Toppfält: innehåll
Stures Frisparksmål Glömmer Ingen

Stures frisparksmål glömmer ingen

Sture Lindvall på sin gamla hemmaarena Domnarvsvallen.

BORLÄNGE
Säg Sture Lindvall och äldre borlängebor tänker genast på det mål som Sture gjorde i det allsvenska kvalet mot GAIS hösten 1965. Nästan varje gång han träffar äldre fotbollsälskare blir han påmind om det.

– Trots att det gått nästan 53 år verkar det som om alla minns frisparken som gav Brage ledningen med 1–0 mot GAIS, säger Sture, som i höst fyller 80 år.

Än i dag blir Sture påmind om det där målet när han träffar folk och det har han inget emot. Men när massmedia hört av sig blir det nobben.
– Jag vill inte läsa om mig i tidningarna och säger alltid nej. Nu gör jag ett undantag av gammal vänskaps skull, säger Sture och så kommer vi överens om att träffas på Domnarvsvallen.

Snart 80 år gammal visar Sture att lite av de gamla takterna sitter kvar.

MÅL FRÅN 42 METER
Vi är överens om varifrån han dundrade bollen i mål. Han lägger upp bollen och stegar från målet och till den plats vi var överens om.
– Det är 42 meter, säger han efter att ha stegat dit.
Att göra mål på en frispark dryga 40 meter från mål är inte vanligt, om det ens hänt tidigare eller senare. GAIS-målvakten Leif Andersson kunde nog inte ens drömma om att någon skulle försöka göra mål på det avståndet, men Sture Lindvall hade andra tankar.
– Egentligen skall jag ge Nisse Nordahl halva äran för att det blev en fullträff. Jag sa åt honom att lyfta bollen och han var en så teknisk spelare att det blev ett perfekt lyft så att jag kunde dra till på volley, minns Sture.
Nu vände GAIS och vann matchen med 2–1, men när Brage sedan vann mot Grimsås borta med 2–0 och spelade 1–1 mot Gefle IF på neutral plan (Stockholms Stadion) räckte det ändå för att Brage tillsammans med GAIS ta steget upp i Allsvenskan. När Brage inledde det allsvenska spelet våren 1966 blev inte förutsättningarna de bästa. Målvakten Ulf Blomberg och spelmotorn Nisse Nordahl drog på sig ett virus vid träningslägret på Mallorca och det dröjde länge innan de var spelklara.
– Jag ville inte följa med på det lägret och lyckades övertala ledarna så att jag fick åka till Norrland i stället. Det var kanske tur för mig, annars kunde jag kanske ha råkat lika illa ut som Blomberg och Nordahl, berättar Sture.

Sture stegar från det östra målet fram till punkten där han avlossade den berömda frisparken.

NORRBOTTNING
Sture är norrbottning från början. Växte upp i Gammelstad utanför Luleå.
– När jag träffar folk som hör att jag inte är mas brukar jag säga att jag är invandrare, säter Sture med glimten i ögat.
Tränare IFK Luleå i slutet av 50-talet och fram till 1961 var förre landslagsbacken Lennart Samuelsson. Brage lockade till sig Samuelsson 1962 och ett år senare fick han Sture Lindvall att följa med till Borlänge. Och här har Sture stannat och bor i en villa i Domn­arvet. Ofta gör han resor till Skåne där dottern bor. Extra intressant har de resorna blivit under de senaste åren.
– Min dotterdotter Hanna Blomstrand spelar i landslaget i handboll, påpekar Sture.
Hon började i Höör, flyttade sedan till Lugi, men är nu proffs i den danska mästarklubben från Köpenhamn.
– Hanna har en riktig vänsterslagga med vänsterarmen, säger Sture med beundran i rösten.
Själv hade han släggor i fötterna, vilket den där frisparken för 53 år sedan var ett bevis för.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp