Toppfält: innehåll
Strövtåg I Hembygden

Strövtåg i hembygden

– I Borlänge ges stora möjligheter till promenader i härlig och skön miljö, konstaterar Ola Brossberg, Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Borlänge.
– Jag vill kalla det för ”strövtåg” i hembygden, tillägger han.
Den statistik som tagits fram visar dock att färre och färre i Borlänge kommer upp i den rekommenderade nivån som är 30 minuters rask promenad fem gånger i veckan.
Mellan år 2004 till 2013 har den totala andelen fysiskt aktiva i Borlänge sjunkit från 67 till 61 %. Det gör att andelen fysiskt aktiva i Borlänge är lägre än genomsnittet för riket och Dalarna (Folkhälsomyndigheten  2014b).
Nu arbetar Borlänge kommun för att skapa förutsättningar för ett aktivt liv för borlängeborna genom sin samhällsplanering, dels genom den fysiska planeringen av exempelvis gång och cykelvägar.
Och det finns massor av möjligheter till fysisk aktivitet. Välkända platser för de flesta är motionscentralen i Bergebo, Mellsta och Sportfältet, men det finns mycket mer runt om i kommunen.
Ett promenadstråk som blivit populärt under de senaste åren är de så kallade Älvravinerna. Nedanför Gammelgården startar stråket som går längs älven upp till Bullerforsen. Där passerar man älven och vandrar tillbaka på Domnarvssidan via för äldre Domnarvsbor välkända Hönsarvslöten, eller Hönsälöta som det hette när det var en badplats där på 1940- och 50-talet.
Här anordnar Borlänge Löparklubb loppet Älven Runt sedan några år tillbaka. Genom det vet vi att sträckan mäter 4,6 kilometer.
Vill man uppleva en ännu vackrare naturupplevelse kan man ta promenaden i Frostbrunnsdalen.
Bysjörundan tycker nog motionärer i Kvarnsveden är nummer ett förutom Mellsta förstås.
Men raden av sköna promenadstråk finns också i Torsång, Skräddarbacken eller varför inte i Tyllsnäs. Det senare väljer nog boende i Årby och Färjegårdarna.

Anders Jakobsson med sönerna William och Alexander besöker Frostbrunnsdalen tillsammans med Patrik Busk och hans son Oliver. Här börjar grönskan spira i dalen som folk besökte redan för 3 000 år sedan, 2 500 år innan närbelägna Stora Tuna kyrka byggdes.

1. Frostbrunnsdalen
Redan för två tusen år sedan samlades människor i Frostbrunnsdalen. Namnet kommer från fruktbarhetens gud Frö. Än i dag känns dalen helig tack vare den vackra naturen och dess historiska arv. På 1800-talet var dalen en kurort med badinrättning och senare inrättades en läskedrycksfabrik med källvattnet som råvara. Det är också detta som gjorde att Stora Tuna kyrka uppfördes just här för snart 550 år sedan.

– Det här är en skön promenad, säger Berit Andersson och Mona Wiberg efter att ha promenerat längs älven från Domnarvsidan via Bullerforsen till ”målet” nedanför Gammelgården.

2. Älvravinen
En av de populäraste platserna för längre promenader i Borlänge är den promenadslinga som gjorts i ordning med start nedanför Gammel­gården. Därifrån följer man den södra stranden upp till Bullerforsen. Där korsar man Dalälven och följer sedan den norra stranden ned till Erlandsfors­gården. Ett par hundra meter före Erlandsforsen ligger Hönsarvslöten. Här hade tidigare Domnarvets Gymnastikklubb sin sommarträning. Många äldre Domnarvsbor minns nog också när de badade vid Hönsälöta.

Jan Jakobsson och hunden Lykke väljer att ta dagens promenad i motionsspåren i Mellsta.

3. Mellsta
I Mellsta har Kvarnsvedens GoIF huserat ända sedan klubben bildades 1907. Här har bland annat arrangerats terräng-SM ett par gånger. De flesta som nu söker sig till de gamla SM-banorna håller nog en högre fart än promenadtempo. Vintertid arrangerar Kvarnsvedens GoIF skidtävlingar. Här finns alla möjligheter eftersom föreningens kansli finns här i den villa som tidigare tillhörde Sigvard Kämpe.

– Tyllsnäspromenader är bäst, tycker Inger Karlsson med japanska spetsen Sissie samt Bernt och Karin Hedin med hundarna Nemo och Cesar.

4. Tyllsnäs
För många är Tyllsnäs mest känt för log­danserna i en loge vid udden där Tunaån och Dal­älven flyter samman. Men Tyllsnäs är mer än så. Här finns populära promenadslingor för människor som bor i Färjegårdarna och Årby.

5. Bysjörundan
Bysjörundan startar vid Sjöbergskasernerna, som ligger nära Kvarnsvedens pappersbruk och mitt emot Kvarnsvedens skola. Här kan man följa de uppsatta röda stolpar som visar 11 kilometer lång vanringsled. Utefter leden finns gravar från vikingatiden, industrihistoria och höglandsboskap.

6. Smäcken
Smäcken är en ganska säker plats att få lyssna till näktergalen under ljumma försommarnätter. Smäcken ligger cirka fyra kilometer söder om Borlänge centrum som en oas mellan bostadsområden. Området i närheten av Fornby folkhögskola består av en svacka där grundvatten väller upp ur flera källor och bildar en damm.

 

 

 

 

Text och Foto: Sven-Erik Karlsson

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp