Toppfält: innehåll
Styrketräning För Barn är Inte Farligt

Styrketräning för barn är inte farligt

  • Falun

FALUN

Fredrik Belin
Fredrik Belin tränar styrka på Lugnets Fysiocenter”.

Styrketräning för barn har varit, och är fortfarande ett omdiskuterat ämne. Många har ansett att det är farligt för barn att styrketräna. Bland annat. så finns myten om att barn skulle riskera att stanna i växten. En del som tycker att det är okej med styrketräning innan man har vuxit färdigt tror att man bara bör hålla sig till den egna kroppen som belastning och att det är direkt olämpligt eller farligt att använda sig av fria vikter.

Så är det verkligen så farligt för barn att styrketräna?
Självklart inte. Det finns inte en enda forskningsrapport i hela världen som visar att styrketräning skulle vara skadligt. Tvärtom så finns det många fördelar för barn att använda sig av vikter för att bli starkare!

Ökad styrka
Barn innan puberteten kan inte få så mycket större muskler, men kan trots detta ändå öka i styrka. Anledningen till det beror på nervstimulering. Muskelfibrerna styrs av nerver som får signaler från hjärnan.
Träningen gör att det blir fler trådar på musklerna. Varje nerv ger, förutom styrka, också bättre koordination så att kroppen lyder bättre. Styrkeökningar på mellan 30 och 75 % kan uppnås med 8 till 10 veckors träning.
När sedan testosteronproduktionen kommer igång i början av tonåren börjar dessutom musklerna växa. Allt detta gör att barnen kan starta, stanna, ändra riktning och reagera bättre om man håller på med olika idrotter.

Stärker skelettet
Tvärtom vad många tror så är det viktigt att belasta skelettet för att öka bentätheten och tjockleken för att undvika benskörhet senare i livet. Att det skulle skada tillväxtzonerna finns det inga belägg för.
Man får dessutom en bättre infästning av senorna i skelettet vid styrketräning under uppväxten. Detta kan inte återskapas i vuxen ålder när man vuxit klart.

Minskar antalet idrottsrelaterade skador
Idrottsskador är ett vanligt problem bland barn och ungdomar. Detta beror till stor del på att det inte tränas styrka. Koordinationen, reaktionsförmågan och stabiliteten är dålig.
Ett bra träningsprogram som inkluderar styrketräning, spänstträning och balans behövs för att minska antalet skador.

Låg skaderisk
Många föräldrar tycker ju det är bra att deras barn spelar fotboll och innebandy bl.a. Samtidigt florerar myten om att det är skadligt att gå på gym.
Forskningen visar att det är 1500 gånger farligare för barn att springa ut på en bollplan för fotboll eller innebandy än att gå in på ett gym eller styrkehall.

Förbättrad kroppskomposition
Övervikt bland barn ökar runt om i världen, även i Sverige. Styrketräning kan hjälpa överviktiga barn att gå ner i vikt. Energin förbränns på två ställen i kroppen; i levern och i muskelmassan. Levern kan man inte träna. Däremot öka muskelmassan. Så ju mer av den varan man har så bränner man mer energi dygnet runt.
Även i vila när man går på tomgång. Kombinerar man dessutom detta med konditionträning, speciellt intervallträning, så ökar förbränningen ännu mer.

Ökad insulinkänslighet
Eftersom övervikt bland barn ökar så ökar även antalet fall med diabetes typ 2, som dessutom kryper allt längre ner i åldrarna. Överviktiga barn som börjar styrketräna går inte bara ner i vikt, utan insulinkänsligheten ökar. I vissa studier har man till och med kunnat se en oberoende koppling mellan ökad muskelstyrka och ökad insulinkänslighet.

Hjärnan fungerar bättre
Forskningen har visat att vi orkar med skolan och lär in bättre samt löser problem lättare om man tränar konditionsträning. Alla undersökningar är inte klara än men det finns starka tendenser att man kommer fram till samma resultat när det gäller styrketräning.

Lägger man dessutom in att gymnastiklektionerna dras in så blir den här träningen så mycket viktigare.
Som du ser så finns det många fördelar för ditt barn att lyfta skrot, ju tidigare desto bättre. Det är aldrig för sent att börja röra på sig men det man gör i träningsväg innan man vuxit klart kan man inte jobba ikapp i vuxen ålder. per_olhans

Det är alltid viktigt att träna men åren som barn är den viktigaste perioden. Så varför inte ta Ditt barn med till gymmet eller styrkehallen och träna tillsammans.
Alla dessa fördelar som ditt barn får tar Du som vuxen också del av. Den bästa fysiska investering Du gör i Ditt liv.

Per Olhans
Massör, tränings­instruktör, kostrådgivare och driver Fysiocenter Kettlebellsclub

Knapp, skrolla upp