Toppfält: innehåll
Stora Idrottsevenemang – En Tillgång För Hela Dalarna

Stora idrottsevenemang – en tillgång för hela Dalarna

Jan Palander, Generalsekreterare Vansbrosimningen

Det är tidig måndag morgon, jag kör genom ett vårgrönt Västerdalarna och planerar i tankarna kvällens funktionärsmöte i Vansbro.

När jag passerar infarten till Snöå skidstadion – Dala-Järna IKs hemmaarena – så kommer jag att tänka på vad alla idrottsföreningar i trakten betyder för Vansbro­simningen och vad evenemanget betyder för förenings­livet och bygden.

Då avser jag inte enbart de ekonomiska resurser som kommer föreningarna till godo via funktionärs­insatser.
Representanter för näringsliv och kommun vittnar ofta om betydelsen – cirka 45 000 personer besökte regionen vid förra årets Vansbro­simning och tog med sig fina upplevelser hem.
– Bygden synliggörs med positiva förtecken varje år i tv-sändningar och annan medie­rapportering från tävlingarna.

Vi får heller inte glömma besökarnas konsumtion, som bidrog till betydande intäkter för både näringsidkare och kommun.
Det är inte något unikt för Vansbrosimningen, kollegerna i de övriga klassiker­loppen med Vasaloppet i spetsen ser samma effekter. I Dalarna har vi förmånen att vara värdar för ett antal stora idrotts­evenemang årligen, förutom de jag nämnt finns bland annat Dalecarlia Cup i Borlänge, den stora internationella innebandyturneringen i Falun och så Svenska Skidspelen, med VM nästa år som given höjdpunkt.

Vad det här betyder för folkhälsan kan vi bara spekulera i. Sannolikt rycks många med av att ha evenemang som dessa runt knutarna. Min personliga erfarenhet är att deltagarnas passion för sitt idrottande smittar, det är en av de saker som gör mitt uppdrag så inspirerande.
– Det är en stor förmån att få arbeta tillsammans med funktionärer som jag träffar.

En annan stor förmån är att få arbeta med funktionärer som dem jag träffar ikväll och tillsammans skapa det oerhört uppskattade evenemang Vansbrosimningen utvecklats till. Jag vet att också våra cirka 14 000 simmare uppskattar denna blandade skara, allt ifrån sportdykare till orienterare och skådespelare i bygdespelet Ingmarspelen.

Enligt den senaste mätningen var 97 procent mycket nöjda med deras bemötande. Nu ser vi fram emot att ta minst lika väl hand om årets deltagare och deras supportrar den andra veckan i juli när de kommer till Vansbro.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp