Toppfält: innehåll
Stina Och Sofia Mot OS – Så Lika Men ändå Så Olika

Stina och Sofia mot OS – så lika men ändå så olika

De är båda högaktuella för OS i Sotji om några månader och givetvis också inför VM i Falun 2015.

Två skidstjärnor i IFK Mora med samma stora målsättning, men med så olika vägar mot målet. Den ena spikrak, den andra mera krokig men desto mera beundransvärd.

Den ena kom in i seniorlandslaget som tonåring, den andra landslagsdebuterade som 28-åring. Men båda med målsättningen att test hur långt de kan komma inom sin idrott.

Stina Nilsson, 2o-åriga yrvädret från Malung och världens snabbaste junior som stormar in mot OS. Dubbel juniorvärldsmästarinna i sprint som klev in i stora VM och chockade med sin femteplats. Satte polska världsstjärnan Justina Kowalsczyk på plats. Här är något riktigt stort på gång.

Sofia Bleckur, Rättvikstjejen som fyller 30 nästa år och som gått den långa vägen, kämpat mot sjukdomar men inte gett upp. Hon personifierar Gunde Svans devis:

–Ingenting är omöjligt.

När vi skriver och pratar om IFK Moras skidor handlar det mestadels om det härliga paret Anna Haag och Emil Jönsson. Men Mora har mera att komma med, exempelvis Stina och Sofia.

 

Sofia Bleckur och Sofia Nilsson
Starka skidtjejer. Sofia Bleckur och Stina Nilsson, två starka Mora-tjejer som siktar mot OS.

TRYGG TJEJ

Och vi låter Anna Haag ge sin syn på sina lagkompisar.

– Stina är en väldigt driven tjej, det finns inga begränsningar och hon kan ta för sig, säger Anna. Det är en trygg ung tjej. Hon är en glad sprallig person, men när det gäller sin sport är hon väldigt focuserad. Hon är sig själv och hon tror på sig själv, hon bara kör. Hon skall satsa på det hon är bäst på, men hon kan mycket väl ta poäng också på distanslopp. Visst kan hon ha en bra chans i OS om hon får vara frisk och kry. Det är i OS visserligen tävlingar på hög höjd, men det är på en lätt bana som jag tror kan gynna Stina.

KLOK TJEJ

Sofia Bleckur då?

– ”Fia” är envis och målmedveten, hon är klok och går sin egen väg, lyssnar noga på sin kropp. Hennes styrka är att hon är riktigt teknisk. Hon har haft oflyt med skador och sjukdomar, men kommit igen. Hon är värdefull för oss, inte minst för stafettlaget i OS, att vi kan vara fyra tjejer på absolut topp när det är dags.

IFK Moras Rolf Hammar är inne på samma linje:

– Sofia har bevisat tesen att idogt arbete lönar sig, att aldrig ge upp trots motgångar. Stina är en motpart, här har det gått snabbt, men med samma seriösa inställning och målsättning. Hon har haft en något ”lättare” resa fram mot VM och OS och vi får givetvis se ytterligare faser i hennes utveckling. De är så olika de här två tjejerna. Sofia är litet lugnare i sitt sätt, Stina mera explosiv. Men det är det som är charmen att ha olika typer i ett lag. Det är det som gör ett lag starkt.  Du kan inte bara ha”elva Zlatan” i ett lag. Att vi får åkare som Stina Nilsson, som Emil Jönsson med flera till vår klubb beror bland annat på att vi kan erbjuda Sveriges vassaste vallateam, och givetvis att de aktiva trivs i vår klubb.

Sofia Bleckur tilldelades nyligen Lädeordens stipendium i Mora. Motiveringen var följande:

– Sofia har under många år presterat toppresultat för IFK Mora. Mycket svår sjukdom störde hennes grundträning, men med en enastående målmedvetenhet och klokhet lyckades hon etablera sig i landslaget med strålande resultat på World Cup, SM med mera.

Förra hösten hade Sofia det minst sagt besvärligt. Hon fick diagnosen Bechterews sjukdom, en obotlig reumatisk sjukdom som innebär inflammerade leder. Men med rätt medicinering kom hon tillbaka snabbare än vad någon kunnat ana.

Sofia bet ihop och hon kom med till VM i val di Fiemme i vintras, på tremilen kom hon på 18:e plats.

 

Sofia Bleckur och Stina Nilsson
Tjejer med drag. Sofia Bleckur och Stina Nilsson använder dragkamp som en del i träningen. Foto: JOHAN TRYGG

 

NY SYN PÅ IDROTTEN

I våras blev hon klar med utbildningen till sjuksköterska. Och just sjukvården har fått henne att se andra perspektiv på livet. Som hon berättat om i ett tidigare nummer av Sportmagasinet, Dalarna. Men ord som tål att uppprepas:

– Jag fick en ny syn på idrotten, ja hela mitt liv när jag började studera till sjuksköterska. Förut hade jag tvivlat på att jag skulle kunna komma så mycket längre i min idrott, jag stod still och resultaten uteblev. Men under min studietid kände jag att skidåkningen inte längre var det viktigaste i livet. Nu kunde jag vara mera avslappnad när jag tränade och tävlade. Jag fick helt enkelt nya värderingar:

– Jag upplevde hur lyckligt lottad jag var som fick vara ute och röra på mig. Att få sova i egen säng och inte i en sjukhussäng. Då skall man inte börja deppa om det går dåligt i en tävling.

Landslagstränaren Rikard Grip är djupt imponerad av såväl Stina som Sofia:

– De har det gemensamt att de vill se hur långt de kan komma , hur bra kan vi bli. Stina har inte haft några motgångar ännu, även om hon ramlade i de första världscuptävlingarna.

Hon är en enorm tävlingsmänniska, hon kan verkligen bli en av de bästa i världen även som senior. Som junior är hon det redan. Jag tror det varit bra för henne under studieåren på Torsby Skidgymnasium att hon haft tuff konkurrens under träningarna och tävlingarna, inte minst av Julia Svan.

BRA STÖTTNING

Både Stina och Sofia har fantastisk stöttning av sina föräldrar. Sofia har som bekant en bror, Lars som är i Sverigetopp i mountainbike. Stinas far Richard ”Lill-Täppen ” Nilsson har fina mästerskapsmedaljer i skotercross. Han är både svensk och nordisk mästare och tvåa i inofficiella VM.

– Men mitt intresse för skidåkning kommer från min mamma  Karin, säger Stina. Och mitt val mellan skoter och skidor var givet.  Till saken hör att pappa Richard är en mycket duktig vallare, näst intill nörd och ingår i IFK Moras vallateam. Han vallade för övrigt Emil Jönssons skidor vid SM i Boden då Emil tillsammans med Johan Edin tog guldet i teamsprint. Även Sofias föräldrar är mycket engagerade och till stor hjälp för IFK Mora.

Emil Jönsson som själv har engagerade föräldrar betonar:

– Det viktigaste är inte om föräldrarna är så kunniga i skidsporten, men att de tycker om att vara ute i naturen och att hjälpa till med allt de kan.

Hela OS i Sotji blir oerhört spännande. Inte minst hur det kommer att gå för Stina och Sofia. Hoppas bara att de får vara friska och skadefria.

Text: STELLAN KVÄRRE


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp