnan som körde bussen fick inte i backen. Får jag försöka, sa jag. Hon var skeptisk. Men gick med på det. Jag slet och drog i spaken och till slut fick jag i backen och körde en bit. Men inte så långt.

Obehagligt minne
Ett obehagligt minne är attentatet i OS i Munchen 1972.
– Jag var alldeles i krokarna när det smällde. Jag såg poliserna välla in på området. Det var en tuff och sorglig upplevelse.
Han är god vän med skidtrion Thomas Wassberg, Torgny Mogren och Gunde Svan.
– Tre helt olika personer. Men det gick ju bra för dem utanför skidspåret. Alla tre blev TV- och radiostjärnor.
Han har intervjuat »Foppa« Forsberg när han tränade ensam i en liten hockeyhall i Quebeck, han har använt den spansktyske skidåkaren Muhlegg, som stängdes av för doping, som tolk vid intervjuer och han sprang på Muhammad Ali i ett hotellkök. Plus mycket, mycket mer.
Sista stora jobbet var OS i Aten 2004.
– När vi jobbat klart och landade på Arlanda tog jag tåget till Mora och bosatte mig här på Sollerön. Jag jobbade dock kvar på DN några år innan jag slutade, säger Kvärre, som drygt 70 år fortfarande skriver mycket.
– Ja, det blir en del, böcker och annat. Bland annat skriver jag i den här tidningen – Sportmagasinet.

Text och foto: PER MALMBERG

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp